Σε εξέλιξη βρίσκoνται μεγάλες φωτιές που ξέσπασαν το μεσημέρι της Τετάρτης στο Βελεστίνο και στην Λαμία

Σχετικά με το πρώτο μέτωπο, στα σημεία που έχουν ξεσπάσει οι πυρκαγιές επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις ενώ έχουν σταλεί και μηνύματα του 112 που προειδοποιούσαν τους κατοίκους του Βελεστίνου, του Σέσκλου και του Αγίου Γεωργίου Φερών για πυρκαγιά στην περιοχή τους καλώντας τους ταυτόχρονα σε ετοιμότητα. Πριν λίγο οι κάτοικοι στις περιοχές Δίμηνι, Παλιούρι και Βιομηχανική Περιοχή Βόλου ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν τις περιοχές τους και να κατευθυνθούν προς Βόλο, καθώς η φωτιά μαίνεται.

Σημειώνεται ότι η Μαγνησία αποτελεί μία από τις περιοχές που περιλαμβάνονταν στο σημερινό δείκτη επικινδυνότητας με το βαθμό 5, την ώρα που σήμερα κορυφώνεται το τρίτο κύμα καύσωνα που πλήττει εδώ και μέρες τη χώρα.

Μάλιστα, στις περιοχές αυτές έχουν σημειωθεί ακραία υψηλές θερμοκρασίες (άνω των 42-43 βαθμών) με τη χαμηλή υγρασία να είναι κάτω του 14% , ενώ επικρατούν ισχυροί άνεμοι με ριπές που αλλάζουν κατεύθυνση συνεχώς, μετατρέποντας ουσιαστικά το έδαφος σε καύσιμη ύλη έτοιμη να αναφλεγεί. Οι συνθήκες αυτές σε συνδυασμό με το ότι μαίνονται πυρκαγιές ευνοούν τις αναζωπυρώσεις.

Ήδη εκκενώθηκαν, προληπτικά, τα πρώτα σπίτια στις παρυφές και περιμετρικά του Βελεστίνου

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες του magnesianews.gr, αγνοείται ένας 45χρονος βοσκός από την περιοχή Άγιος Γεώργιος, ο οποίος, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, βλέποντας τις φλόγες μετέβη στα ζώα του για να μπορέσει να τα σώσει.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη που βρίσκεται ήδη στην περιοχή δήλωσε ότι επικρατούν απίστευτες συνθήκες.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική, ζήτησε να ενισχυθούν οι δυνάμεις πυρόσβεσης του Βόλου και της Μαγνησίας με δυνάμεις από όλες τις όμορες περιοχές για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στο Βελεστίνο, στο Σέσκλο και στα προάστια του Βόλου.





Μήνυμα 112 για Βελεστίνο, Σέσκλο και Άγιο Γεώργιο

Λίγο μετά τις 15:30 οι κάτοικοι έλαβαν προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για τους κατοίκους των χωριών Άγιος Γεώργιος, Βελεστίνο και Σέσκλο. Ήδη εκκενώνονται τα πρώτα σπίτια στο Βελεστίνο, με τους κατοίκους να προωθούνται προς το κέντρο.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ένα ποιμνιοστάσιο έχει ήδη τυλιχτεί στις φλόγες, ενώ δίνεται μάχη το μέτωπο να μην προχωρήσει προς τα σπίτια.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ανέφερε ότι από τη φωτιά στο Βελεστίνο τραυματίσθηκε ένας πυροσβέστης ο οποίος φέρει εγκαύματα β΄βαθμού και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του Βόλου.

Τεράστιο μέτωπο, κάηκαν σπίτια, κτηνοτροφικές μονάδες

Το μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται σε μια ακτίνα 10 χιλιομέτρων, ενώ το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνει ο άνεμος, οι ριπές του οποίου ξεπερνούν τα 8 μποφόρ. Η φωτιά χαρακτηρίζεται «πολύ δύσκολη» και δίνεται μάχη για να συγκρατηθεί από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Έχουν εκκενωθεί σπίτια στις παρυφές του Βελεστίνου, στον Άγιο Γεώργιο, όπου έχουν προκληθεί ζημιές σε σπίτια, ποιμνιοστάσια και κτηνοτροφικές μονάδες.

Παράλληλα, έχουν καεί αποθήκες, αυτοκίνητα, ενώ στο Βελεστίνο κάηκε μία καφετέρια και προκλήθηκαν ζημιές στο γήπεδο, όπου έχουν καεί τα αποδυτήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ένας τραυματίας πυροσβέστης, ο οποίος φέρει εγκαύματα από τη μάχη με τις φλόγες. Ο πυροσβέστης φέρει εγκαύματα δευτέρου βαθμού στα χέρια, στο πρόσωπο και στην πλάτη και μεταφέρεται στο νοσοκομείο του Βόλου.

Η φωτιά που μαίνεται στην περιοχή του Βελεστίνου και του Αγίου Γεωργίου έφτασε με τη φορά του ανέμου στο Σέσκλο αλλά και στη Βιομηχανική Περιοχή Βόλου, όπου οι εργαζόμενοι σε εργοστάσια ξεκίνησαν να εγκαταλείπουν τον χώρο.
ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ -ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ -ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Δημοσιεύτηκε από VolosTV στις Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2023

Επίσης, εξαιτίας της φωτιάς έχει προκληθεί πρόβλημα και στην κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό. Όπως αναφέρουν οδηγοί που κατέβαιναν από Λάρισα, η Τροχαία τούς γύρισε πίσω, προς Αγχίαλο, από την ΠΑΘΕ.


Εκκενώνεται το βόρειο τμήμα της Λαμίας

Εξαπλώνεται η φωτιά στη Λαμία, με τις φλόγες να έχουν ήδη κάψει μία αποθήκη στην περιοχή του Αφανού και δύο σπίτια.

Η Πολιτική Προστασία απευθύνει έκκληση στους πολίτες να κλείσουν τα σπίτια τους και να προστατεύσουν τα σπίτια τους ρίχνοντας νερό στις αυλές, καθώς και να απομακρυνθούν άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.



Σήμα από το 112 ζητά από τους κατοίκους της Λαμίας που μένουν προς το βόρειο τμήμα της πόλης να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους την ίδια ώρα η φωτιά πέρασε το δρόμο Λαμίας Δομοκού καίει τώρα μέσα στον Ξηριά και κατευθύνεται προς τη Νέα Μαγνησία.