Στον Έβρο βρέθηκε ο ΑΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, προκειμένου να εξετάσει από κοντά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω των συνεχιζόμενων πυρκαγιών, αλλά και του μεταναστευτικού, στην περιοχή.



Κατά την άφιξή του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συμμετείχε σε σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας, στην οποία πέραν των ζητημάτων πρόληψης, επιτήρησης και πυρόσβεσης των πυρκαγιών στην ευρύτερη περιοχή, συζητήθηκαν διεξοδικά θέματα διαχείρισης του προσφυγικού - μεταναστευτικού, και ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον επικουρικό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στην υποβοήθηση του έργου της Ελληνικής Αστυνομίας.



Στην συνέχεια συμμετείχε σε σύσκεψη στην έδρα της XII Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού παρουσία και εκπροσώπων αρμοδίων φορέων με τους οποίους οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν συνεργασία στο πλαίσιο αντιμετώπισης των προαναφερθέντων ζητημάτων. Κατά την διάρκειά της, ενημερώθηκε συνολικά για την επικρατούσα κατάσταση στην Περιοχή Ευθύνης του Δ΄ΣΣ και έδωσε συγκεκριμένες κατευθύνσεις για την εκπομπή των αναγκαίων περιπόλων επιτήρησης και ελέγχου δρομολογίων με έμφαση στους ορεινούς όγκους του Έβρου και της Ροδόπης, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην συμβολή του προσωπικού των Ειδικών Δυνάμεων στην εκτέλεση αυτού του έργου.



Παράλληλα συνεχάρη το σύνολο του προσωπικού για τις σκληρές προσπάθειες που καταβάλλει στην κατάσβεση των πυρκαγιών κάνοντας υπερήφανους όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, και τους προέτρεψε να συνεχίσουν να συνδράμουν στο έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης με τον ίδιο ζήλο, αφοσίωση και πάθος, και απηύθυνε εντολές για πλήρη ετοιμότητα του συνόλου του προσωπικού, των μέσων και μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και των Στρατιωτικών Νοσοκομείων και Μονάδων Υγειονομικού της Περιοχής Ευθύνης του Δ΄ ΣΣ.



Κατά την παραμονή του στον Έβρο, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνοδευόμενος από τον Διοικητή του Δ΄ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγο Δημόκριτο Κωνσταντάκο, επισκέφθηκε τα Φυλάκια «ΜΕΣΗΜΒΡΙΑΣ», «ΠΑΛΑΓΙΑΣ» και «ΑΒΑΝΤΑ», το Επιτηρητικό Φυλάκιο (Ε.Φ.) «1» στις Καστανιές, την έδρα της 7 και της 50 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στον Προβατώνα και στο Σουφλί αντίστοιχα, καθώς και την έδρα της XVI Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού στο Διδυμότειχο, όπου επιθεώρησε τα τηρούμενα μέτρα ασφάλειας και πυρασφάλειας, και ενημερώθηκε για την τρέχουσα κατάσταση. Παράλληλα είχε συνάντηση με προσωπικό της Ε΄ Μοίρας Καταδρομών, το οποίο εκτελεί περιπολίες επιτήρησης σε επιλεγμένα δρομολόγια για την προστασία μικρών απομονωμένων χωριών και οικισμών στους ορεινούς όγκους της Ροδόπης και του Έβρου.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, απευθυνόμενος στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων εξήρε το υψηλό ηθικό και το αίσθημα ευθύνης και υπευθυνότητας όσων έχουν εμπλακεί με οποιονδήποτε τρόπο στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, και τόνισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας που στην παρούσα χρονική περίοδο βρίσκεται αντιμέτωπη με την λαίλαπα των πυρκαγιών, και για το λόγο αυτό οι Ένοπλες Δυνάμεις όπως κάνουν πάντα, στέκονται εμπράκτως στο πλευρό της.

Επισήμανε παράλληλα την σπουδαιότητα της ασφάλειας του προσωπικού και της ανθεκτικότητας των στρατιωτικών υποδομών, καθώς επίσης και την ορθή και απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων και πρωτοκόλλων πυρασφάλειας των στρατιωτικών εγκαταστάσεων που επισκέφτηκε, τα οποία δοκιμάστηκαν στην πράξη και έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς οι πυρκαγιές δεν δημιούργησαν ουδεμία δυσμενή κατάσταση.

Τόνισε την διαρκή συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων για την κάλυψη αναγκών επιτήρησης και κατάσβεσης των εκδηλωθέντων πυρκαγιών, με την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας με εναέρια και επίγεια μέσα, καθώς και με προσωπικό, όπου αυτό απαιτηθεί, και τέλος διέταξε την πλήρη ετοιμότητα και επιφυλακή του προσωπικού και των μέσων του συνόλου των Μονάδων του Δ΄ ΣΣ, προκειμένου να είναι σε θέση να συνδράμουν ταχύτατα, κατόπιν σχετικού αιτήματος, στην κάλυψη των αναγκών της Πολιτικής Προστασίας.

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στην περιοχή του Έβρου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος κ.κ. Δαμασκηνό, κατά την οποία του εξέφρασε την συμπαράστασή του για τις ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές που βιώνει το ποίμνιό του, και συζητήθηκε η από κοινού συνδρομή τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και της Ιεράς Μητρόπολης στους πληγέντες κατοίκους της περιοχής.