Την αναγέννηση του φυσικού περιβάλλοντος, προκειμένου να διασωθεί ο πληθυσμός των ελαφιών και των πεταλούδων της Ρόδου, θέτουν ως κύρια προτεραιότητα σύλλογοι προστασίας Περιβάλλοντος του νησιού.

Τα ελάφια της Ρόδου, τα πλατώνια, όπως αποκαλούνται, χρειάζονται επειγόντως τροφή και νερό, προκειμένου να επιβιώσουν από τις συνθήκες που δημιούργησε η πυρκαγιά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι συναρμόδιοι φορείς έχουν προχωρήσει ήδη στην παραγγελία ειδικής τροφής για τα ελάφια, αλλά και για άλλα άγρια ζώα. Η καταστροφή στην Κεντρική και Νότια Ρόδο είναι πρωτοφανής για το νησί. Οι ανάγκες των άγριων ζώων που κατάφεραν να επιζήσουν της πύρινης λαίλαπας είναι αυξημένες, αφού ο φυσικός τους τόπος, το δάσος, έχει μετατραπεί σε στάχτη, συνεπώς δεν μπορούν να κυνηγήσουν ή να αναζητήσουν την τροφή που πρέπει να καταναλώσουν.

Θέμα υπό διερεύνηση είναι και το πώς θα αντιμετωπίσουν οι φημισμένες πεταλούδες της Ρόδου την οικολογική καταστροφή. Οι πεταλούδες έρχονται στο νησί από τις 15 Ιουνίου έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου, προκειμένου να εναποθέσουν τα αβγά τους σε διάφορες περιοχές έξω από την κοιλάδα, οι οποίες έγιναν στάχτη. Το πώς και πού θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία, μετά την οποία μάλιστα η πεταλούδα πεθαίνει, αποτελεί ήδη αντικείμενο έρευνας των ειδικών.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή