Με πετσέτες «ξήλωσαν» τις ξαπλώστρες, με ταπεράκια πολεμούν, τώρα, την ακρίβεια στην εστίαση. Μετά το «κίνημα της ξαπλώστρας», έρχεται το «κίνημα της σαλάτας», που ξεκινά από τις παραλιακές περιοχές του Νομού Αχαΐας.

Σύμφωνα με το τοπικό site, pelop.gr, οι τιμές στα παραλιακά καταστήματα εστίασης της Πάτρας, της Δυτικής Αχαΐας και της Αιγιαλείας συναγωνίζονται εκείνες των Κυκλάδων. Η χωριάτικη σαλάτα φτάνει ακόμη και τα 10 ευρώ!

Μιλώντας στο Μega ο Σπύρος Μπαϊρακτάρης, που επί δεκαετίες διατηρεί κατάστημα εστίασης στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, δήλωσε πως «οι πρώτες ύλες, το λάδι, οι ντομάτες, το κρεμμύδι, όλα έχουν πάρει μία ανοδική πορεία. Το κρεμμύδι το παίρναμε πέρσι 30 λεπτά, φέτος έχει ένα ευρώ. Εάν όλα αυτά που γίνονται τα φορτώσουμε στον πελάτη, θα χάσουμε τον πελάτη».

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, το κόστος παρασκευής μιας χωριάτικης σαλάτας δεν ξεπερνά τα 3 ευρώ:

Τομάτα 0,40 €/τμχ.

Αγγούρι 0,52 €/τμχ.

Κρεμμύδι 0,19 €/τμχ.

Πιπεριά 0,40 €/τμχ.

200 gr φέτα 1,28 €

30 gr λάδι 0,16 €

Οι διαμαρτυρίες για το κόστος στα καταστήματα των τουριστικών περιοχών εξαπλώνονται σε ολόκληρη τη χώρα και οι παραθεριστές αναζητούν τρόπους για να αντιδράσουν -το ταπεράκι από το σπίτι στις παραλίες είναι, μέχρι στιγμής, η πιο διαδεδομένη λύση.