Ενώπιον τριών ανακριτών απολογήθηκαν χθες οι πρώτοι 30 κατηγορούμενοι για τα αιματηρά επεισόδια της Νέας Φιλαδέλφειας και τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσούρη. Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων προκειμένου να δώσουν τις εξηγήσεις τους ενώπιον των τριών ανακριτών που διατέθηκαν λόγω του μεγάλου αριθμού των κατηγορουμένων.

Υπενθυμίζεται πως συνολικά συνελήφθησαν 104 άτομα, μεταξύ των οποίων τρεις Έλληνες χούλιγκαν και ένας αλβανικής καταγωγής.

 Εκατοντάδες φίλοι της ΑΕΚ συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί έξω από τα δικαστήρια. Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ και της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης είχαν στήσει φραγμό προκειμένου να αποτρέψουν την είσοδό τους στα δικαστήρια. Μόλις εμφανίστηκαν τα οχήματα με τους κατηγορουμένους, οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να πετούν μπουκάλια και άλλα αντικείμενα φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του αδικοχαμένου Μιχάλη Κατσούρη.

Επί δύο ώρες τα πνεύματα ήταν τεταμένα, με τους συγκεντρωμένους να πετούν μπουκάλια ακόμη και στους δημοσιογράφους. Η πλειονότητα των συγκεντρωθέντων τελικά έφυγε νωρίς το μεσημέρι, προκειμένου να πάνε στην Ελευσίνα για την κηδεία του 29χρονου θύματος του τάγματος εφόδου.
 
Δικαιολογίες για γέλια και για κλάματα χρησιμοποίησαν οι περισσότεροι εκ των συλληφθέντων που απολογήθηκαν χθες, πρώτη ημέρα της διαδικασίας. Οι περισσότεροι ήρθαν στη χώρα μας για ολιγοήμερες διακοπές και απλώς έτυχε να πάνε στο γήπεδο σε μία... απέλπιδα προσπάθεια να βρουν εισιτήριο για τον αγώνα με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Αυτό προκύπτει από τις απολογίες των Κροατών νεοναζί χούλιγκαν, μελών των «Bad Blue Boys», οι οποίοι ήταν εμφανές πως είχαν ήδη συνεννοηθεί από πριν για τα όσα θα ισχυρίζονταν στους δικαστικούς λειτουργούς. Όλοι τους, πάντως, αρνήθηκαν ότι σχετίζονται με τα επεισόδια και είπαν πως όσοι συνελήφθησαν με ρόπαλα στα χέρια τα είχαν μόνο και μόνο για να προστατευτούν από τυχόν επιτιθέμενους.

«Είχαμε μεταβεί στο γήπεδο OPAP ARENA Αγία Σοφία, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την προπόνηση της ομάδας μας, Ντιναμό Ζάγκρεμπ, την προηγούμενη ημέρα του αγώνα με την ΑΕΚ, για τον οποίο αγώνα δεν είχαμε εξασφαλίσει εισιτήρια, κατόπιν της απαγόρευσης της UEFA και απροσδόκητα βρεθήκαμε αναμεμειγμένοι σε εκτεταμένα, βίαια επεισόδια και έκτροπα που ελάμβαναν χώρα τουλάχιστον για μισή ώρα, χωρίς την έγκαιρη επέμβαση της αστυνομικής Αρχής», φέρεται να ανέφερε ο ένας εκ των κατηγορουμένων στο απολογητικό του υπόμνημα.

«Οι αστυνομικές δυνάμεις μάς ακολούθησαν και, φοβισμένοι από την ένταση και τα καπνογόνα που έριχναν Έλληνες φίλαθλοι, τελικά μας ακινητοποίησαν και στη συνέχεια μας συνέλαβαν», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει:
 «Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω λόγω της απόστασης ποιος πραγματικά έπληξε με αιχμηρό αντικείμενο-μαχαίρι, τον άτυχο Μιχάλη Κατσούρη, αποτρόπαια πράξη, για την οποία λυπηθήκαμε βαθύτατα», φέρεται να ισχυρίστηκε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο 22χρονος ηλεκτρολόγος, αλβανικής καταγωγής, που συνελήφθη έχοντας έναν αναδιπλούμενο σουγιά στην κατοχή του, και βρίσκεται μέσα στους βασικούς υπόπτους για τη δολοφονία του 29χρονου, στο απολογητικό του υπόμνημα υποστήριξε ότι βρέθηκε στο σημείο για δουλειά, ενώ επρόκειτο να συναντήσει την κοπέλα του που είχε έρθει από την Άνδρο στον σταθμό ΗΣΑΠ, «ΠΕΡΙΣΣΟΣ».

 «Όσο περίμενα έξω από τον σταθμό, άκουσα φωνές, εκρήξεις και φωτοβολίδες και πήγα να δω τι γίνεται. Δε συμμετείχα στα επεισόδια», φέρεται να είπε, ενώ για το μαχαίρι ισχυρίστηκε ότι είναι εργαλείο της δουλειάς του.

«Ζήτω να γίνει άρση απορρήτου των επικοινωνιών μου, να ελεγχθεί το κινητό μου και να μου πάρουν δείγμα DNA, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δεν έχω καμία σχέση με τα όσα με κατηγορούν», κατέληξε.

Όσον αφορά τον 27χρονο Έλληνα, στο κατάστημα του οποίου (στους Αμπελόκηπους) έγινε καταδρομική επίθεση από οπαδούς της ΑΕΚ, εκείνος φέρεται να υποστήριξε ότι ήταν περαστικός από την περιοχή και πλησίασε από περιέργεια μόλις άκουσε φασαρίες.

Στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή

«Το μόνο μεμπτό είναι ότι βρέθηκα στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή!», φέρεται να ισχυρίστηκε. «Όταν έφτασα στο σημείο, είδα και άκουσα να εκρήγνυνται κροτίδες και να ακούγονται κραυγές και βρισιές των εμπλεκομένων, οπότε αποχώρησα φοβούμενος για τη σωματική μου ακεραιότητα και κατευθύνθηκα στον σταθμό του “Περισσού” κινούμενος επί της οδού Παπαναστασίου και εκείνη τη στιγμή συνέπεσε να μετακινούνται προς τα εκεί τα άγνωστα πρόσωπα, των οποίων δε γνώριζα ούτε καν την εθνικότητα».

Σημειώνεται ότι μετά τις απολογίες τους τόσο ο 27χρονος Έλληνας όσο και ο 22χρονος από την Αλβανία κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι.

Δημοσιεύθηκαν στην Απογευματινή