Σε τρία μέτωπα εξελίσσεται η φωτιά που ξεκίνησε νωρίς σήμερα το πρωί στον Ασπρόπυργο και λίγο αργότερα έλαβε έκταση προς την βιομηχανική ζώνη.  Σύμφωνα με την Πυροσβεστική πρόκειται για πυρκαγιές που ξέσπασαν κοντά σε επαγγελματικούς χώρους και για την κατάσβεση του επιχειρούν 72 πυροσβέστες με 27 οχήματα και δύο ελικόπτερα.

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός υποστήριξε πως έχει ξεκινήσει από ανθρώπινο χέρι. «Έχουμε συχνά τέτοια περιστατικά, σχεδόν καθημερινό το φαινόμενο».

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά καίει σε διαφορετικές εστίες στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροπύργου. Συγκεκριμένα, καίει σε τρεις διαφορετικές εστίες - Λάκκα Κατσαρή, Νέα Ζωή και Αμμουδιές.

Οι φλόγες μαίνονται σε σημεία πάνω και κάτω από την Αττική Οδό. Η επιχείρηση της Πυροσβεστικής εστιάζεται και στη Λεωφόρο ΝΑΤΟ, κοντά στο Θριάσιο.

Η εστία που ανησυχεί περισσότερο τις Αρχές, ωστόσο, είναι αυτή που «κοιτάζει» το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ελευσίνας (112 ΠΜ), με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν τιτάνια μάχη στο σημείο, τιθασεύοντας τις φλόγες.

Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι θυελλώδεις, ενώ μαύροι καπνοί πνίγουν την ατμόσφαιρα, με τις Αρχές να καλούν τους κατοίκους να κλείσουν πόρτες και παράθυρα!

 
Οι φλόγες της φωτιάς κυκλώνουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα ολόκληρους οικισμούς στον Ασπρόπυργο, όπου το μέτωπο ολοένα και δυναμώνει, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του αντιδημάρχου Ασπροπύργου, Μιχάλη Ψωμιάδη, έχουν καεί πέντε αποθήκες και δύο εργοστάσια.

Καίγονται αποθήκες και εργοστάσια

Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιδημάρχου Ασπροπύργου, Μιχάλη Ψωμιάδη, έχουν καεί πέντε αποθήκες και δύο εργοστάσια, ενώ λόγω των θυελλωδών ανέμων δεν μπορούν να πετάξουν τα εναέρια μέσα. Εστία φωτιάς υπάρχει και στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, περιμετρικά, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος όπως ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί».

Πώς ξεκίνησε η φωτιά

O αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος, Βασίλης Κόκκαλης μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε πως στην περιοχή υπάρχει χαμηλή βλάστηση, όμως υπάρχουν και πολλά απορρίμματα. Ενώ, όπως είπε εικάζεται πως η φωτιά ξεκίνησε από στρώματα και καλώδια. Ο Κόκκαλης ανέφερε πως υπάρχει εστία φωτιάς περιμετρικά του αεροδρομίου της Ελευσίνας, ωστόσο σημείωσε πως «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος» για τη συγκεκριμένη εστία.

Ο δήμαρχος Νίκος Μελετίου είπε μιλώντας στην ΕΡΤ πως η φωτιά που μαίνεται στην περιοχή του Ασποπύργου ξεκίνησε από τις αυτοχσέδιες χωματερές. «Είναι μια περιοχή η οποία είναι περιοχή χονδρεμπορίου. Υπάρχουν τεράστιες αποθήκες με υλικά logistics και δυστυχώς η φωτιά ξεκίνησε από τις ανεξέλεγκτες απορρίψεις σκουπιδιών και μπαζών που σε καθημερινή βάση βιώνουμε στον Ασπρόπυργο. Είναι το τεράστιο θέμα το οποίο το γνωρίζουν όλοι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Ο Ασπρόπυργος το αντιμετωπίζει λόγω της γειτνίασης με την χωματερή των Άνω Λιοσίων. Με τον ΧΥΤΑ, έχει εύκολη πρόσβαση σε ομάδες Ρομά, τα σκουπίδια που καθαρίζουν από το λεκανοπέδιο της Αθήνας να τα φέρνουν και να τα απορρίπτουν εκεί», είπε αρχικά.

Τόνισε πως: «Να σας πληροφορήσω για κάτι που μου είπε ένας κάτοικος. Η φωτιά ξεκίνησε από χτες το βράδυ από μία εστία που είχαν κάποιοι Ρομά που έκαιγαν καλώδια, λάστιχα. Δεν είχε τους βόρειους δυνατούς ανέμους, είχε νότιους. Έτσι στροβιλίζονταν ο αέρας και πήγε προς τα βόρεια και με τους βόρειους δυνατούς ανέμους που έχουμε έκανε αυτή την καταστροφή».

Η περιοχή είναι γεμάτη από επιχειρήσεις και το ευτύχημα είναι ότι γειτνιάζει με το μετρό, είπε ο Νίκος Μελετίου. «Το ευτύχημα είναι ότι γειτνιάζει με τον προαστιακό, με τις γραμμές του προαστιακού που υπάρχει μια μεγάλη απόσταση από τη βιομηχανική ζώνη της Νέας ζωής και δεν μεταδόθηκε η φωτιά νότια και να κάψει και επιχειρήσεις», είπε.

Ανέφερε πως είχε έρθει σε επικοινωνία με Υπουργείο Εσωτερικών και πως «κάτι πρέπει να γίνει με αυτή την κατάσταση, διότι ο Ασπρόπυργος με τα 4 φορτηγά που έχει κουβαλάει καθημερινά τα χιλιάδες κυβικά μπάζων που μας φέρνουν από το λεκανοπέδιο της Αθήνας, αδυνατεί.

Μηνύματα 112

Μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι των οικισμών Ποντίων και Βέρας με οδηγία για κατεύθυνση προς Ελευσίνα, αλλά και για προφύλαξη από τους πυκνούς καπνούς καθώς η κατάσταση είναι αποπνικτική. Σύμφωνα με πληροφορίες οι φλόγες έχουν φτάσει σε προαύλιο εργοστασίου σε αποθήκη.

Νωρίτερα μήνυμα έλαβαν για εκκένωση οι κάτοικοι της περιοχής Λάκκα Κατσαρή. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Λάκκα Κατσαρή, απομακρυνθείτε προς Ασπρόπυργο. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Καίγεται εργοστάσιο στη βιομηχανική ζώνη

Εργοστάσιο στη βιομηχανική ζώνη έχει παραδοθεί στις φλόγες και καίγεται ολοσχερώς με τους μαύρους καπνούς να είναι αρκετά πυκνοί και σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους να δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής. 

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση λόγω των τοξικών καπνών έχει σταλθεί 112 στους κατοίκους του Ασπροπύργου να μείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα.

Κοντά στο Θριάσιο

Όπως έγινε γνωστό, εκκενώνεται το πάρκινγκ του Θριάσιου νοσοκομείου λόγω της μεγάλης φωτιάς που μαίνεται στον Ασπρόπυργο. Οι φλόγες πλησίασαν και μεγάλο εργοστάσιο που εκκενώθηκε.

Σε ερώτηση του parapolitika.gr στην πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γιατρών του ΕΣΥ και ψυχιάτρο στο Θριάσιο Νοσοκομείο, Αφροδίτη Ρέτζιου, εάν επαπειλείται κάποιος κίνδυνος για το νοσοκομείο Θριάσιο της Ελευσίνας από τη φωτιά στον Ασπρόπυργο, απάντησε «Προς το παρόν όχι. Νωρίτερα το πρωί η φωτιά πλησίασε επικίνδυνα ακριβώς πίσω από το νοσοκομείο σε έκταση του στρατιωτικού αεροδρομίου. Δεν έχουμε ενημέρωση για προληπτική εκκένωση». 

Eπιπλέον, σύμφωνα με όσα εξηγεί στο parapolitika.gr ο διοικητής του νοσοκομείου Θριάσιο της Ελευσίνας, κ. Αντωνίου, η φωτιά ξεκίνησε από χώρο κοντά στο νοσοκομείο, πίσω από το ίδρυμα και σε χώρο του στρατιωτικού αεροδρομίου, αλλά, με σύμμαχο τον αντίθετο άνεμο, η φωτιά απομακρύνθηκε από το νοσοκομείο και δεν υπάρχει τώρα κανένας κίνδυνος γιατί το ίδρυμα.

Διακοπή κυκλοφορίας Προαστιακού

Παράλληλα σύμφωνα με ενημέρωση από την Αστυνομία τέθηκαν σε εφαρμογή κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη περιοχή. 

Ειδικότερα υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας των οχηματων :

Λ. ΝΑΤΟ από κόμβο Θριασίου εως τη Ζωοδόχου Πηγής και στα δυο ρεύματα και Αγίας Σοφίας και Λ. ΝΑΤΟ προς το βουνό

Διακοπή κυκλοφορίας στο τμήμα Κινέτα – Άνω Λιόσια στον Προαστιακό, κατόπιν εντολής της Πυροσβεστικής, εξαιτίας πυρκαγιάς στην περιοχή του Ασπροπύργου ανακοίνωσε η Hellenic Train.

Η αμαξοστοιχία 1309 έχει ακινητοποιηθεί στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Κινέτας. Αναμένονται καθυστερήσεις και πιθανές ακυρώσεις, προστίθεται.  Τα δρομολόγια του Προαστιακού Κιάτο-Πειραιάς θα υποκατασταθούν από λεωφορεία στο τμήμα ‘Ανω Λιόσια – Νέα Πέραμος.