Τεράστιο πλήγμα στη συνεργασία ΜΚΟ και διακινητών μεταναστών από την Τουρκία στη χώρα μας πέτυχε η Ελληνική Αστυνομία σχηματίζοντας δικογραφία σε βάρος δεκάδων ατόμων, τα οποία είχαν στήσει ολόκληρη κομπίνα προκειμένου να νομιμοποιούν την παράνομη είσοδο μεταναστών στη Λέσβο.

Πασίγνωστη ΜΚΟ καθώς και άλλες νόμιμες ή παράνομες οργανώσεις, που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο, φέρονται να γνώριζαν τα καραβάνια, πριν καν αυτά ξεκινήσουν από τα τουρκικά παράλια, δίνοντας ψευδείς ενημερώσεις στην ΕΛ.ΑΣ. δήθεν για ανάγκη παροχής ιατρικής βοήθειας, ώστε οι μετανάστες να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου και να μπορούν να μπουν στη διαδικασία ταυτοποίησης και παραμονής στη χώρα.

Το έργο της Αστυνομίας είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αφού μεγάλη βαρύτητα δίνεται να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και στελέχη ξένων μυστικών υπηρεσιών μπλεγμένα σε αυτή την προσοδοφόρα επιχείρηση, που έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν θύλακες ατόμων «έτοιμων για όλα εντός ελληνικού εδάφους».


Διεθνή κυκλώματα

Η έρευνα της Αστυνομίας ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι. Κατά το χρονικό διάστημα 1/9/2022 έως και 30/4/2023 στη Λέσβο έφτασαν 139 καραβάνια με 4.050 μετανάστες.

Από την έρευνα που γίνεται με κάθε άφιξη διαπιστώθηκε ότι τα 124 από τα 139 συνολικά καραβάνια κινήθηκαν με συγκεκριμένο τρόπο. Συγκεκριμένα, οι διακινητές παρείχαν οδηγίες πριν από την αναχώρηση, κατά τη διάρκεια της πλεύσης και κατά την άφιξη της λέμβου -είτε προφορικά είτε κάνοντας χρήση συγκεκριμένων εφαρμογών επικοινωνίας- σχετικά με ποιους πρέπει να έρθουν σε επαφή, πού να κρυφτούν και κυρίως με ποιες ΜΚΟ να επικοινωνήσουν.

Φτάνοντας στη Λέσβο, έστελναν φωτογραφίες τους με τα στοιχεία των ταυτοτήτων τους και τα στίγματά τους στις συγκεκριμένες ΜΚΟ. Εν συνεχεία οι οργανώσεις έστελναν ηλεκτρονικά μηνύματα στις ελληνικές Αρχές, ενημερώνοντας για την παρουσία των μεταναστών και αναγράφοντας χαρακτηριστικά ότι χρήζουν «άμεσης ιατρικής βοήθειας».

Οι συγκεκριμένες ΜΚΟ σχετίζονται με δύο δίκτυα διακίνησης μεταναστών. Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 20 άτομα, ένα παραμένει άγνωστο, ενώ έχουν εντοπιστεί συνεργάτες σε Τουρκία, Ελλάδα και Γερμανία. Επίσης, ανακαλύφθηκαν και μέλη των δύο ομάδων στην κλειστή ελεγχόμενη δομή για πρόσφυγες, όπου είχαν παρεισφρήσει ψάχνοντας για νέους… πελάτες.


Ύποπτος ρόλος

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο ρόλος των μελών των εμπλεκομένων ΜΚΟ ήταν διπλός. Κατ’ αρχάς γνώριζαν προτού καν ξεκινήσουν τα καραβάνια ότι θα ξεκινήσουν. Ενημερώνονταν από τους μετανάστες ότι έφτασαν, ποιοι, πόσοι και πού βρίσκονταν.

Έτσι, πέρα από την ενημέρωση των ελληνικών Αρχών, τα μέλη των ΜΚΟ έφταναν πρώτα στο σημείο, έβγαζαν τις απαραίτητες φωτογραφίες και βίντεο, τα οποία στη συνέχεια αναρτούσαν στις ιστοσελίδες τους. Με αυτό τον τρόπο επιβεβαίωναν την παρουσία τους, την παροχή δήθεν τυχαίας βοήθειας και άρα εισροή χρημάτων στους λογαριασμούς τους από την ΕΕ, ώστε να συνεχίσουν να… παρέχουν τις υπηρεσίες τους για τη διάσωση των μεταναστών.

Αυτό που διαπιστώθηκε επίσης είναι ότι φρόντιζαν να αναρτούν στη σελίδα τους φωτογραφίες και στοιχεία από όλους τους μετανάστες των καραβανιών, τα οποία χρησιμοποιούσαν εκ των υστέρων τα μέλη των κυκλωμάτων ώστε να πληρωθούν από τους συγγενείς των μεταναστών. Με απλά λόγια, πιστοποιούσαν την παρουσία των προσώπων στην Ελλάδα.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι τα ηλεκτρονικά μηνύματα στις ελληνικές Αρχές από τα μέλη των ΜΚΟ δεν στέλνονταν από τη Λέσβο, αλλά από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Αθήνας.

Επίσης, προέκυψε πως δύο από τις εμπλεκόμενες ΜΚΟ δεν είναι καν πιστοποιημένες, άρα δεν μπορούν να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Σε βάρος των συγκεκριμένων οργανώσεων είχαν σχηματιστεί δικογραφίες το 2020 αλλά και το 2021 για τα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της διευκόλυνσης παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια, της κατασκοπείας, της παραβίασης μυστικών της πολιτείας, της δυσχέρανσης ερευνών των ελληνικών Αρχών, καθώς και παραβάσεων του Κώδικα Μετανάστευσης.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή