Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία λήψης καταθέσεων και συλλογής εγγράφων από τον προϊστάμενο του Επιτελείου της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγο Ελευθέριο Γκαρίλα, στον οποίο ανατέθηκε η Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το φιάσκο του Σώματος στην υπόθεση της Νέας Φιλαδέλφειας. 

Η μέχρι τώρα εικόνα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ», δεν δείχνει δόλο στις παραλείψεις των αστυνομικών-υπευθύνων των μέτρων, αλλά πρωτοφανή αδιαφορία και λάθος εκτιμήσεις ως προς τις πραγματικές διαθέσεις του τάγματος εφόδου των Κροατών νεοναζί δολοφόνων και των Ελλήνων συνεργών τους. (Θέμα που έχει οδηγήσει την κυβέρνηση σε σκέψεις και σχέδια για την αλλαγή όλων των δομών της Αστυνομίας).

 
Ήταν ενήμεροι

Αυτό που προκύπτει από την έως τώρα έρευνα, είναι πως όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., σε Αττική και Περιφέρεια, γνώριζαν αρκετά νωρίτερα πως θα έρθει κονβόι Κροατών με σκοπό να προκαλέσουν επεισόδια. Ήταν ενήμερες από το τμήμα Αθλητικής Βίας και μάλιστα υπήρχε στη διάθεσή τους λίστα από την κυβέρνηση της Κροατίας με ονοματεπώνυμα και αριθμούς πινακίδων οχημάτων.

Και όμως, πέρασαν ανενόχλητοι από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, διέσχισαν Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Κορινθία και έφτασαν στην Αττική. 

Το προκλητικό στην τραγική αυτή υπόθεση δεν είναι πως υπήρχαν διαθέσιμες δυνάμεις αποκλειστικά και μόνο για τη συγκεκριμένη ομάδα των Κροατών, ΜΑΤ-ΟΠΚΕ και μηχανές, αλλά πως μέχρι και ελάχιστα λεπτά πριν από την «έφοδο» στη Νέα Φιλαδέλφεια αστυνομικοί τούς ακολουθούσαν λαμβάνοντας εντολή να μην ενεργήσουν, παρά μόνο να δίνουν εικόνα.

Ο υψηλόβαθμος συντονιστής στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ, που ζητούσε να μη γίνει κάποια ενέργεια αποτροπής της ομάδας των δολοφόνων, για κάποιο περίεργο τρόπο δεν βρίσκεται μεταξύ των επτά «ξηλωμένων» αστυνομικών. 

Είναι συγκλονιστικό πως οι ελληνικές αστυνομικές υπηρεσίες γνώριζαν πως προετοιμάζεται κάθοδος των νεοναζί χούλιγκαν της Ντιναμό. Το Εθνικό Γραφείο Ποδοσφαίρου της Κροατίας είχε ενημερώσει την περασμένη εβδομάδα πως 150-200 οργανωμένοι οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, οι αποκαλούμενοι Bad Blue Boys, θα έφταναν στην Ελλάδα λόγω της αδελφοποίησής τους με τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, ώστε να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν εισιτήρια για τον αγώνα.

Τηλεφωνική ενημέρωση

Το τραγικό είναι πως οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώθηκαν από το τμήμα Αθλητικής Βίας, που μάλιστα έμαθε πως κάποιοι εξ αυτών θα διέμεναν σε καταλύματα τύπου Airbnb, ενώ άλλοι θα φιλοξενούνταν σε οικίες οπαδών του Παναθηναϊκού και στα πολιτικά γραφεία του ΠΑΝΚΙ, επί της Λ. Αλεξάνδρας 115.

Γι’ αυτό τον λόγο διατέθηκαν δυνάμεις που θα απέτρεπαν τη μετακίνηση των Κροατών. Εν μερώθηκαν για τους Κροάτες όταν πέρασαν τα σύνορα Μαυροβουνίου-Αλβανίας.

Το πρωί της 7ης Αυγούστου το τμήμα Αθλητικής Βίας ενημερώνεται τηλεφωνικά ότι περίπου 25-30 οχήματα με υπηκόους Κροατίας, πιθανόν οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, πέρασαν στην αλβανική μεθόριο μέσω του Μαυροβουνίου. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, σύμφωνα πάντα με τα σήματα ενημέρωσης της ΕΛ.ΑΣ., έρχονται πληροφορίες πως κάποια οχήματα με πιθανόν Κροάτες οπαδούς πέρασαν σε ελληνικό έδαφος.

Οι όποιες προσπάθειες ενημέρωσης από τον συνοριακό σταθμό των ελληνοαλβανικών συνόρων απέβησαν αρνητικές. Δεν είχε δει κανείς τίποτε το περίεργο.

Το πληροφοριακό κομμάτι του τμήματος Αθλητικής Βίας έδειξε, σύμφωνα με διαβαθμισμένα έγγραφα, πως ακόμη και οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ είχαν πληροφόρηση πως επίκειται άφιξη Κροατών χούλιγκαν. Για τον λόγο αυτό, με την πρόφαση της διανομής εισιτηρίων, υπήρξε κάλεσμα να συγκεντρωθούν εξωτερικά του γη- πέδου διεξαγωγής του αγώνα.

Το κονβόι των αυτοκινήτων με τους Κροάτες δολοφόνους διέσχισε απαρατήρητο την Ιόνια οδό, πέρασε τη γέφυρα Αντιρρίου-Ρίου και μετά το Κιάτο έπεσαν στην αντίληψη περιπολίας του τμήματος Αθλητικής Βίας. Συγκεκριμένα στις 10 το βράδυ εντοπίστηκαν να διέρχονται από τα διόδια της Ελευσίνας περίπου 25 οχήματα με κροατικές πινακίδες κυκλοφορίας, στα οποία επέβαιναν, όπως αργότερα διαπιστώθηκε και επίσημα, οι Bad Blue Boys. Σύμφωνα με τα έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ. τέθηκαν υπό διακριτική επιτήρηση, επί της εθνικής οδού, χωρίς να δοθεί καμία εντολή αποτροπής τους, ελέγχου ή οποιασδήποτε άλλης ενέργειας.

«Χαλαρά»

Στην έξοδο της Αττικής Οδού κάποια από τα οχήματα συνέχισαν να κινούνται στην εθνική οδό, ενώ άλλα μπήκαν στην Αττική οδό, «με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον δυνατή η επιτήρησή τους», όπως καταγράφεται χαρακτηριστικά σε αστυνομικά έγγραφα. Αυτό που προκύπτει από τα ίδια έγγραφα, τα οποία συγκεντρώνει ο επιθεωρητής κ. Γκαρίλας, οι υπεύθυνοι των μέτρων θεωρούσαν πως τα πράγματα ήταν χαλαρά και οι Κροάτες θα πήγαιναν σε σύνδεσμο οπαδών του ΠΑΟ.

Παρ’ όλ’ αυτά, μηχανές της ΕΛ.ΑΣ. συνέχιζαν να παρακολουθούν κάποια από τα οχήματα, μετά τον διαχωρισμό των διαδρομών σε Αττική οδό και εθνική οδό. Περίπου στις 10.30 εντοπίζονται περιμετρικά του σταθμού ΗΣΑΠ «Ειρήνη» σταθμευμένα οχήματα με κροατικές πινακίδες. Λίγο αργότερα -και συγκεκριμένα πέντε λεπτά πριν από τις 11, σύμφωνα με τα ίδια αστυνομικά έγγραφα- η ΣΤΑΣΥ ενημερώνει την Αστυνομία πως περίπου100 άτομα με κουκούλες και αντικείμενα στα χέρια μπήκαν σε συρμό από τον σταθμό ΗΣΑΠ «Ειρήνη» με κατεύθυνση τον Πειραιά.

Εξωτερικά του σταθμού φαίνεται να γίνεται η πρώτη συνάντηση οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟ, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της έρευνας, με τους Κροάτες δολοφόνους. Τους προμήθευσαν πιθανόν με ρόπαλα και άλλα αντικείμενα και ανέλαβαν να τους καθοδηγήσουν στο γήπεδο της ΑΕΚ. 

Τα άτομα αυτά, στις 23.00 κατεβαίνουν στον σταθμό του ΗΣΑΠ «Περισσός», ενώ ταυτόχρονα οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ, που είχαν συγκεντρωθεί στο γήπεδο, άρχισαν να κινούνται εξωτερικά και περιμετρικά του γηπέδου προς τις οδούς Πατριάρχου Κωνσταντίνου-Κιουταχείας και Λεύκης.

Από τη στιγμή που κατέβηκαν από το τρένο, όπως προκύπτει από τα έγγραφα πληροφόρησης, αστυνομικοί τους παρακολουθούν από απόσταση. Μάλιστα, τους έχουν καταγράψει και κάμερες να κινούνται σε ικανή απόσταση.

Στους ασυρμάτους, ο επικεφαλής το μόνο που ζητά διαρκώς είναι να μην επέμβουν, αλλά να δίνουν εικόνα της κατάστασης. Μέχρι που οι Κροάτες χούλιγκαν νεοναζί φτάνουν στο γήπεδο της ΑΕΚ και ξεκινούν το σφυροκόπημα σε οπαδούς και αθώους πολίτες.

Αυτό που προκύπτει από την έως τώρα εξέλιξη της ΕΔΕ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, είναι πως για το φιάσκο αυτής της αστυνομικής επιχείρησης ευθύνεται μια σειρά υψηλόβαθμων αστυνομικών. Ο συντονιστής των μέτρων της ΓΑΔΑ και οι υπεύθυνοι των ελληνοαλβανικών συνόρων είναι μόνο μερικοί εξ αυτών. Κι όμως, κανείς τους δεν τέθηκε σε διαθεσιμότητα, δεν «ξηλώθηκε» με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Σε αντίθεση με τον διευθυντή του τμήματος Αθλητικής Βίας, αλλά και τους διευθυντές της Τροχαίας από Ιωάννινα έως και Κόρινθο. 

Ο μεν πρώτος ήταν ο μόνος που παρείχε ενημέρωση προτού καν ξεκινήσει το κονβόι, οι δε δεύτεροι έχουν τη μικρότερη ευθύνη, σε σχέση με τον άνθρωπο που ζητούσε από τις αστυνομικές δυνάμεις να παρακολουθούν το τάγμα εφόδου και να μην ενεργήσουν, ακόμα και όταν οι δολοφόνοι έφτασαν στις πύλες του «OPAP Arena».

Σκηνές πανικού

Λιγότερο από μια ώρα διήρκεσαν τα επεισόδια στην Νέα Φιλαδέλφεια, όπου έχασε τη ζωή του ο 29χρονος Μιχάλης Κατσούρης, τραυματίστηκαν πολίτες, τρεις εκ των οποίων χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες, ενώ υπέστησαν φθορές σπίτια, καταστήματα εστίασης και αυτοκίνητα περιμετρικά του γηπέδου της ΑΕΚ.

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες όσων έζησαν τα πρωτοφανή επεισόδια, όπου αρκετοί έκαναν λόγο για επίθεση σε οικογένειες που είτε έτρωγαν σε κάποιο από τα δεκάδες μαγαζιά της περιοχής είτε περπατούσαν στον δρόμο. «Σαν να μην έβλεπαν μπροστά τους, δεν ξεχώριζαν ποιους είχαν στόχους, γι’ αυτούς όλοι ήταν στόχος», ανέφερε στους αστυνομικούς ένας πατέρας που έκανε βόλτα με το παιδί του στην περιοχή, τη στιγμή που ξέσπασαν τα επεισόδια. Οι τρεις πολίτες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, Γ.Α., Δ.Α. και Γ.Α., ευτυχώς έλαβαν έγκαιρα τις πρώτες βοήθειες και σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς η υγεία τους δεν διατρέχει κίνδυνο, αν και είναι βαριά χτυπημένοι. Σύμφωνα με αστυνομικούς που βρέθηκαν στο σημείο των συμπλοκών, οι τραυματισμοί πολιτών ήταν αρκετά περισσότεροι, πλην όμως δεν χρειάστηκε να πάνε σε νοσοκομεία.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή