Toν κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί, τονίζοντας πως ό,τι γλίτωσε στην Πάρνηθα από τη φωτιά κινδυνεύει να πνιγεί στη λάσπη των πρώτων μεγάλων βροχών.

Οι φωτιές έσβησαν, άφησαν πίσω τους καμένες περιουσίες, για άλλη μια φορά η πύρινη λαίλαπα κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους στην Πάρνηθα.

Οι κάτοικοι που μένουν στους πρόποδες της Πάρνηθας, πλέον αυτό που αντικρίζουν βγαίνοντας από τα σπίτια τους είναι ένα κατάμαυρο τοπίο.

Κάποιοι στάθηκαν τυχεροί και τα σπίτια τους σώθηκαν, η ανησυχία τους πλέον είναι τι θα γίνει όταν ξεκινήσουν οι πρώτες βροχές.

Οι ειδικοί προειδοποιούν, πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα και δεν γίνουν σύντομα αντιπλημμυρικά έργα, το καμένο δάσος θα μετατραπεί σε ένα εκδικητικό χείμαρρο που θα πνίξει τους οικισμούς γύρω από το βουνό.

«Όσο γίνεται γρηγορότερα, μέσα στο φθινόπωρο δηλαδή και όσο γίνεται στις αρχές του χειμώνα να γίνουν κάποια έργα τουλάχιστον σε κάποιες κρίσιμες περιοχές να κρατήσουμε όσο έδαφος μπορέσουμε», υπογραμμίζει καθηγητής Γεωλογίας του Πα. Αθηνών.

Ενώ ο γ.γ. της Ένωσης Δασολόγων σημείωσε: «Όταν μιλάμε για την Πάρνηθα με το επικλινές της με τις χαράδρες με τα ρέματα, θα πρέπει αυτά τα έργα να μελετηθούν άμεσα και να γίνουν γρήγορα».

Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος των κατοίκων που αγωνιούν ότι σύντομα θα ζήσουν μία δεύτερη καταστροφή, μετά την πυρκαγιά, την πλημμύρα.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, το προσωπικό στην Πάρνηθα, δεν επαρκεί.

«Θα πρέπει άμεσα να ενδυναμωθεί αυτή η υπηρεσία για να μπορέσει να προχωρήσει όλα αυτά, με ένα δασολόγο δεν γίνεται, όποιος θέλει να τα κάνει θα πρέπει έστω και πρόσκαιρα να στελεχώσει την υπηρεσία για να γίνουν αυτά».

Και συμπληρώνει: «Η Πάρνηθα από μόνη της χρειάζεται ένα ειδικό σχέδιο. Να μπουν όλες οι ειδικότητες μέσα πρώτα και βασικά οι δασολόγοι και γενικά όλοι που έχουν το βιολογικό απόθεμα, να βοηθήσουν οι γεωλόγοι για το γεωπεριβάλλον».

Τεράστια οικολογική καταστροφή

Τα τελευταία 16 χρόνια η Πάρνηθα έχει βιώσει τρεις μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές. Το 2007 κάηκαν 36.338 στρέμματα, τον Αύγουστο του ’21 εντός του εθνικού δρυμού η καμένη έκταση ξεπέρασε τα 20.000 στρέμματα (21.219) σε σύνολο 84.550 στρεμμάτων καμένης γης στην Αττική.

Στους πρόποδες της Πάρνηθας, στον σημαντικότερο πνεύμονα πρασίνου στην Αττική, για άλλη μια φορά η καταστροφή είναι ολέθρια. Πάνω από εξήντα χιλιάδες σε ένα οικοσύστημα πλούσιας χλωρίδας και πανίδας που θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση.

Η ζωή τα επόμενα χρόνια θα αλλάξει δραματικά, όχι μόνα για τα δεκάδες ζώα που βρίσκουν καταφύγιο στην Πάρνηθα αλλά και για όλους τους κατοίκους της Αττικής.