Η πρόσληψη 16.000 μόνιμων υπαλλήλων το 2024 στο Δημόσιο, με προτεραιότητα την ενίσχυση της Υγείας, είναι ο στόχος της κυβέρνησης, όπως τον περιέγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

«Σε κάθε περίπτωση, έχουμε τονίσει ότι φέτος η προτεραιότητά μας θα είναι η Υγεία. Η μερίδα του λέοντος των προσλήψεων θα κατευθυνθεί προς τα εκεί: γιατροί, κυρίως νοσηλευτές, στελέχη του ΕΚΑΒ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και στελεχών του ΕΚΑΒ, που θα ξεπεράσουν συνολικά τις 10.000, θα προηγηθούν όλων των άλλων προσλήψεων, ώστε να θωρακιστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να γίνει αποτελεσματικότερο και οι υπηρεσίες του ποιοτικότερες για τον πολίτη.

Επιτάχυνση των διαδικασιών

Η πρωθυπουργική αναφορά αποτελεί δέσμευση για επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης από το ΑΣΕΠ, που ήδη εργάζεται με «φουλ τις μηχανές» για να δημοσιεύσει μια σειρά από προκηρύξεις για προσλήψεις τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2023.

Για τις προσλήψεις στην Υγεία, ο μεγαλύτερος αριθμός διοριστέων θα προέρχεται από τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό της 4ης Μαρτίου που διενήργησε το ΑΣΕΠ. Ήδη είναι προγραμματισμένες από το υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ, 4.000 προσλήψεις λειτουργών Υγείας, οι οποίοι θα στελεχώσουν κοινωνικές δομές των δήμων και των νομικών προσώπων τους, ενισχύοντας την πρόληψη, σε συνεργασία με τις σχολικές κοινότητες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης.

Οι επιτυχόντες στον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, 14.870 στο σύνολο, θα έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση σε προκηρύξεις που θα «τρέξουν» το επόμενο διάστημα, για να καλυφθούν στοχευμένα τα κενά που υπάρχουν, τόσο στον στενό όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Οι δύο πρώτες προκηρύξεις είναι στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και αφορούν προσλήψεις κυρίως στον κρίσιμο τομέα της Υγείας. Θα προσληφθούν, σε πρώτο στάδιο, 6.123 άτομα από τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Η τρίτη προκήρυξη, που θα βγει το φθινόπωρο, θα αφορά την πρόσληψη ειδικού επιστημονικού προσωπικού στο Δημόσιο και δεν θα ξεπερνά τα 100 άτομα, βάσει των αιτημάτων που έχουν υποβάλει το 2022 οι φορείς του Δημοσίου.

Τα αιτήματα

Με βάση τον προγραμματισμό της κυβέρνησης για τις προσλήψεις, οι δήμοι, οι περιφέρειες, τα ΝΠΔΔ, οι Ανεξάρτητες Αρχές, καθώς και κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων θα αποστείλουν τον Αύγουστο, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΥΠΕΣ, στη Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνου Δυναμικού του υπουργείου Εσωτερικών, τα αιτήματα με τις ανάγκες τους για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού το 2024.

Τα αιτήματα αυτά θα τα επεξεργαστεί η αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Εσωτερικών, τηρώντας αυστηρά τον κανόνα 1:1 και αναλόγως η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, θα εισηγηθεί τον συνολικό αριθμό προσλήψεων προς έγκριση στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του Σεπτεμβρίου του 2023. Η τήρηση του κανόνα 1:1 σημαίνει ότι για την αποχώρηση ενός δημόσιου υπαλλήλου θα προσλαμβάνεται ένας άλλος στη θέση του. Ας σημειωθεί ότι πρώτη φορά ο προγραμματισμός πρόσληψης μόνιμων υπαλλήλων, μέσω του γραπτού διαγωνισμού, αφορά σε ποσοστό 100% πτυχιούχους Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε στις αρχές Οκτωβρίου του 2022 18.412 προσλήψεις, οι οποίες υλοποιούνται ήδη, με επιταχυνόμενους ρυθμούς, προκειμένου να καλυφθεί και ο «νεκρός χρόνος» που μεσολάβησε λόγω των δύο εθνικών εκλογικών αναμετρήσεων.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 27/7