Σε πείσμα της αλβανικής Αστυνομίας που με μια… τρικλοποδιά επιχείρησε να ματαιώσει τη συγκέντρωση για τον Φρέντι Μπελέρη, οι Χειμαρριώτες κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα τεράστιο ποτάμι αλληλεγγύης υπέρ του ομογενούς μας, διαδηλώνοντας ειρηνικά υπέρ της αποφυλάκισης και της άμεσης ορκωμοσίας του εκλεγμένου δημάρχου, που εδώ και τρεις μήνες κρατείται στις αλβανικές φυλακές, αντιμετωπίζοντας μη τεκμηριωμένες κατηγορίες για διαφθορά και εξαγορά ψήφων στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. 

Σε αυτό το κλίμα αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η αντίδραση του Έντι Ράμα, με μία απαράδεκτη ανάρτηση με την οποία ειρωνεύεται την Ελλάδα και τον Ελληνισμό της Χειμάρρας. Ως συνέπεια, οι ελληνοαλβανικές σχέσεις διαφαίνεται να οδεύουν -αντί για τη Χάγη- σε πλήρη ρήξη. Ειδικά μετά τα όσα έγραψε στη μακροσκελή ανάρτησή του ο Αλβανός πρωθυπουργός. Χρησιμοποίησε ένα από τα δελφικά παραγγέλματα, το περίφημο «Νόμῳ πείθου» («Να πειθαρχείς στον νόμο»), το οποίο έγραφε στα αρχαία ελληνικά για να δείξει ότι δήθεν η Ελλάδα επιχειρεί παρέμβαση και μάλιστα σε ένα θέμα που έχει να κάνει με την αλβανική Δικαιοσύνη.

Δήλωσε άφωνος για τη συγκέντρωση και έκανε λόγο για «σουρεαλιστική παρέμβαση της ελληνικής πλευράς σε ένα ζήτημα της αλβανικής Δικαιοσύνης». Επίσης, εμφανίστηκε ειρωνικός όσον αφορά την παρουσία των δημάρχων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Κώστα Μπακογιάννη και Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Παρέμβαση Σχοινά

Υπήρξε και ευρωπαϊκή παρέμβαση. Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος και με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, ο Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε: «Καλώ για άλλη μια φορά τους γείτονες και φίλους Αλβανούς να μη συνεχίσουν σε μια τακτική που δεν είναι προς όφελος της χώρας τους, που δεν είναι προς όφελος των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών του αλβανικού λαού. Έχει χαθεί πολύς χρόνος, αλλά έστω και τώρα, αυτή την ύστατη ώρα, δεν είναι αργά για να αποκατασταθεί η αδικία που γίνεται στον Φρέντι Μπελέρη. Αυτό που συμβαίνει στον Φρέντι είναι βαθύτατα αντιευρωπαϊκό. Είμαι βέβαιος ότι έστω και αυτή την τελευταία ώρα θα μπορέσει ο Φρέντι να αναλάβει τα καθήκοντά του ως δήμαρχος της Χειμάρρας και καμία άλλη επιλογή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ε.Ε.».