Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε ο κορονοϊός την προηγούμενη εβδομάδα, αφού, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του ΕΟΔΥ, «η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 (n=629) παρουσίασε μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 26% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες».

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων (n=19) παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=8).

Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 25 και καταγράφηκαν 40 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 87 έτη (εύρος 64-97 έτη).

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στην υπο-παραλλαγή ΒΑ.2 της Όμικρον. Την εβδομάδα 30 η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η EG.5 (39%), ακολουθούμενη από την XBB.1.5 (38%). Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 4 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Όσον αφορά τον ιό της γρίπης, η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει κάτω του 10% (sentinel) και καταγράφηκε ένα νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ την εβδομάδα 34/2023, ενώ δεν καταγράφηκε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV όλα τα εξετασθέντα δείγματα ήταν αρνητικά.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Στην παρούσα έκθεση περιλαμβάνονται τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα των συστημάτων επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (SARS-CoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός - RSV) στη χώρα μας για την εβδομάδα 34/2023 (21 Αυγούστου 2023-27 Αυγούστου 2023).

Συνοπτικά την εβδομάδα 34/2023:

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου)

✓ παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

✓ η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα

✓ ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 (n=629) παρουσίασε μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 26% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες

✓ ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων (n=19) παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=8)

✓ ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 25

✓ καταγράφηκαν 40 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 87 έτη (εύρος 64-97 έτη)

✓ κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στην υπο-παραλλαγή ΒΑ.2 της Όμικρον

✓ την εβδομάδα 30 η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η EG.5 (39%), ακολουθούμενη από την XBB.1.5 (38%)

✓ η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV-2 σε 4 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν