Οι κλοπές παρκαρισμένων αυτοκινήτων αυξάνονται, αφού όλο και περισσότερα καταλήγουν από την Αττική σε κυκλώματα διακινητών στον Έβρο, με τους ειδικούς που μιλούν στο Mega και το Live News να εξηγούν τη μεθοδολογία των δραστών που -όπως φαίνεται- καταφέρνουν να εξουδετερώσουν μια σειρά από συστήματα ασφαλείας.

«Αχρήστευαν τα κλειδιά μου και τον συναγερμό», αναφέρει στην κάμερα του τηλεοπτικού σταθμού ο κ. Γιώργος, εξηγώντας τι έκαναν οι δράστες όταν κατάφεραν να τρυπώσουν στο αυτοκίνητό του. «Σβήνει από start-stop. Με αυτόν τον τρόπο βάζουν μπροστά».

Όπως εξήγησαν στο Mega και το Live News οι ειδικοί, οι δράστες φαίνεται πως δεν είχαν αντικλείδι του αυτοκινήτου. Έκαναν πιθανότατα reset στον εγκέφαλο και το immobilizer και κατάφεραν να παρακάμψουν το σύστημα εκκίνησης. «Με αυτό το μαγνητάκι το κάνουν», ανέφερε ο κ. Γιώργος. Το επίμαχο αυτοκίνητο έκανε φτερά από το Κερατσίνι, βρέθηκε μέρες μετά στην Ξάνθη, με ζημιές άνω των 5.000 ευρώ από τη διακίνηση μεταναστών.

«Το γράψανε σε ένα στικάκι, αυτό που φαίνεται στο βίντεο και μετά πέρασαν και έναν δικό τους κωδικό, με ένα μαγνητάκι, το οποίο το ακουμπάς επάνω στο start-stop και βάζεις μπροστά το αμάξι και έκαναν τη δουλειά τους».

Δείτε βίντεο με το σχετικό ρεπορτάζ του Mega

Σπείρες με ειδίκευση σε συγκεκριμένα αυτοκίνητα

Οι αστυνομικοί έχουν διαπιστώσει πως η καθεμία από τις σπείρες ειδικεύεται σε μια συγκεκριμένη μάρκα αυτοκινήτων. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν καταφέρει να βγάλουν αντικλείδι. Όπως συνέβη σε περιοχή της Αττικής πριν από λίγες μόνο μέρες.

Σε ανύποπτο χρόνο οι δράστες καταφέρνουν έστω και για λίγα λεπτά να πάρουν στα χέρια τους το πρωτότυπο κλειδί και το αντιγράφουν. Γι’ αυτό, όπως τονίζουν στο LIVE NEWS μηχανικοί, ασφαλιστές και συνδικαλιστές της Αστυνομίας, θέλει μεγάλη προσοχή για τα σημεία που αφήνει κανείς το κλειδί του οχήματος.

«Παρακαλούσα να μην το έβρισκα το αυτοκίνητο. Είναι ψυχολογικό για την οικογένεια Είχα κάποιο συναγερμό αλλά δεν ήταν τόσο ασφαλές όπως φαίνεται», δήλωσε το θύμα κλοπής.

Τα συστήματα ασφαλείας εξελίσσονται αλλά μαζί τους και οι κλέφτες αυτοκινήτων, που σε πολλές περιπτώσεις βρίσκουν τη συνταγή για να υλοποιήσουν το χτύπημα.

Οι ιδιοκτήτες, όπως εξηγούν στο LIVE NEWS ειδικοί, πρέπει σε κάθε περίπτωση να έχουν ασφαλίσει το αυτοκίνητό τους για κλοπή και να προσέχουν πότε και πού αφήνουν τα κλειδιά τους.

Ειδικοί εξηγούν πώς επιτήδειοι κλέβουν αυτοκίνητα

Ο Ηρακλής Τσιολάκης, υπεύθυνος σε συνεργείο, εξηγεί στην κάμερα του LIVE NEWS πώς επιτήδειοι κλέβουν αυτοκίνητα.

«Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μπορούν να το κλέψουν. Μπαίνουμε σε μία εποχή κλοπής που λέγεται ηλεκτρονική. Ο ανέπαφος τρόπος που βάζουμε μπρος έχει δημιουργήσει μία φιλοσοφία. Το αυτοκίνητο δουλεύει με ραδιοσυχνότητες και εάν ο γνώστης μπορέσει να αποκωδικοποιήσει τα σήματα, μπορεί να κάνει μια αντίστοιχη εγγραφή, όπως ακριβώς ένα εργαστηριακό κλειδί της αντιπροσωπείας. Μπορεί να γίνει σε όλα τα αυτοκίνητα, απλά αλλάζει ο βαθμός δυσκολίας».