Μια 92χρονη από την Καρδίτσα φαίνεται να είναι το πρώτο θύμα του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας. Η ηλικιωμένη γυναίκα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Καρδίτσας και απεβίωσε στις 24 Ιουλίου.

Η 92χρονη, σύμφωνα πάντα με την ΕΡΤ, εισήχθη στο νοσοκομείο Καρδίτσας στις 18 Ιουλίου, παρουσιάζοντας μηνιγγοεγκεφαλίτιδα. Έπειτα από έλεγχο που γίνεται στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε ότι νοσούσε από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Τι είναι η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ο ιός του Δυτικού Νείλου έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του το 1937 στην επαρχία του Δυτικού Νείλου της Ουγκάντας. Στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε όλη την Αφρική, σε περιοχές της Ευρώπης, τη Μέση Ανατολή, τη Δυτική Ασία και την Αυστραλία. Το πρώτο περιστατικό στην Ελλάδα καταγράφτηκε το καλοκαίρι του 2010. Ο ιός υφίσταται στη φύση με βασικούς φορείς τα άγρια πτηνά και υποδόχα τα κουνούπια. Προσβάλλει τους ανθρώπους και η νόσος που προκαλείται κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή.

Πώς μεταδίδεται

Ο ιός κατά κύριο λόγο μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος από μολυσμένα κουνούπια. Τα κουνούπια μολύνονται από την επαφή τους με τα πτηνά. Ένας άλλος τρόπος μετάδοσης είναι μέσω της επαφής με άλλα μολυσμένα ζώα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ευτυχώς ο ιός δεν μεταδίδεται με την ανθρώπινη επαφή. Επιπλέον, ένας λιγότερο συχνός τρόπος μετάδοσης είναι μέσω μετάγγισης μολυσμένου αίματος, ενώ έχουν καταγραφεί και περιστατικά μετάδοσης μέσω μεταμόσχευσης και με τον θηλασμό από τη μητέρα στο έμβρυο.

Ο ιός προσβάλλει κυρίως τον άνθρωπο, τα πτηνά και τα άλογα.

Πώς εκδηλώνεται

Η μόλυνση από τον ιό μπορεί να είναι ασυμπτωματική, ήπια ή σοβαρή. Περίπου 4 στους 5 ανθρώπους δεν εμφανίζουν συμπτώματα, ενώ οι υπόλοιποι μπορεί να εκδηλώσουν:

  • πυρετό
  • πονοκέφαλο
  • κόπωση
  • εξανθήματα
  • πόνο στους μυς και τα κόκαλα
  • ή/και διόγκωση των λεμφαδένων.

Ένα πολύ μικρό ποσοστό των ασθενών, περίπου 1 άτομο στα 150 νοσήματα, θα εμφανίσει σοβαρή εικόνα (μηνιγγίτιδα/εγκεφαλίτιδα) με συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό, έντονο πονοκέφαλο, σπασμούς, παράλυση, ακόμα και κώμα.

Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 50 ετών και άτομα με πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα, οι οποίοι είναι πιο επιρρεπείς στο να νοσήσουν.

Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται 2-14 μέρες μετά το τσίμπημα του κουνουπιού και διαρκούν 5-7 ημέρες.