Οι λιμενικές Αρχές εντόπισαν ιστιοπλοϊκό σε όρμο της Κύθνου, στο οποίο επέβαιναν 80 παράτυποι μετανάστες, μεταξύ των οποίων και 6 παιδιά.

Στην επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε από τα σκάφη της ακτοφυλακής διασώθηκαν όλοι οι επιβάτες, ενώ συνελήφθησαν τρία άτομα ως διακινητές παράτυπων μεταναστών.

Η ενημέρωση από το Λιμενικό Σώμα αναφέρει τα εξής: «Ενημερώθηκαν πρωινές ώρες σήμερα οι Λιμενικές Αρχές Κύθνου, Τήνου, Μήλου και Κέας, από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ./Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.), για ύπαρξη σκάφους σε δυσχερή θέση (α.λ.σ.), με ικανό αριθμό αλλοδαπών, στη θαλάσσια περιοχή του όρμου Μυρσινιά βορειοδυτικά ν. Κύθνου.

Στην ανωτέρω περιοχή έσπευσαν τρία (03) Περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δύο (02) ιδιωτικά σκάφη, καθώς και ένα (01) Περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ από ξηράς, προς παροχή συνδρομής.

Η επιχείρηση διάσωσης του Λιμενικού

Οι συνολικά ογδόντα (80) αλλοδαποί (66 άνδρες, 06 γυναίκες και 06 παιδιά) μετεπιβιβάστηκαν από το ιστιοφόρο σκάφος σε δύο Περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με τη συνδρομή ιδιωτικού σκάφους και οδηγήθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα Μέριχα ν. Κύθνου, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με το Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο "Μακεδών" Ν.Π. 9142 στον λιμένα Λαυρίου.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Λαυρίου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων, συνελήφθησαν εκ των ανωτέρω ένας 45χρονος υπήκοος Μολδαβίας, ένας 44χρονος υπήκοος Ουκρανίας και ένας 32χρονος υπήκοος Ιράκ, ως διακινητές των υπολοίπων. Ανωτέρω Ι/Φ σκάφος ρυμουλκήθηκε από ιδιωτικό σκάφος στον λιμένα Μέριχα ν. Κύθνου και κατασχέθηκε.

Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων, σε συνεργασία με τη Λιμενική Αρχή Λαυρίου, αναλύει και επεξεργάζεται εις βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη συμμετοχή των συλληφθέντων και σε άλλες υποθέσεις, όπως επίσης και τη συνεργασία τους με μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες».