Μια «γροθιά» απέναντι στο Bloomberg και τους ξένους συναδέλφους τους, που σε έρευνα του συγκεκριμένου δικτύου προβλέπουν καύσωνα-μαμούθ μετά τον Δεκαπενταύγουστο, οι Έλληνες μετεωρολόγοι, οι οποίοι αντιδρούν.

Πρώτος εξέφρασε τη διαφωνία του με την πρόβλεψη του διεθνούς ειδησεογραφικού δικτύου ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, καλώντας το πρακτορείο ειδήσεων «να ασχοληθεί με τα επιτόκια και όχι με τον καύσωνα στην Ελλάδα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες και ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ο Θοδωρής Κολυδάς έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter: «Δεν υπάρχει καν ισχυρό σήμα για καύσωνα στα νότια της Ευρώπης. Απλώς η Samantha Burgess (μετεωρολόγος του Copernicus) δήλωσε στο Bloomberg ότι αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί. Όχι, όμως, ότι θα γίνει. Δεν δικαιολογείται από τους χάρτες», έγραψε χαρακτηριστικά.

Πιο επιθετικός ο Γιάννης Καλλιάνος έγραψε σε ανάρτησή του: «Για μετά από 15 μέρες κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι καιρός θα επικρατήσει. Γνωρίζετε ότι ακόμη και για προβλέψεις 3 ημερών ενδέχεται να υπάρξουν αστοχίες και υπάρχουν μετεωρολόγοι που προβλέπουν τον καιρό για άνω των 15 ημερών; Δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να προβλέψει κάτι... χαοτικό! Αυτό το άρθρο του Bloomberg, όπως είναι λογικό, ενδέχεται να επηρεάσει τον τουρισμό σε πολλές χώρες της Μεσογείου. Θα περίμενα τουλάχιστον μεγαλύτερη υπευθυνότητα από ένα τέτοιο μεγάλο Μέσο».

Στο θέμα αναφέρθηκε με ανάρτησή του και ο παρουσιαστής καιρού της ΕΡΤ3, Σάκης Αρναούτογλου, τονίζοντας ότι «τέτοιες μακροπρόθεσμες προγνώσεις για τόσο μεγάλες γεωγραφικά περιοχές και με περιορισμένα ποσοστά ευστοχίας θα πρέπει να εκδίδονται με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή», ενώ και εκείνος αναφέρθηκε στις οικονομικές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχει ο τουρισμός «από μια τέτοια μακροπρόθεσμη και γενικευμένη πρόγνωση για μια τόσο μεγάλη γεωγραφική περιοχή, όπως η Νότια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, ο οποίος -μιλώντας στην ΕΡΤ- είπε ότι «δεν υπάρχει κανένα εργαλείο που να μας επιτρέπει να δούμε κάτι τέτοιο άμεσα. Επομένως, θα έλεγα ότι υπάρχει μια παρερμηνεία και θα έπρεπε το πρακτορείο να είναι πιο προσεκτικό στις διατυπώσεις, ειδικά όταν απευθύνεται σε ανθρώπους σε όλη τη Μεσόγειο που βίωσαν έναν πολύ μεγάλο καύσωνα μέσα στον Ιούλιο. Υψηλότερες τιμές από τις κανονικές δεν σημαίνει δεκαπενθήμερο καύσωνα».

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή