Κάθε μέρα και πιο εντατικοί αναμένεται να γίνονται οι έλεγχοι από στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος σε καταστήματα εστίασης, μπαρ και καφέ. Σκοπός τους είναι ο εντοπισμός, πέραν όλων των άλλων, των νοθευμένων ποτών, καθώς πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο πρόβλημα που πλήττει τη νυχτερινή ζωή και τον τουρισμό. Οι «Ράμπο» του ΣΔΟΕ έλαβαν εντολή να μεταβούν σε νησιά που εμφανίζουν υψηλό βαθμό επισκεψιμότητας και να μην αφήσουν μαγαζί για μαγαζί χωρίς να ελεγχθεί. Όπως τονίζεται, η ελληνική Πολιτεία θορυβήθηκε από τον θάνατο του νεαρού Άντριου Ο’Ντόνελ, καθώς λέγεται πως ο χαμός του ενδεχομένως να οφείλεται εν μέρει στην κατανάλωση νοθευμένου αλκοόλ.

Θυμίζουμε πως ο Ο’Ντόνελ έχασε τη ζωή του στην Ίο όταν έπεσε σε μια μικρή πλαγιά, έπειτα από ένα πάρτι, στο οποίο είχε παραστεί μαζί με τους συμφοιτητές του που παραθέριζαν στο νησί. Οι φίλοι του τον έψαχναν παντού επί ώρες, μέχρι που τον εντόπισαν νεκρό με τραύμα στο κεφάλι. Τότε ήταν που έχασε και τη ζωή του ο συμφοιτητής του Μαξ Γουόλ λόγω της ταραχής από τον χαμό του φίλου του, ο οποίος όμως έπασχε και από προβλήματα υγείας.

Να θυμίσουμε πως πριν από μερικές εβδομάδες ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης με επιστολή του στο ΣΔΟΕ είχε ζητήσει την εντατικοποίηση των ελέγχων σε σημεία αυξημένης τουριστικής επισκεψιμότητας, με έμφαση ειδικά στις παραβάσεις που σχετίζονται με τη διάθεση και κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Ως στόχος τίθεται ο περιορισμός του εμπορίου και της κατανάλωσης λαθραίας αλκοόλης, καθώς και νοθευμένων, επικίνδυνων για τον ανθρώπινο οργανισμό αλκοολούχων προϊόντων. Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοχάρης είχε ζητήσει από το ΣΔΟΕ να εντείνει τις δράσεις του, εστιάζοντας ιδιαιτέρως στην πώληση αλκοολούχων σε άτομα νεαρής ηλικίας. Μάλιστα, ο υφυπουργός είχε θέσει ως βασικό όρο τη διαρκή ενημέρωσή του από το ΣΔΟΕ γύρω από τον προγραμματισμό και την πορεία των διενεργούμενων ελέγχων, καθώς και για τα πορίσματα των ελέγχων αυτών, δείχνοντας -αν μη τι άλλο- τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το υπουργείο αυτή την κατάσταση.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ontime