Αποκαταστάθηκε λίγο πριν το 10 το βράδυ της Πέμπτης η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα της νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου. Η εξαιρετικά «λεπτή» επιχείρηση μεταφοράς του υγροποιημένου αερίου από το βυτιοφόρο, που έπιασε φωτιά το μεσημέρι της Πέμπτης (17/08) ολοκληρώθηκε περί τις 20:30.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, σχεδόν αμέσως παραδόθηκε στην κυκλοφορία και το ρεύμα της εθνικής οδού προς Αθήνα. Στις 21:10 δόθηκε στην κυκλοφορία και η αριστερή λωρίδα της Αθηνών-Κορίνθου, στο ρεύμα προς Κόρινθο, ενώ στις 21:30 αποκαταστάθηκε πλήρως η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα. Στο ρεύμα προς Κόρινθο, από το 45ο έως το 47ο χιλιόμετρο, η κυκλοφορία διεξαγόταν από την αριστερή λωρίδα.

Ο οδηγός του βυτιοφόρου συνελήφθη.

Υπήρχε κίνδυνος έκρηξης

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική υπήρχε κίνδυνος έκρηξης και για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η μετάγγιση του επικίνδυνου φορτίου σε άλλο βυτιοφόρο. Η διαδικασία ξεκίνησε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα και έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας σύμφωνα με το Πρωτόκολλο Ενεργειών και την παρουσία τεχνικού ασφαλείας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για μια δύσκολη και έπρεπε να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα μέτρα ασφάλειας προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών.

fotia_vitioforo1


Τη μετάγγιση του καυσίμου πραγματοποίησε τεχνικός ασφαλείας της εταιρείας, στην οποία ανήκει το βυτιοφόρο. Η Πυροσβεστική βρισκόταν στο σημείο για θέματα πυρασφάλειας, καθώς το φορτίο είναι επικίνδυνο. Η Τροχαία ανέλαβε το δύσκολο έργο να κόψει την κυκλοφορία των οχημάτων, ώστε να μην προσεγγίσει κανείς, λόγω της επικινδυνότητας.

Δείτε βίντεο: 

Χάος και ταλαιπωρία για… ώρες

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της διακοπής της κυκλοφορίας επικράτησε κυκλοφοριακό κομφούζιο καθώς δημιουργήθηκαν ουρές χιλιομέτρων τόσο στο ρεύμα εξόδου της Αθηνών-Κορίνθου όσο και στο ρεύμα εισόδου με αποτέλεσμα την πολύωρη ταλαιπωρία αρκετών οδηγών, με τα οχήματα τους παρέμειναν ακινητοποιημένα. Παράλληλα στα ΚΤΕΛ Κορίνθου παρέμειναν ακινητοποιημένα πάνω από 12 λεωφορεία γεμάτα με επιβάτες με προορισμό προς την Αθήνα.

Δείτε φωτογραφίες:

egklovismenoi__2_
egklovismenoi__3_
egklovismenoi__4_
egklovismenoi__1_



Δείτε βίντεο:

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Εξηγήσεις και οδηγίες έδωσε η αστυνομία σχετικά με το περιστατικό στην Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου. Στην ανακοίνωσή της η αστυνομία κάνει λόγο για μια «ιδιαίτερα χρονοβόρα και ευαίσθητη διαδικασία απομάκρυνσης του εύφλεκτου υλικού (υγροποιημένο αέριο)», η οποία έχει και υψηλή επικινδυνότητα. Επίσης, καλεί τους οδηγούς «να επιδείξουν υπομονή και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των Αρχών».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Από τις 12:30 σήμερα -εξαιτίας πυρκαγιάς σε βυτιοφόρο επί της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος της Κακιάς Σκάλας, στην περιοχή των Μεγάρων- διεκόπη προσωρινά η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου: στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο από το 42 χλμ, και στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα από το 50,5 χλμ.

Εξαιτίας της ιδιαίτερα χρονοβόρας και ευαίσθητης διαδικασίας απομάκρυνσης του εύφλεκτου υλικού (υγροποιημένο αέριο), που πραγματοποιείται αυτή την ώρα, και της υψηλής επικινδυνότητας, που προκύπτει από την προσέγγιση τυχόν οχημάτων, έως το πέρας της ολοκλήρωσης της διαδικασίας οι οδηγοί παρακαλούνται να επιδείξουν υπομονή και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των Αρχών.

Από τα διόδια Ελευσίνας γίνεται αναστροφή των οχημάτων προς Αθήνα. Ομοίως, από τα διόδια Καλαμακίου γίνεται αναστροφή των οχημάτων προς Κόρινθο. Σε όλο το μήκος της Παλαιάς Εθνικής Οδού υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις προς διευκόλυνση της κυκλοφορίας.

Ενεργοποιήθηκαν, επίσης, τα ανοίγματα έκτακτης ανάγκης στο 60 χλμ. και 36 χλμ. -αντίστοιχα- της Ν.Ε.Ο., Αθηνών-Κορίνθου προκειμένου να οδηγηθούν τα οχήματα στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, τα δε ακινητοποιημένα με αναστροφή κατευθυνθήκαν στο ίδιο ρεύμα κυκλοφορίας αντίθετα, για να επιτευχθεί η αποφόρτιση.

Σε όλες τις ηλεκτρονικές πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων κατά μήκος της Ολυμπίας Οδού, της Αττικής Οδού, του Μωρέα, και της Γέφυρας προβάλλονται μηνύματα, ώστε να ενημερώνονται συνεχώς οι οδηγοί χρήστες των Οδών. Επιπλέον, οι οδηγοί ενημερώνονται προσωπικά από τους υπαλλήλους των σταθμών διοδίων, από τα οποία διέρχονται.

Συνιστάται στους οδηγούς, όσοι κινούνται από Κόρινθο να χρησιμοποιούν την Παλιά Εθνική Οδό, αλλά και το εναλλακτικό δρομολόγιο Λουτράκι-Περαχώρα-Πίσια-Σχίνο-Αλεποχώρι-Μέγαρα-Αθήνα και αντίστροφο δρομολόγιο όσοι κινούνται από Αθήνα προς Κόρινθο.

Προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. και της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων τροφοδοτούν με νερό και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί τους εγκλωβισμένους στα οχήματά τους, τα οποία ακινητοποιήθηκαν για λόγους ασφαλείας.

Παρακαλούμε για την υπομονή των οδηγών, καθώς η ασφάλεια και η προστασία του πολίτη αποτελούν ύψιστες προτεραιότητες της ΕΛ.ΑΣ. και το προσωπικό της συνδράμει με κάθε τρόπο και μέσο, ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες».