nea_filadelfeia_astynomia
Ελλάδα

Οπαδική βία: Σήμερα οι προτάσεις της ΕΛ.ΑΣ. για τα μέτρα - Ξεκινούν οι έφοδοι σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών

Σε ευρεία σύσκεψη υπό τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. αποφασίστηκε η άμεση υποβολή προτάσεων για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, στη σκιά της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή

Με ταχύτατους ρυθμούς «τρέχουν» οι διαδικασίες για την εφαρμογή των νέων μέτρων κατά της οπαδικής βίας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη (σε μορφή τηλεδιάσκεψης) υπό τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο, παρουσία του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Μάνου Λογοθέτη, ώστε να συζητηθούν προτάσεις από πλευράς Αστυνομίας για τα μέτρα που προωθούνται μετά και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για να μπει «φρένο» στη βία στα γήπεδα.

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. τόνισε πως πρέπει να υποβληθούν προτάσεις που αφορούν στην άμεση εφαρμογή των νέων μέτρων και στην άμεση εκκίνηση των ελέγχων.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, προανήγγειλε χθες την άμεση εφαρμογή των μέτρων, τονίζοντας ότι απαιτείται μια ολιστική αντιμετώπιση με δράσεις και παρεμβάσεις σε μια σειρά από τομείς, όπως η εφαρμογή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου και η παρακολούθηση των συνδέσμων, που πλέον μπαίνουν σε κλοιό.

Σήμερα οι προτάσεις των αστυνομικών διευθυντών

Στόχος της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες ήταν να συζητηθούν προτάσεις από πλευράς Αστυνομίας για τα μέτρα που προωθούνται μετά και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την αθλητική βία.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν -μεταξύ άλλων- γενικοί αστυνομικοί διευθυντές από διάφορες περιοχές της χώρας, συζητήθηκε εκτενώς ο ρόλος που θα πρέπει να έχει η Αστυνομία στην εφαρμογή των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση και ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να υποβάλουν τις προτάσεις τους το αργότερο μέχρι σήμερα, Παρασκευή.

Ξεκινούν άμεσα οι έλεγχοι

Οι προτάσεις των στελεχών της Αστυνομίας αφορούν στο τι πρέπει να περιλαμβάνει το νέο νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά γενικώς στις ενέργειες που θα κληθεί να κάνει η Αστυνομία στον συγκεκριμένο τομέα και με ποιες προϋποθέσεις, καθώς και τις δυνάμεις και τα μέσα που θα χρειαστεί για την υλοποίηση του σχεδίου για άμεση εφαρμογή των μέτρων και ειδικότερα τον έλεγχο των αθλητικών χώρων, αθλητικών συλλόγων κ.λπ.

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν οι επιτελείς της Ελληνικής Αστυνομίας και οι επικεφαλής όλων των αστυνομικών υπηρεσιών που έχουν σχέση με τα γήπεδα και συγκεκριμένα οι γενικοί διευθυντές Τάξης και Ασφάλειας, ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας σε αθλητικούς χώρους, οι γενικοί διευθυντές των περιφερειακών διοικήσεων που εδρεύουν μεγάλες ΠΑΕ και υπάρχουν γήπεδα και άλλοι παράγοντες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άπαντες συμφώνησαν ότι οι έλεγχοι πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως. 

Τα 4+2 μέτρα για την οπαδική βία

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που θα τεθούν αμέσως σε ισχύ είναι τα εξής:

  • Οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν. Κάθε ομάδα θα έχει έναν μόνο σύνδεσμο με έδρα την επίσημη ΠΑΕ.
  • Η Αστυνομία θα έχει ουσιαστικό έλεγχο, καθώς θα ελέγχει τους οργανωμένους φιλάθλους και ειδικά στις θύρες αυτές που έχουν δημιουργήσει προβλήματα. Ο έλεγχος μεταπίπτει από τους security των ΠΑΕ στην Αστυνομία. Όπως είπε μάλιστα ο πρωθυπουργός, στο μέτρο αυτό «συμφώνησαν και οι τέσσερις ΠΑΕ (σ.σ.: Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ). Αντιλαμβάνονται κι αυτοί ότι ο έλεγχος βίας μπορεί να ξεφεύγει από τις δυνατότητές τους». Μάλιστα, όταν κρίνεται απαραίτητο, θα υπάρχει και απροειδοποίητος έλεγχος της Αστυνομίας σε θύρες οργανωμένων.
  • Θα δημιουργηθεί παρατηρητήριο βίας σε συνεργασία με την UEFA και των κρατών-μελών.
  • Παράλληλα, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη με τους «Big 4» -κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε μια ειλικρινής και εποικοδομητική συζήτηση-, θα τοποθετηθούν ολοκληρωμένα συστήματα με κάμερες στα γήπεδα.


Τα δύο μέτρα που θα εφαρμοστούν μόνο αν παραστεί ανάγκη είναι: 

  • Κλείσιμο των θυρών των οργανωμένων οπαδών. «Ενδεχομένως να προχωρήσουμε και σε κλείσιμο των θυρών των οργανωμένων οπαδών», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
  • Οικειοθελής αποκλεισμός των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «ελπίζω να μη χρειαστεί, αλλά η πολιτεία μπορεί να ενεργοποιήσει το ύστατο μέτρο να κόψουμε τις ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις». Τόνισε, πάντως, ότι «είμαι σίγουρος ότι δεν θα φτάσουμε εκεί».