Η κυβέρνηση προχωρά στην ενίσχυση των μέσων πυρασφάλειας, με drones που αναμένεται να αποτελέσουν βασικό κομμάτι του σχεδίου πυροπροστασίας. Το έργο προβλέπει την αγορά τεσσάρων διαφορετικών τύπων drones, για την εναέρια επιτήρηση και αναμένεται να προχωρήσει από το 2024.

Συγκεκριμένα, τέσσερα drone «Σταθερής Πτέρυγας», με δυνατότητα για πάνω από δέκα ώρες συνεχούς επιχειρησιακής λειτουργίας, ημέρα και νύχτα, ακόμη και σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Δεκαεπτά drone προσδεδεμένα σε μικρότερα ή μεγαλύτερα οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, με δυνατότητα για τουλάχιστον 24 ώρες συνεχόμενης πτήσης, ημέρα και νύχτα. Ογδόντα μικρότερα drone, ειδικών αναγκών, για τη μεταφορά υλικών, εξοπλισμού, νερού και για χρήση σε κλειστούς και πολύ κλειστούς χώρους. Δεκατρία από τα drone θα είναι προσδεδεμένα στα Κινητά Επιχειρησιακά Κέντρα.

Ο Δήμος Φιλοθέης- Ψυχικού και το θερμικό drone

Την τεχνολογία στη “μάχη” της πρόληψης των πυρκαγιών, βάζει ο Δήμος Φιλοθέης- Ψυχικού. Με θερμικό drone,”παρακολουθεί “τις δασικές εκτάσεις, 24ώρες το 24ωρο προλαμβάνοντας έγκαιρα την εκδήλωση πυρκαγιάς και κατά συνέπεια την κατάσβεσή της.

Ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού για την πρόληψη των πυρκαγιών χρησιμοποιεί φέτος για πρώτη χρονιά, θερμικό drone, το οποίο διαθέτει θερμική κάμερα για τον εντοπισμό σε πολύ σύντομο χρόνο καπνού και φωτιάς.

Το συγκεκριμένο drone, το οποίο πετάει σε ύψος 120 μέτρων από το έδαφος, καθ’ όλο το 24ωρο, καλύπτει – ελέγχειδασική έκταση του λόφου Φιλοθέης και τα Τουρκοβούνια Ψυχικού.

To drone χρησιμοποιείται από χειριστές, πιστοποιημένους από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας οι οποίοι, εφόσον εντοπίσουν καπνό ή αναγραφή θερμότητας στους 50ο c ενημερώνεται η Πολιτική Προστασία του Δήμου και η Πυροσβεστική.

Ο δήμος διαθέτει 2 οχήματα άμεσης κατάσβεσης και 2 υδροφόρες, που σπεύδουν στο σημείο εφόσον εντοπιστεί φωτιά εκμεταλλευόμενοι το χρονικό διάστημα, έως ότου να φτάσει η πυροσβεστική.