Τα 100 μικρογραμμάρια έφτασαν οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, λόγω των πυρκαγιών στην Αττική, ενώ το επιτρεπτό όριο είναι στα 20 μικρογραμμάρια και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει, ειδικά για ευάλωτες ομάδες, να μην υπάρχει έκθεση πάνω από τα 10 μικρογραμμάρια, επισημαίνει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Νίκος Μιχαλόπουλος.

Όπως εξήγησε στην ΕΡΤ, ιδιαίτερα επιβαρυμένη είναι η Δυτική Αττική και ο Πειραιάς, ενώ σωματίδια από τις πυρκαγιές στον Έβρο «ταξίδεψαν» ως τα νησιά του Ιονίου.

Ο χάρτης

Στον χάρτη όπου αποτυπώνονται οι μετρήσεις από 11 αισθητήρες του Εθνικού Αστεροσκοπείου, η Πετρούπολη έχει το πιο «βαθύ κόκκινο», αφού από το βράδυ της Τρίτης οι συγκεντρώσεις σωματιδίων δεν έχουν πέσει κάτω από τα 100 μικρογραμμάρια, ενώ η σύσταση είναι οι κάτοικοι να μένουν σπίτι, με διαρκή λειτουργία κλιματισμού, ειδικά εάν υπάρχουν ευάλωτες ομάδες, και «απαγορευτικό» σε δραστηριότητες όπως τρέξιμο. Η λιγότερο επιβαρυμένη περιοχή είναι η Γλυφάδα.



Οι σταθμοί μέτρησης στα Ιωάννινα και την Άρτα επιβεβαιώνουν υψηλότατες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων από τις πυρκαγιές στον Έβρο. Από την Εγνατία δεν φαίνονται πια τα Τρίκαλα, είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Μιχαλόπουλος. Τα σωματίδια φτάνουν σε απόσταση χιλίων χιλιομέτρων και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, επηρεάζοντας όλη τη Δυτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλο, τα αιωρούμενα σωματίδια είναι πολύ λεπτά κι αυτό τα κάνει επικίνδυνα, αφού μπορούν να εισχωρήσουν μέχρι τον εγκέφαλο. Η μάσκα είναι λύση υποχρεωτική, καθώς απομακρύνει μεγάλο αριθμό σωματιδίων, αλλά δεν παρέχει πλήρη προστασία.