Ασύλληπτη είναι η τραγωδία που έλαβε χώρα στην Εύβοια χθες, Τρίτη 25/07, όταν δύο νέοι άνθρωποι, ιπτάμενοι της Πολεμικής Αεροπορίας, με μεγάλη αγάπη για τα αεροσκάφη και το έργο που επιτελούσαν, έχασαν τη ζωή τους κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Κάρυστο.

Ο 34χρονος σμηναγός Χρήστος Μουλάς και ο 27χρονος ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης, χειριστές της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, έπεσαν εν ώρα καθήκοντος με πυροσβεστικό αεροσκάφος CL-215.

Καταγωγή από τα Χανιά, και συγκεκριμένα από το Γαβαλοχώρι του Δήμου Αποκορώνου, είχε ο σμηναγός Χρήστος Μουλάς.

Πέρασε την παιδική και εφηβική ηλικία του στον Αποκόρωνα, καθώς οι γονείς του δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην περιοχή. Ο θείος του είναι γιατρός στο νοσοκομείο Χανίων.

Αργότερα, εισήχθη στη Σχολή Ικάρων και έγινε πιλότος στα πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Αγαπούσε τα αεροσκάφη και τα ταξίδια και ανέβαζε φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα από τις πτήσεις του.

Πριν από δύο χρόνια, είχε ανεβάσει και μια φωτογραφία από το Canadair του την ώρα που πετούσε πάνω από την Ακρόπολη.

Ο 34χρονος σμηναγός ήταν παντρεμένος, αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβε να γευτεί τη χαρά της πατρότητας, καθώς η σύζυγός του είναι έγκυος 3 μηνών.


Συγκινεί το «αντίο» του ξαδέρφου του Χρήστου Μουλά

«Τόσο μικρός, αλλά πρόλαβες με το μυαλό σου, την καλοσύνη σου, τη σπιρτάδα σου να αφήσεις ανεξίτηλο το σημάδι σου, όλοι μας έχουμε τεράστια ανάγκη τέτοιας ανθρωπιάς και τέτοιας ενέργειας στις ζωές μας!!! Ξάδερφε Xristos Moulas θα σε θυμάμαι πάντα!!! Ήρωας που έπεσε στο καθήκον για την πατρίδα!!! Σ' αγαπώ !!!!».




Συντετριμμένος είναι και ο αντιδήμαρχος Χανίων, Γιάννης Γιαννακάκης, που ήταν συμμαθητής του αδικοχαμένου Χρήστου Μουλά.

«Χρήστο, κάθε φορά που έβλεπα πυροσβεστικά αεροπλάνα σε σκεφτόμουν. Θαύμαζα το θάρρος και τις ικανότητές σου να πολεμάς τον πύρινο εχθρό τόσα χρόνια. Κάθε συζήτηση με τη Μάγδα ή τους γονείς σας με γύριζε σε εκείνο το καλόκαρδο παιδί που γνώριζα στο σχολείο. Δεν τολμώ να φανταστώ πόσες ζωές έσωσες, πόσα σπίτια γλίτωσες, πόσες εστίες έσβησες όσα χρόνια πετούσες. Το μόνο όμως που δεν θα μπορούσες να σβήσεις είναι η ανάμνηση του πηγαίου σου χαμόγελου από όσους συναντήθηκαν μαζί σου. Από όσους σε συναντήσαμε σε αυτή τη σύντομη διαδρομή. Μια διαδρομή που για σένα ήταν μια σταθερή πορεία προς το φως. Καλό ταξίδι, Χρήστο».

Το συλλυπητήριο μήνυμα του δημάρχου Αποκορώνου: Το «ευχαριστώ» μας είναι λίγο

«Η θλίψη μεγάλη… Δύο παλικάρια, ο σμηναγός Χρήστος Μουλάς με καταγωγή από το Γαβαλοχώρι του δήμου μας και ο ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης, έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, παλεύοντας για την κατάσβεση της πύρινης λαίλαπας στην Εύβοια. Όλη η Ελλάδα θρηνεί για τους νέους που με αυταπάρνηση υπηρέτησαν την πατρίδα, προσπαθώντας να σώσουν ανθρώπινες ζωές, σπίτια και ολόκληρες εκτάσεις και έχασαν τόσο άδικα τη ζωή τους. Η ευγνωμοσύνη μας μεγάλη και το "ευχαριστώ" μας λίγο... Είμαστε βαθύτατα συντετριμμένοι. Θέλω να εκφράσω τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του εκ μέρους όλης της αποκορωνιώτικης κοινωνίας».


Αντιπεριφερειάρχης Χανίων: Βαρύ το πένθος για τα Χανιά, φτωχά τα λόγια για να το περιγράψουν

«Με βαθιά οδύνη πληροφορηθήκαμε τον χαμό των δύο παιδιών μας, της 112 Πτέρυγας Μάχης, του σμηναγού Χρήστου Μουλά και του ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη, που έπεσαν ηρωικά, πιστοί στο καθήκον και στον όρκο που έδωσαν στη Μητέρα Πατρίδα να την υπερασπίζονται και να την προστατεύουν ακόμα και με την ίδια τους τη ζωή. Βαρύ το πένθος για τα Χανιά, την ιδιαίτερη πατρίδα του ενός από τα δύο παλικάρια μας, φτωχά τα λόγια για να το περιγράψουν. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τους σκεπάσει. Τα θερμότερα συλλυπητήρια στις οικογένειές τους και στους οικείους τους».


Δήμαρχος Χανίων: Η Ελλάδα σήμερα πενθεί

Σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, αναφέρει:

«Η Ελλάδα σήμερα πενθεί την απώλεια δύο νέων εν ενεργεία πιλότων που βρέθηκαν αντιμέτωποι με την πύρινη λαίλαπα και που με αυτοθυσία κλήθηκαν να εκπληρώσουν το καθήκον τους, λαμβάνοντας μέρος σε κατασβέσεις πυρκαγιών που εδώ και μέρες μαίνονται σε όλη την Ελλάδα.

Ο Χανιώτης κυβερνήτης του αεροσκάφους Χρήστος Μουλάς και ο συγκυβερνήτης του, Περικλής Στεφανίδης, έχασαν τη ζωή τους ενώ βρίσκονταν στην "πρώτη γραμμή" για να προστατεύσουν και να προφυλάξουν από τη μανία της φύσης ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και περιοχές ολόκληρες.

Η τοπική κοινωνία των Χανίων και ο Δήμος Χανίων στεκόμαστε βαθιά συντετριμμένοι απέναντι στην τραγωδία αυτή, που στέρησε τόσο άδικα και τόσο νωρίς τη ζωή αυτών των δύο νέων ανθρώπων.

Εκ μέρους του Δήμου Χανίων και του Δημοτικού μας Συμβουλίου θέλω να εκφράσω στις οικογένειες των πεσόντων τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια. Αθάνατοι».


Ο 27χρονος Περικλής Στεφανίδης

Ο 27χρονος ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης είχε καταγωγή από το Κιλκίς και από μικρός είχε όνειρο να πετά με αεροσκάφη.

Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου τελείωσε το Γυμνάσιο και το Λύκειο στην Ξηροκρήνη. Πέρασε στη Σχολή Ικάρων και μετά την αποφοίτηση υπηρέτησε στα πυροσβεστικά αεροσκάφη.


Συγκινεί η ανάρτηση φίλης του Περικλή Στεφανίδη

Φίλη του 27χρονου ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη, ο οποίος ήταν συγκυβερνήτης στο μοιραίο πυροσβεστικό αεροπλάνο, ραγίζει καρδιές με τον αποχαιρετισμό στον φίλο της, ο οποίος, όπως γράφει, είχε περάσει στην Ικάρων με τη δεύτερη.

Όπως γράφει στην ανάρτησή της στο Facebook, ο Περικλής Στεφανίδης τής είχε πει ότι «εγώ από μικρός Ίκαρος ήθελα να γίνω».

Στην τελευταία τους συνάντηση, ο αδικοχαμένος ανθυποσμηναγός είχε απαντήσει «με καμάρι» με τη φράση «σβήνω φωτιές» στο ερώτημα πώς πάνε οι πτήσεις.

«Ήσουν το καλύτερο παιδί. Και τώρα έγινες ΑΘΑΝΑΤΟΣ. Κρίμα τα νιάτα σου, αγόρι μου. Και τα δικά σου και του κυβερνήτη σου. Αντίο, Περικλή μου», καταλήγει στην ανάρτησή της η φίλη του 27χρονου ανθυποσμηναγού.

«Σε γνώρισα μόλις είχες πρωτομπεί στην Ικάρων.
Είχες περάσει με τη 2η.
Μπορούσες να μπεις σε όποια σχολή ήθελες, σου είπα. Γιατί ξανάδωσες;
Εγώ από μικρός Ίκαρος ήθελα να γίνω, μου απάντησες.
Για το πρώτο σας σπίτι με τον Άγγελο και τον Θοδωρή, σας πήγα όλους μαζί να αγοράσετε τα έπιπλά σας.
Σε πειράζαμε με τη Νανά για τα προσωπικά σου κι εσύ γελούσες.
Στην ορκωμοσία σου φιλοξένησα τους φίλους σου και σηκώσανε τον κόσμο την ώρα της τελετής από την υπερηφάνεια τους για εσένα.
Πριν μερικούς μήνες σε είδα για τελευταία φορά και σε ρώτησα πώς πάνε οι πτήσεις.
Σβήνω φωτιές, μου απάντησες όλο καμάρι.
Την προηγούμενη εβδομάδα έβλεπα τις φωτογραφίες από τις διακοπές σας.
Όλοι οι φίλοι σου μαζί, μια γροθιά, μια οικογένεια.
Γιατί ήσουν το καλύτερο παιδί.
Και τώρα έγινες ΑΘΑΝΑΤΟΣ.
Κρίμα τα νιάτα σου, αγόρι μου.
Και τα δικά σου και του κυβερνήτη σου.
Αντίο, Περικλή μου.
Για όσους σε γνωρίζαμε, ήσουν ήρωας και πριν τη σημερινή σου θυσία».


Η ανακοίνωση του ΓΕΑ

Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης κατέπεσε, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στον Πλατανιστό Ευβοίας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη, Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά, 34 ετών, και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών.

Mε απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις (από 25 έως 27 Ιουλίου 2023) για την απώλεια της ζωής, εν ώρα καθήκοντος, των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, το οποίο επιχειρούσε στην Εύβοια.


Συγκλονίζουν τα τελευταία λόγια των πιλότων

Τα τελευταία λόγια των πιλότων πριν από τη μοιραία συντριβή του Canadair στην Κάρυστο αποκαλύπτει στο Open ο πυροσβέστης που μίλησε τελευταίος μαζί τους.

«Είχαμε επικοινωνία μαζί τους. Δεν μας ανέφεραν κανένα πρόβλημα στο αεροσκάφος. Μας είπαν "είμαστε έτοιμοι να επιχειρήσουμε. Πάμε για τελευταίο εφοδιασμό και φεύγουμε".
Λίγα λεπτά αφού μιλήσαμε, μάθαμε από τον ασύρματο ότι το αεροσκάφος έπεσε».

Αυτά ήταν τα λόγια του πυροσβέστη στο Open, του τελευταίου ανθρώπου δηλαδή που επικοινώνησε με τους ήρωες πιλότους μας, τον σμηναγό Χρήστο Μουλά και τον ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη, πριν από τη συντριβή του Canadair και τον θάνατό τους, που βύθισε τη χώρα στο πένθος.

Ο πυροσβέστης τόνισε: «Δεν μπορώ ακόμη να πιστέψω ότι τρία λεπτά πριν μιλούσα μαζί τους και έπειτα από 10 λεπτά ακριβώς έμαθα ότι το αεροσκάφος έπεσε».

Πώς συνέβη η τραγωδία

Λίγο πριν από τις 3:00 το μεσημέρι, ενώ πραγματοποιούσαν ρίψη πάνω από μια εστία φωτιάς σε δασική έκταση, το αεροσκάφος τους χτύπησε με το δεξί φτερό σε ένα δέντρο, με αποτέλεσμα να χάσει ύψος και να πέσει στο ρέμα.

Το Canadair συνετρίβη και μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα τυλίχθηκε στις φλόγες. Οι δύο νεαροί ιπτάμενοι έχασαν τη ζωή τους, παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών να σβήσουν τη φωτιά και να τους απεγκλωβίσουν.

Το επίσημο πόρισμα που πρόκειται να εκδοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται ότι θα επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις που αναφέρθηκαν από το σύνολο σχεδόν των ειδικών, μηχανικών, μηχανολόγων, πρώην πιλότων κ.λπ., οι οποίοι με βάση την εμπειρία τους, αλλά και το βίντεο της συντριβής, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το χτύπημα του πλωτήρα του CL-215 πάνω σε δέντρο επηρέασε την ευστάθειά του και ήταν καθοριστικό για την πτώση του.


«Θα συνεχίσουμε και να τους θυμόμαστε και να εκτελούμε το καθήκον μας»

Για τον άδικο χαμό των δύο ηρωικών πιλότων του Canadair που κατέπεσε στην Κάρυστο μίλησε στην ΕΡΤ ο Κώστας Τσίγκας, πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικής.

«Ήταν κάτι τραγικό. Μας συγκλόνισε όλους. Θα συνεχίσουμε και να τους θυμόμαστε και να εκτελούμε το καθήκον μας που πρέπει και επιβάλλεται», δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις».

Μιλώντας για τις δασικές πυρκαγιές που δεν λένε να σβήσουν για δεύτερη εβδομάδα, ο κ. Τσίγκας, αφού εξέφρασε τα συλλυπητήρια στους οικείους των δύο πιλότων που έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να κατασβέσουν μια φωτιά, αναφέρθηκε στην επικινδυνότητα της κατάστασης όσον αφορά την εμφάνιση πυρκαγιάς, όπως εκδηλώνεται σήμερα, Τετάρτη, τη πιο θερμή ημέρα του καλοκαιριού.