Νόμιμες οδούς μετανάστευσης σχεδιάζει να προσφέρει η κυβέρνηση σε χιλιάδες αλλοδαπούς που θα έρχονται στην Ελλάδα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να απασχολούνται σε τομείς με σοβαρές ελλείψεις, όπως σε αγροτικές εργασίες, στον τουριστικό κλάδο και την αναψυχή.

Το νομικό πλαίσιο θα εξειδικευτεί και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το φθινόπωρο, ενώ θα αφορά ενδιαφερομένους και από την αφρικανική ήπειρο και από την Ασία. Ηδη υπάρχει ικανοποιητική ανταπόκριση από το εργατικό δυναμικό της Αιγύπτου, του Μπανγκλαντές, της Ινδονησίας, όπως και από πολίτες κρατών της Ανατολικής Ευρώπης (Ρουμανία, Μολδαβία, Ουκρανία, Σλοβενία κ.λπ.).

Όσοι έρχονται να απασχοληθούν εποχικά σε δουλειές όπου παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις θα κινητροδοτούνται επιπλέον αναφορικά με τη διαβίωση, τις απολαβές και την ασφάλειά τους, κατά το εφαρμοζόμενο μοντέλο σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. «Δεν θέλουμε οι διακινητές να υπαγορεύουν τη μεταναστευτική μας πολιτική», σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, ευρισκόμενος σε ανοιχτή επικοινωνία με τους ομολόγους του από τον ευρωπαϊκό Νότο, αφού αντίστοιχα ζητήματα και έντονη παράτυπη μεταναστευτική πίεση αντιμετωπίζουν εκ νέου η Ισπανία και η Ιταλία.

Νέοι κλάδοι

Ηδη το υφιστάμενο πλαίσιο, το οποίο εκσυγχρονίστηκε τον Μάρτιο και αφορά τον καθορισμό ανώτατου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία Πολιτών Τρίτων Χωρών (ΠΤΧ), κρίνεται επαρκές τουλάχιστον ως προς την απλοποίηση των διαδικασιών για όσους θελήσουν να απασχοληθούν στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη νομοθεσία υπάρχουν δομικές διαφοροποιήσεις, καθώς το ανώτατο όριο αδειών διαμονής αναφέρεται πλέον σε επίπεδο περιφέρειας και όχι ανά νομό.

Επίσης, τα όρια αδειών διαμονής είναι αυξημένα σε σχέση με τις προηγούμενες περιόδους, ενώ έχουν τροποποιηθεί και οι στρεμματικές προϋποθέσεις για την απασχόληση στον πρωτογενή τομέα (ελιές 15 στρέμματα/εργάτη, θερμοκηπιακά κηπευτικά 2 στρέμματα/εργάτη κ.ά.). Επιπλέον, έχουν προστεθεί νέοι επαγγελματικοί κλάδοι που έχουν τη δυνατότητα να απασχολήσουν πολίτες τρίτων χωρών στις επιχειρήσεις τους, όπως εργάτες οικοδομής, τουρισμού, τεχνίτες, καθώς και υψηλής εξειδίκευσης προσωπικό. Εως σήμερα, οι περισσότερες εκδοθείσες άδειες αφορούν εποχική εργασία διάρκειας 3 έως 9 μηνών και 11 μηνών για Αιγύπτιους αλιεργάτες.

Οι θεσμικές αυτές παρεμβάσεις, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, έχουν καθοριστικά συμβάλει στη διατήρηση των πολύ υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της οικοδομικής δραστηριότητας.


Εκτιμήσεις

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η αύξηση των μεταναστευτικών ροών, που κινείται με ρυθμούς άνω του 12%- 15% σε σχέση με πέρυσι, θα παρουσιάσει περαιτέρω μεταβολή λόγω της κατάρρευσης, την προηγούμενη εβδομάδα, της φιλοδυτικής κυβέρνησης του Νίγηρα, του περίκλειστου κράτους της Κεντρικής Αφρικής, με βόρεια σύνορα στην Αλγερία και τη Λιβύη, από όπου καθημερινά αναχωρούν χιλιάδες λαθρομετανάστες προς την Ευρώπη.

Ο κλοιός ασφαλείας από το Λιμενικό και τη Frontex στον Εβρο και το Ανατολικό Αιγαίο, σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση των ποινών σε βάρος των διακινητών, λειτουργεί εν μέρει αποτρεπτικά για όσους σχεδιάζουν να περάσουν στην Ελλάδα από τα τουρκικά παράλια, ωστόσο αυτό το «θαλάσσιο οχυρό» θα δοκιμαστεί σκληρά, εάν λόγω της κατάστασης στον Νίγηρα και στα γειτονικά κράτη (Μάλι, Σουδάν, Μπουρκίνα Φάσο) προκύψουν μαζικοί ξεριζωμοί πληθυσμού.

Τα ελληνικά διπλωματικά γραφεία στην περιοχή ενημέρωσαν ότι η κατάσταση είναι έκρυθμη στη Σαχέλ, τη στεπική λωρίδα γης νότια της Σαχάρας, όπου συγκεντρώνονται εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες με προορισμό τη Μεσόγειο. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα, εκφράζοντας εμπράκτως τη διαδικασία ενίσχυσης των σχέσεών της με τις χώρες του Σαχέλ και τον Νίγηρα, από το 2021 έχει ορίσει τον Ελληνα πρέσβη στη Σενεγάλη ως ειδικό απεσταλμένο για την περιοχή.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Frontex, ο αριθμός των ανθρώπων που προσπαθούν να φθάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές από τη Βόρεια Αφρική αυξήθηκε κατά 292% το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου την φετινή χρονιά. Ο δε αριθμός των παράτυπων εισόδων στην Ε.Ε. μέσω της Κεντρικής Μεσογείου αυξήθηκε σχεδόν κατά 300% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 12 Αυγούστου 2023.