Σε Πολυδύναμα Κέντρα παροχής ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες, ιδιαίτερα της τρίτης ηλικίας και των απομακρυσμένων περιοχών της περιφέρειας, προτείνουν οι δήμαρχοι να μετατραπούν 65 καταστήματα των ΕΛΤΑ που βάζουν «λουκέτο». Με ομόφωνη απόφασή του, το ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) προσπαθεί να «φρενάρει» την απόφαση της διοίκησης των ΕΛΤΑ να κλείσει 65 καταστήματα σε όλη τη χώρα, περίπου το 10% του συνολικού αριθμού. Tα Πολυδύναμα Κέντρα Υπηρεσιών (ΠΚΥ) θα πρέπει να στελεχωθούν με προσωπικό, να έχουν την υποδομή και τον απαραίτητο εξοπλισμό, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ψηφιακής μετάβασης και της περιφερειακής συνοχής.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, χαρακτήρισε αιφνιδιαστική την κίνηση των ΕΛΤΑ, η οποία αποτελεί βαρύ πλήγμα στις ορεινές, νησιωτικές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας μας, καθώς τα κατά τόπους ταχυδρομεία αποτελούν στήριγμα για την επικοινωνία και εξυπηρέτηση των κατοίκων τους, οι οποίοι έχουν απόλυτη ανάγκη τις ταχυδρομικές και λοιπές παρεχόμενες υπηρεσίες.

Το αίτημα της ΚΕΔΕ στάλθηκε με επιστολή του προέδρου Λ. Κυρίζογλου στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, πρώην πρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Τρικάλων, και στη διοίκηση των ΕΛΤΑ.

Επιστολή στον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, και τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΤΑ, Γρηγόρη Σκλήκα, απέστειλε ο δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, ο οποίος, σε μια προσπάθεια να μην κλείσει το ταχυδρομείο στο ιστορικό κέντρο της Κηφισιάς, παραχωρεί δημοτικό κατάστημα δωρεάν μπροστά από το Άλσος «Δήμαρχος Δημήτρης Ζωμόπουλος» και επί της Λεωφόρου Κηφισίας, κατάλληλο για την παραλαβή-παράδοση αλληλογραφίας, προκειμένου να βοηθήσει στην επαναλειτουργία του καταστήματος των ΕΛΤΑ.

Ο δήμαρχος Αγρινίου, Γ. Παπαναστασίου, σε δήλωσή του αναφέρει ότι έχει δημιουργηθεί πρόβλημα μετά την απόφαση για αναστολή λειτουργίας καταστημάτων των ΕΛΤΑ στο Παναιτώλιο, τον Άγιο Κωνσταντίνο και τη Ματαράγκα.

Δυσχέρειες δεν εμφανίζονται μόνο στην εξυπηρέτηση των πολιτών στην ελληνική περιφέρεια, αλλά και στα αστικά κέντρα, όπως στην Αργυρούπολη, τον Ταύρο και την Καισαριανή, όπου η διοίκηση των ΕΛΤΑ αποφάσισε να κατεβάσει τα ρολά. Ο δήμαρχος Καισαριανής, Χρήστος Βοσκόπουλος, σε δήλωσή του επισημαίνει τη χρησιμότητα που έχει το ταχυδρομείο της πόλης του, που αποτελεί «ένα πολυδύναμο κέντρο, ένα σημείο αναφοράς όπου κυρίως οι ηλικιωμένοι, αλλά και όσοι έχουν ψηφιακά κενά μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα, από την αποστολή γραμμάτων και δεμάτων μέχρι την πληρωμή λογαριασμών».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, απέστειλε επιστολή προς το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, επισημαίνοντας, ανάμεσα στα άλλα, ότι: «Ο Ταύρος, μια περιοχή που κατοικείται κυρίως από βιοπαλαιστές με σημαντικά προβλήματα στο βιοτικό τους επίπεδο (π.χ. υψηλά επίπεδα ανεργίας), καλείται να αντιμετωπίσει το κλείσιμο μιας υπηρεσίας ιδιαίτερα σημαντικής για την καθημερινότητα των πολιτών». Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς για το θέμα κατέθεσαν επίσης στη Βουλή τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νότιου Τομέα, οι Ραλλία Χρηστίδου, Νίκος Παππάς και Θεανώ Φωτίου, θέτοντας τα ίδια ερωτήματα με τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Λύση στο κρίσιμο αυτό θέμα, σύμφωνα με κύκλους της ΚΕΔΕ, μπορεί να δώσει μόνο ο πρωθυπουργός, με τη δημιουργία των Πολυδύναμων Κέντρων Υπηρεσιών, στα αστικά κέντρα, αλλά και την περιφέρεια, στο πλαίσιο της ψηφιακής μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 28/7