Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για το κύκλωμα εμπορίας βρεφών και παράνομων υιοθεσιών που είχε στηθεί γύρω από το Κέντρο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στα Χανιά, καθώς, εκτός από τις συνταρακτικές αποκαλύψεις, υπάρχουν και τα «απόνερα» της υπόθεσης, αφού υπάρχουν παρένθετες μητέρες που είναι ετοιμόγεννες αλλά και οικογένειες που απέκτησαν παιδί μέσω του Κέντρου και τώρα κλυδωνίζονται υπό το βάρος των αποκαλύψεων.

Σύμφωνα με το cretalive.gr, από την Τρίτη (8/8) που «έσκασε» η υπόθεση και ιδίως χθες που άρχισαν να γίνονται γνωστές πολλές πτυχές, έχουν σπάσει τα τηλέφωνα στην ΕΛ.ΑΣ. από δεκάδες ζευγάρια που είχαν απευθυνθεί στο Κέντρο για να αποκτήσουν ένα παιδί.

Ο «σπόρος» της αμφιβολίας «τρώει» τα ζευγάρια που αγωνιούν για τα δικά τους παιδιά και αναζητούν λεπτομέρειες για τις συνθήκες που έγιναν γονείς και πήραν στα χέρια τους το μωρό τους, εγείροντας κοινωνικά ζητήματα.

Προθεσμία πήραν οι συλληφθέντες

Παράλληλα προθεσμία να απολογηθούν πήραν οι εννέα συλληφθέντες που είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στην κατ’ επάγγελμα εμπορία ανθρώπων μέσω της «βιομηχανοποίησης γεννήσεων».

Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν περίπου στις 19:00 την Τετάρτη στην Εισαγγελία Χανίων και ύστερα από μια μαραθώνια διαδικασία που διήρκεσε περίπου 7 ώρες, πήραν προθεσμία να απολογηθούν την ερχόμενη Κυριακή.

Όπως ανέφερε ο Μιχάλης Μαύρος, συνήγορος υπεράσπισης του Χανιώτη γιατρού που συνελήφθη. «Η υπόθεση είναι εξαιρετικά σύνθετη. Είναι πρωτόγνωρη και για τα δεδομένα της περιοχής αλλά ενδεχομένως και για τα ελληνικά δεδομένα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει μια μικρά επεξεργασία από τις εισαγγελικές Αρχές. Πήραμε προθεσμία για την απολογία γιατί ο όγκος της δικογραφίας είναι δυσθεώρητος».

Σύμφωνα με τον κ. Μαύρο, ο 73χρονος γιατρός υποστηρίζει ότι ο μοναδικός του στόχος ήταν να ενισχύσει ανθρώπους που είχαν στόχο να γίνουν γονείς. «Ο εντολέας μου έχει πεποίθηση ότι με την επεξεργασία που θα γίνει θα αναδειχθεί η πραγματική διάσταση και αυτή θα είναι διαφορετική από αυτήν που έχει κυκλοφορήσει μέχρι τώρα στα Μέσα Ενημέρωσης», συμπλήρωσε ο κ. Μαύρος.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε από την ΕΛ.ΑΣ. αφορά τα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων, μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκου κατ’ επάγγελμα, παραβάσεις του νόμου περί εφαρμογής της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, πλαστογραφία, διατάραξη οικογενειακής τάξης, απάτη, σωματική βλάβη, παράβαση της νομοθεσίας για ναρκωτικά.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αστυνομίας, το κύκλωμα εκμεταλλεύονταν γυναίκες που βρίσκονταν σε ευάλωτη θέση και παράλληλα εξαπατούσαν ασθενείς μέσω εικονικών εμβρυομεταφορών (εξωσωματικές) και μεσολαβούσαν σε παράνομες υιοθεσίες.

Από τον Δεκέμβριο του 2022 καταγράφηκαν τουλάχιστον 182 περιπτώσεις εκμετάλλευσης γυναικών στον τομέα της αφαίρεσης ωαρίων και παρένθετης μητρότητας, ενώ εξιχνιάστηκαν περισσότερες από 400 περιπτώσεις εξαπάτησης μέσω εικονικών εξωσωματικών.

Συγκεκριμένα:

  • 71 γυναίκες δότριες ωαρίων, με ορισμένες εξ αυτών να εκμεταλλεύονται κατ’ επανάληψη από τα μέλη της οργάνωσης,
  • 98 γυναίκες θύματα εμπορίας ανθρώπων, οι οποίες τέθηκαν σε εργασιακή εκμετάλλευση ως παρένθετες μητέρες,
  • 13 περιπτώσεις μη σύννομων περιστατικών για διαδικασία απόκτησης τέκνου μέσω προγράμματος παρένθετης μητρότητας,
  • 4 περιπτώσεις παράνομων υιοθεσιών τετελεσμένων ή σε απόπειρα και
  • 400 περιπτώσεις εξαπάτησης / πρόκλησης σωματικής βλάβης σε ασθενείς μέσω εικονικών εξωσωματικών κατά τα έτη 2021, 2022 και 2023.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι για τη διαμονή των παρένθετων μητέρων χρησιμοποιούνταν τουλάχιστον 14 σπίτια.

Το δε όφελος που αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση ανά πρόγραμμα παρένθετης μητρότητας κυμαινόταν συνήθως από 70.000 έως 100.000 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις άγγιζε και τις 120.000 ευρώ.

Τα ηγετικά μέλη του κυκλώματος

Ηγετικά μέλη του κυκλώματος είναι ένας 73χρονος γιατρός με την ιδιότητα του «γυναικολόγου αναπαραγωγής», ο οποίος είναι ιδρυτής και διαχειριστής της κλινικής, αρχηγός και συντονιστής του κυκλώματος.

Ο 73χρονος, σύμφωνα με την Αστυνομία, ήταν αυτός που κατηύθυνε τις «μεσίτριες» και επόπτευε τη νομική διεκπεραίωση των προγραμμάτων παρένθετης μητρότητας, ενώ καθοδηγούσε τα υπόλοιπα μέλη προκειμένου να εναρμονίσουν τα στοιχεία που θα περιλαμβάνονταν στην εκάστοτε απόφαση με την ακολουθούμενη από αυτούς έκνομη διαδικασία. Επίσης, με χρήματα της οργάνωσης χρηματοδοτούσε τη μίσθωση οικιών σε περιοχή της Κρήτης για προσωρινή στέγαση των κυοφόρων.

Δεύτερος στην ιεραρχία είναι ένας 44χρονος εμβρυολόγος, ο οποίος λάμβανε οδηγίες μόνο από τον αρχηγό και ρόλος του ήταν να εποπτεύει, να κατευθύνει και να συντονίζει τα καθήκοντα και τις δράσεις των άλλων μελών. Επίσης, ενεργούσε ιατρικές πράξεις στα θύματα εμπορίας ανθρώπων και προέβαινε σε παραποιημένες καταχωρίσεις των ωοληψιών στο Μητρώο Δοτριών.

Οι «μεσίτριες»

44χρονη και 37χρονη είχαν ως βασική αρμοδιότητα να επιβλέπουν, να μεταφέρουν, να φροντίζουν για τη διαμονή και την καταβολή των νομιμοφανών αμοιβών, καθώς και να χορηγούν τα φάρμακα στις παρένθετες μητέρες. Η 37χρονη λειτουργούσε επίσης ως μεσίτρια, ενώ η 44χρονη διεκπεραίωνε τη σύναψη εικονικών μισθωτηρίων, την πλαστογράφηση δικαστικών υποθέσεων κ.λπ. Η αμοιβή τους για κάθε παρένθετη μητέρα που εισήγαγαν στη διαδικασία ξεκινούσε από 5.000 ευρώ και η μηνιαία αμοιβή για την εποπτεία τους από το δικαστήριο έως και τον τοκετό από 300-600 ευρώ.

41χρονη ημεδαπή ως βοηθός εμβρυολόγου συμμετείχε από κοινού με τον 44χρονο υπαρχηγό σε ωοληψίες γενετικού υλικού, καθώς και σε εμβρυομεταφορές στα σώματα γυναικών. Επιπλέον, ασχολούνταν με την εξεύρεση ενδιαφερόμενων άτεκνων και ομόφυλων ζευγαριών από την Ιταλία, με τη συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών, καθώς και με την παροχή της πατρικής της οικίας για διαμονή των παρένθετων μητέρων και δοτριών.

28χρονη ημεδαπή ως μαία προέβαινε σε ιατρικές πράξεις κατά τη διαδικασία φαρμακευτικής προετοιμασίας της δότριας γενετικού υλικού, ενώ διαχειρίζονταν τις αλλοδαπές παρένθετες μητέρες και δότριες ωαρίων, 41χρονη ημεδαπή ως υπάλληλος γραφείου έτερης κλινικής προέβαινε σε πλαστογραφήσεις στα αρχεία της εν λόγω κλινικής με σκοπό να συγκαλύψει την παράνομη δράση της οργάνωσης και μεριμνούσε για την εξεύρεση εικονικών συζύγων επί πληρωμή και 38χρονη ημεδαπή εντόπιζε ευάλωτες αλλοδαπές και ημεδαπές γυναίκες στη Βόρεια Ελλάδα και οργάνωνε τη μεταφορά τους στην Κρήτη, ενώ παράλληλα συγκέντρωνε δικαιολογητικά για την έκδοση των σχετικών δικαστικών αποφάσεων, λαμβάνοντας αμοιβή 3.000-4.000 ευρώ για κάθε παρένθετη μητέρα που εισήγαγε στη διαδικασία.