Στο 90 και 1
Στο 90 και 1 Κώστας Γκόντζος Διονύσης Βερβελές
vrefos
Ελλάδα

Παράνομες υιοθεσίες στα Χανιά: Σε φυλακές της Κρήτης οι κατηγορούμενοι για το εμπόριο βρεφών

Στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων μία ακόμη παρένθετη μητέρα έφερε στον κόσμο ένα κοριτσάκι

Στις φυλακές Χανίων και Νεάπολης Λασιθίου οδηγήθηκαν τα τέσσερα άτομα που κρίθηκαν προφυλακιστέα για την υπόθεση παράνομων υιοθεσιών στην Κρήτη. Πρόκειται για τον 73χρονο γιατρό, ιδιοκτήτη της μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, τον 44χρονο εμβρυολόγο που εργαζόταν στη μονάδα, τη 41χρονη γραμματέα της μονάδας και μία 38χρονη αλλοδαπή γυναίκα, η οποία φέρεται να έκανε τις συνεννοήσεις με τις παρένθετες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews.gr, γιατρός και εμβρυολόγος κρατούνται στο Κατάστημα Κράτησης Χανίων, στην Αγυιά, ενώ η γραμματέας της μονάδας και η αλλοδαπή «μεσίτρια» οδηγήθηκαν στις γυναικείες φυλακές Νεάπολης Λασιθίου. Ελεύθερα με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν τέσσερα ακόμη άτομα που είχαν προσαχθεί, η μαία της μονάδας και η βιολόγος της μονάδας, εργαζόμενη σε κλινική της πόλης και αλλοδαπή που φέρεται επίσης να ενεργούσε ως «μεσίτρια» στις παράνομες υιοθεσίες. Και οι οκτώ αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες, όπως αυτές της συγκρότησης κι ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της εμπορίας ανθρώπων, της μεσολάβησης σε υιοθεσία ανηλίκων κατ’ επάγγελμα, των παραβιάσεων της νομοθεσίας περί εφαρμογής της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, της πλαστογραφίας, της παραποίησης ιατρικών δεδομένων.

Στο μεταξύ, στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων μία ακόμη παρένθετη μητέρα έφερε στον κόσμο ένα κοριτσάκι, χθες το πρωί. Πρόκειται για το πέμπτο μωρό από την τέταρτη μητέρα που γεννιέται μέσα σε μία εβδομάδα, από την αποκάλυψη της υπόθεσης εμπορίας βρεφών με εμπλοκή κλινικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα Χανιά.

Τα πέντε μωρά φιλοξενούνται στη μονάδα νεογνών του ιδρύματος και δέχονται και αυτά όπως και οι γυναίκες που τα κυοφόρησαν τη φροντίδα και την αγάπη γυναικολόγων, ψυχολόγων, μαιών και παιδιάτρων του νοσοκομείου. Παράλληλα, η διοίκηση, σε συνεργασία με τους διευθυντές των κλινικών, βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν, ώστε οι γονείς να πάρουν στα σπίτια τους τα μωρά, εφόσον τα έχουν αποκτήσει με νόμιμο τρόπο μέσω των παρένθετων μητέρων.

Εξάλλου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του zarpanews.gr, για όλα τα μωράκια που γεννήθηκαν στα Χανιά έχει υπάρξει ενδιαφέρον από ζευγάρια στο πλαίσιο συμφωνιών μέσω της κλινικής, αλλά εκκρεμούν τα τεστ DNA, ώστε να διαπιστωθεί αφενός αν ήταν όντως δικά τους τα έμβρυα και αφετέρου ο έλεγχος όλων των δικαιολογητικών (δικαστικές αποφάσεις, συμφωνία για κυοφορία), ώστε να διαπιστωθεί ότι η διαδικασία έχει γίνει νόμιμα.

Πάντως, ο αριθμός των γεννήσεων είναι ενδεικτικός των πρωτοφανών διαστάσεων που έχει λάβει η συγκεκριμένη υπόθεση που συγκλονίζει τα Χανιά.

*Δημοσιεύθηκε στην On time στις 18/08/2023.