Στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ., τη δίκυκλη ομάδα αστυνόμευσης, που έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική και απολαμβάνει την αποδοχή των πολιτών, έχει ανατεθεί ένας νέος ρόλος, που δεν είναι άλλος από την επιβολή προστίμων στους παραβάτες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., όλοι οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. θα προμηθευτούν μπλοκάκια κλήσεων, προκειμένου να κόβονται τα ανάλογα πρόστιμα σε περίπτωση που παρατηρείται κάποια παράβαση στον δρόμο. Η ιδέα πίσω από το συγκεκριμένο σχέδιο ήταν ότι επειδή η ΔΙ.ΑΣ. βρίσκεται όλες τις ημέρες της εβδομάδας, πρωί-βράδυ, στους δρόμους των μεγάλων πόλεων, έρχεται σε επαφή με πολυάριθμες οδικές παραβάσεις.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν πλέον οι αστυνομικοί να βεβαιώνουν κλήσεις για παραβάσεις του ΚΟΚ τη στιγμή που γίνονται. Μέχρι τώρα μπλοκάκι κλήσεων είχε μονάχα ο επικεφαλής της ομάδας, που κάποιες φορές μπορεί να μη βρισκόταν στο πεδίο (π.χ. άδεια). Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με πληροφορίες, δημιουργούνταν το παράδοξο οι αστυνομικοί να σταματούν παραβάτες του ΚΟΚ και, επειδή δεν μπορούσαν να καταγράψουν το πρόστιμο, αναγκάζονταν να καλέσουν την Τροχαία και να αναμένουν στο σημείο μέχρις ότου οι συνάδελφοί τους φθάσουν. Σημειώνεται ότι για να λάβουν τα μπλοκάκια οι αστυνομικοί θα πρέπει να περάσουν από ειδικά σεμινάρια, τα οποία αφορούν την εφαρμογή του ΚΟΚ. 

Βέβαια, αυτή η απόφαση δημιούργησε έντονους προβληματισμούς σε αρκετούς ένστολους, καθώς υπήρξε η σκέψη ότι η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. δεν πρέπει να ασχολείται με τίποτε άλλο πέρα από την πάταξη της εγκληματικότητας και την αστυνόμευση των γειτονιών στα αστικά κέντρα. Επίσης, υπάρχει η άποψη ότι, εάν οι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. ξεκινήσουν να ασχολούνται με την εφαρμογή του ΚΟΚ, ίσως αυτό να επηρεάσει την καλή εικόνα που έχουν οι πολίτες γι’ αυτούς. Πάντως, έπειτα από συνάντηση συνδικαλιστικών ενώσεων με την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποφασίστηκε ότι οι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. δεν θα ασχολούνται με την πλειονότητα των τροχονομικών παραβάσεων, αλλά μόνο με κραυγαλέα περιστατικά που μπορεί να συναντήσουν κατά τη διάρκεια της περιπολίας τους ή που θα κληθούν να διαχειριστούν από το κέντρο της Άμεσης Δράσης (π.χ. παράβαση ερυθρού σηματοδότη, μπλοκάρισμα κάποιας εισόδου πάρκινγκ και όχι διπλοπαρκάρισμα).

Κύκλοι της ΕΛ.ΑΣ., σχολιάζοντας το συγκεκριμένο ζήτημα στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ανέφεραν ότι σε καμία περίπτωση η ΔΙ.ΑΣ. δεν θα σταματήσει την περιπολία της προκειμένου να κόβει κλήσεις. «Η δουλειά της ΔΙ.ΑΣ. είναι η πάταξη της εγκληματικότητας και η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Σε καμία περίπτωση οι αστυνομικοί δεν θα βγουν στον δρόμο με κύριο σκοπό να μοιράζουν κλήσεις σε οτιδήποτε βλέπουν», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Για το θέμα αυτό μίλησε στα «Π» και ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: «Το κύριο έργο της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. είναι η εμφανής αστυνόμευση και η πάταξη της εγκληματικότητας. Η ομάδα φτιάχτηκε προκειμένου οι αστυνομικοί να φτάνουν γρήγορα και να παρεμβαίνουν άμεσα, έτσι ώστε να αποτρέπονται παραβατικές συμπεριφορές ή να συλλαμβάνονται οι δράστες που βρίσκονται στην τέλεση κάποιας εγκληματικής πράξης. Ο ρόλος της ΔΙ.ΑΣ. δεν είναι οι παραβάσεις Τροχαίας, όμως η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε γιατί δεν γίνεται, όταν βρίσκονται οι αστυνομικοί μπροστά σε μια κραυγαλέα παράβαση του ΚΟΚ, να αναγκάζονται να καλέσουν τους συναδέλφους τους από την Τροχαία για να έρθουν στο σημείο, προκειμένου να καταγράψουν την παράβαση». 

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά στις 05/08