Οι αποκαλούμενες «megafires» που κατέκαψαν για αρκετές ημέρες μεγάλες δασικές εκτάσεις σε Ρόδο, Πάρνηθα και Έβρο, αλλά και η δυσπιστία που προκάλεσαν σχετικά με τη διαχειριστική επάρκεια του κρατικού μηχανισμού και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης, έφεραν μοιραία στο πρώτο πλάνο του Μεγάρου Μαξίμου τη συζήτηση περί της περαιτέρω θωράκισης της Πολιτικής Προστασίας. Πόσω μάλλον υπό το φως των νέων προκλήσεων που θέτει στη χώρα μας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, η κλιματική κρίση.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής την Πάρνηθα συνοδεία του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, και απέκτησε ιδία άποψη για τις συνθήκες γιγάντωσης της πυρκαγιάς, αλλά και για τα επιχειρησιακά βήματα που ακολουθήθηκαν, φέρεται αποφασισμένος να ενεργοποιήσει ένα ολιστικό πακέτο παρεμβάσεων, που στοχεύει στην αναβάθμιση της ικανότητας πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Πακέτο παρεμβάσεων

Στην κατεύθυνση αυτή το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως προσανατολίζεται σε σημαντικές παρεμβάσεις, ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερη η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, αλλά και η ικανότητα της Πολιτικής Προστασίας να τις αντιμετωπίζει εγκαίρως.

Σε αυτό το πλαίσιο, δρομολογείται η επιτάχυνση της υλοποίησης του προγράμματος «Αιγίς», το οποίο αφορά και την προμήθεια νέων και πιο εξελιγμένων μέσων δασοπυρόσβεσης (νέων Canadair και drones μεταξύ άλλων), αλλά και η συνολικότερη ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων, ήτοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών.

Υπό τον Αμυρά

Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, είναι να αποδείξει ότι διαθέτει ταχύτατα αντανακλαστικά, προκειμένου να απορροφήσει εν μέρει και τη δικαιολογημένη δυσαρέσκεια που εκφράζεται για τους χειρισμούς, τόσο σε επίπεδο προετοιμασίας της αντιπυρικής περιόδου όσο και τις κρίσιμες ώρες της εκδήλωσης και της αντιμετώπισης των πολλών, ταυτόχρονων και επικίνδυνων πύρινων μετώπων του φετινού καλοκαιριού.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να εφαρμόσει… μοντέλο Εύβοιας στις περιπτώσεις της αποκατάστασης των χιλιάδων καμένων εκτάσεων σε Έβρο και Πάρνηθα και συγκεκριμένα βάζει επικεφαλής της απαιτητικής αποστολής τον πρώην υφυπουργό Περιβάλλοντος και βουλευτή Ιωαννίνων, Γιώργο Αμυρά.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, τα βήματα που πρόκειται να ακολουθηθούν είναι η αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης επί του εδάφους, η υλοποίηση αντιδιαβρωτικών έργων, η πραγματοποίηση αντιπλημμυρικών έργων και κατόπιν οι αναδασώσεις.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο βήμα και ειδικότερα για τις περιοχές που περιβάλλουν αστικό ιστό, είναι σαφές ότι θα προτιμηθούν βραδύκαυστα-πλατύφυλλα δέντρα και όχι πεύκα.

Σε δόσεις τα μέτρα

Εν τω μεταξύ, ειλημμένη είναι η απόφαση στο Μέγαρο Μαξίμου για τη μερική αναθεώρηση της έως την σήμερον ακολουθούμενης στρατηγικής για την Πολιτική Προστασία, με στόχο την κρίσιμη αναβάθμιση της ικανότητάς της.

Από την κυβέρνηση επιδιώκουν, όπως το έθεσε χθες σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον Σκάι ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, αποπολιτικοποίηση της συζήτησης για τα νέα κλιματικά δεδομένα που αφορούν τις πυρκαγιές και τη λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας και καλούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συνεισφέρουν με ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις και όχι με ανέξοδες αντιπολιτευτικές κραυγές.

Πάντως το σύνολο των κυβερνητικών παρεμβάσεων αναμένεται να περιγραφεί λεπτομερώς κατά την ομιλία του πρωθυπουργού στις 9 Σεπτεμβρίου στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ως τμήμα των δρομολογούμενων μεταρρυθμίσεων που αφορούν τη λειτουργία του κράτους.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή