Νέες καταγγελίες όσον αφορά τις παραβάσεις στις παραλίες στην Πάρο βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Η παράνομη κατάληψη τμημάτων του αιγιαλού σε πολλά νησιά έχει οδηγήσει σε αλυσιδωτές αντιδράσεις το τελευταίο διάστημα και έχει αναδείξει το λεγόμενο «Κίνημα της πετσέτας».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το μέλος της Κίνησης Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίες στην Πάρο, Μιχάλης Κιριαζάνος, προχώρησε σε νέες αποκαλύψεις όσον αφορά στο σοβαρό ζήτημα. Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις με την απομάκρυνση ξαπλώστρων από την παραλία Σάντα Μαρία, σημείωσε πως «ευτυχώς κάτι έγινε» αλλά δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις εξελίξεις, αναφέροντας πως απομένει να δούμε εάν θα ξαναεμφανιστούν στην ίδια θέση.  Αλλά, όπως είπε, είναι «μία αρχή για κάτι καλύτερο».

Ερωτώμενος για το μέγεθος του προβλήματος, επισήμανε πως «με τα πενιχρά μέσα που έχουμε, οι συμβάσεις δηλαδή από τη Διαύγεια και κάποιες αεροφωτογραφίες από τους χώρους, είδαμε ότι έχουν παραχωρηθεί 7.168 τετραγωνικά νόμιμα στους επιχειρηματίες», αλλά καταλαμβάνονται «18.800 τετραγωνικά». Δηλαδή, υπάρχουν «11.500 τετραγωνικά παράνομης κατάληψης».

Ο κ. Κιριαζάνος έκρινε ως θετικό το ότι οι κινητοποιήσεις στο νησί κινητοποίησαν την Εισαγγελία, ενώ σε ερώτηση για το πόσο κοστίζουν οι ξαπλώστρες, ενημέρωσε πως στις πρώτες σειρές μπορεί να φτάσει η τιμή τους και τα 120-150 ευρώ.

Δείτε βίντεο: 

Καταγγελία για ιδιώτη στη Νάξο που έβγαζε βράχια από παραλία

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα η Ελένη Ανδριανοπούλου, μέλος κίνησης «Σώστε τις παραλίες της Νάξου», μιλώντας στην ΕΡΤ, αποκάλυψε πως «μέσα στη θάλασσα μπήκε εκσκαφικό ιδιώτη και άρχισε να βγάζει τα βράχια από την παραλία της Πλάκας». Τόνισε ακόμα ότι οι μαζικές καταγγελίες κατοίκων έγιναν και πέρυσι αλλά φέτος οι κάτοικοι είναι συσπειρωμένοι και οργανωμένοι.

Δείτε βίντεο: 

Σέριφος: Συνελήφθη ο δήμαρχος που «σφράγισε» κατάστημα

Στη Σέριφο ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ρεβίνθης περιέγραψε το πρωί της Πέμπτης (03/08) στην ΕΡΤ πώς ο ίδιος κατέληξε να συλληφθεί. Όπως ανέφερε, υπήρχε απόφαση που έλεγε ότι ένα κατάστημα ήταν παράνομο και έπρεπε να σφραγιστεί: «Σφραγίσαμε το κατάστημα, όμως μου έκαναν μήνυση για παράβαση καθήκοντος και για κατάχρηση εξουσίας και απλή δυσφήμηση».

«Πήγαμε να επιβάλουμε τον νόμο, την απόφαση των δικαστηρίων και των διοικητικών Αρχών και βρεθήκαμε συλληφθέντες ως κατηγορούμενοι», λέει ο δήμαρχος. Ωστόσο, όπως είπε, η κατάληψη των παραλιών δεν είναι σε τόσο μεγάλο βαθμό στη Σέριφο. «Είμαστε υπέρμαχοι να τηρείται η νομιμότητα, ναι στην επιχειρηματικότητα αλλά να είναι υπό τις προϋποθέσεις του νόμου», σημείωσε.

Δείτε βίντεο: 

Σαρωτικοί έλεγχοι και «λουκέτα»

Με κυβερνητική παρέμβαση ξεκίνησαν οι έλεγχοι για την παράνομη κατάληψη παραλιών από επιχειρήσεις και έχουν ήδη κλείσει 3 επιχειρήσεις στη Μικρή και τη Μεγάλη Σάντα Μαρία της Πάρου. Στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου έκαναν αυτοψίες, διαπίστωσαν σημαντικές παραβάσεις και προχώρησαν άμεσα στην έκδοση πρωτοκόλλων απομάκρυνσης των εν λόγω επιχειρήσεων από την παραλία. «Δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Μαρινάκης: Δεν πρόκειται να γίνει καμία έκπτωση πουθενά

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης (03/08) στον ΣΚΑΪ. «H κυβέρνηση προτίθεται να εξετάσει το συντομότερο δυνατόν την απλοποίηση, ενοποίηση, κωδικοποίηση των διαδικασιών για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στους ελέγχους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Όλες οι υπηρεσίες είναι υπό γενικό συντονισμό, αυτό που θα δούμε ως επόμενο βήμα για να επιβάλλονται τα πρόστιμα είναι η απλοποίηση, η ενοποίηση των διαδικασιών για τα καλύτερα αποτελέσματα», σημείωσε. Υπενθύμισε ότι στην περίπτωση της Μυκόνου ο πρωθυπουργός μετέφερε αρμοδιότητες από τον δήμο στο κεντρικό κράτος. 

«Υπεράνω όλων είναι η εφαρμογή του νόμου, δεν πρόκειται να γίνει καμία έκπτωση πουθενά», ξεκαθάρισε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διεμήνυσε ότι έλεγχοι γίνονται και θα γίνονται με μεγαλύτερη ένταση, γιατί πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους πολίτες και τον νόμο.

«Υπάρχει θέμα εφαρμογής του νόμου, σεβασμού των συμβάσεων συγκεκριμένου χώρου. Οι πολίτες και στην Πάρο και σε άλλα περιστατικά βγαίνουν μπροστά, πολλοί θα μπορούσαν να πουν τα αυτονόητα, εμείς θα πούμε ότι αυτό που διεκδικούν εμείς οφείλουμε να το διασφαλίσουμε, δηλαδή ό,τι έχει συμφωνηθεί να τηρείται», σημείωσε.

Ο Παύλος Μαρινάκης διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν περίμενε τώρα να ξεκινήσει τους ελέγχους ή την επιβολή προστίμων, ούτε τις πολύ σοβαρές κυρώσεις, όπως τις κατεδαφίσεις. «Στη συγκεκριμένη παραλία, που πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις το θέμα, οι εκθέσεις αυτοψίας έχουν προηγηθεί εδώ και κάποιες μέρες, 21 Ιουλίου και  24 Ιουλίου. Οι συμβάσεις παραχώρησης απείχαν από την εικόνα», είπε.

Δείτε βίντεο: