Σε σοβαρή καταγγελία προχώρησε χθες ο Δήμος Σερίφου, που με ανάρτηση στα social media αποκάλυψε ότι ενώ σφράγισε την παράνομη, όπως τη χαρακτηρίζει, επιχείρηση της Κατερίνας Λάσπα στην παραλία Γάνεμα, τη βρήκε πάλι ανοιχτή.

Πρόκειται για το beach bar με το όνομα «Saan» στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, που φέρεται να ανήκει στην πρώην παρουσιάστρια. Αντίστοιχες καταγγελίες για την επιχείρηση, η οποία δείχνει να παρανομεί εντός περιοχής Natura, έχει κάνει ο Σύλλογος Εταιρεία Φίλων Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος «η Σέριφος». Στην πραγματικότητα πρόκειται για beach bar/καφέ/εστιατόριο, που φιλοξενεί και εκδηλώσεις. Όπως έγινε γνωστό, την Παρασκευή 14 Ιουλίου συνελήφθη η νόμιμη εκπρόσωπος της επιχείρησης, καθώς είχε προχωρήσει σε παράνομη τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων στον αιγιαλό.

«Επιχείρηση λειτουργεί παράνομα, με αυθαίρετα κτίσματα & χωρίς άδεια χρήσης παραλίας. Προχωράς ως δήμος σε σφράγιση του καταστήματος και το βλέπεις ξανά ανοιχτό και κάποιες δημόσιες υπηρεσίες βρίσκονται σε παρατεταμένες διακοπές. Εμείς θα κάνουμε το χρέος μας για το νησί, πάντα απέναντι στα συμφέροντα», αναφέρει ο δήμος στην ανάρτησή του.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει την οργή των κατοίκων του νησιού, που τις τελευταίες ημέρες κατήγγειλαν το γεγονός με συνεχείς αναρτήσεις τους στο Facebook, ενώ στις 19 Ιουλίου η ιστοσελίδα cyclades24.gr φιλοξένησε εκτενές ρεπορτάζ στο οποίο γινόταν λόγος για τους κινδύνους της οριστικής αλλοίωσης του φυσικού πλούτου της συγκεκριμένης παραλίας εξαιτίας των παράνομων πρακτικών τουριστικής εκμετάλλευσης.

Το Γάνεμα είναι μια παραλία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, εντός περιοχής Natura. Ο σύλλογος Εταιρεία Φίλων Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος «η Σέριφος» προέβη σε μια σειρά διοικητικών και δικαστικών ενεργειών, που ξεκίνησαν πριν από τέσσερα χρόνια, μεταξύ των οποίων είναι αναφορές στην Πολεοδομία Μήλου -η οποία δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι σήμερα στην καταγγελία με αυτοψία-, στον Δήμο Σερίφου, στον «Συνήγορο του Πολίτη» και στο ΤΕΕ, προκειμένου να κινητοποιηθούν οι αρμόδιες Αρχές για να διαπιστώσουν ή να εμποδίσουν τις παρανομίες. Στο μεταξύ, το αυθαίρετο κτίσμα των 40 τ.μ. απέκτησε στέγη και επεκτάθηκε σε μεγαλύτερη έκταση από τα 40 τ.μ., όμως στις 3 Ιουλίου η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Κυκλάδων προχώρησε στη σφράγιση του καταστήματος. Η επιχείρηση με μια μικρή τροποποίηση στα χαρτιά, όπως καταγγέλλεται, βρήκε τρόπο να αποσφραγιστεί, ενώ λειτούργησε με ψευδή στοιχεία και χωρίς νόμιμες άδειες δόμησης, με αποτέλεσμα στις 24 Ιουλίου ο Δήμος Σερίφου να την ξανασφραγίσει.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΟΝΤΙΜΕ» στις 28/7