Χωρίς την υποχρέωση για χρήση ατομικής μάσκας προστασίας εργάζονται από χθες όλοι οι υγειονομικοί της χώρας μας, με εξαίρεση τους χώρους οι οποίοι χαρακτηρίζονται από την υψηλή ευαλωτότητα των ασθενών.

Την ίδια στιγμή, παρελθόν αποτελεί επίσης από χθες το rapid test για το ανεμβολίαστο προσωπικό, το οποίο έχει επιστρέψει στις δομές και τις υπηρεσίες Υγείας από τις αρχές του 2023.

Σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ), η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας προβλέπεται πλέον μόνο για το υγειονομικό προσωπικό που έρχεται σε επαφή με ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (ογκολογικοί ασθενείς, ανοσοκατασταλμένοι, μεταμοσχευμένοι και ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας).

Επίσης, η υποχρεωτική διενέργεια rapid τεστ εξακολουθεί να ισχύει μόνο για τους εργαζόμενους σε κλειστές δομές κοινωνικής φροντίδας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.


Άλλα μέτρα

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, ισχύουν επίσης τα εξής για νοσοκομεία και δομές Υγείας:

- Λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των δομών Υγείας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για όλους τους ασθενείς, ανεξαρτήτως της νόσησής τους από κορωνοϊό.

- Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή Υγείας για εξέταση είτε με τακτικό ραντεβού είτε εκτάκτως δεν κάνουν τεστ.

- Ασθενείς που προσέρχονται ή εισάγονται - νοσηλεύονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή Υγείας για οποιαδήποτε παροχή υπηρεσίας υπόκεινται σε υποχρεωτικό rapid test όταν παρουσιάζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού.

- Το επισκεπτήριο επιτρέπεται σύμφωνα με τον κανονισμό της εκάστοτε δημόσιας ή ιδιωτικής δομής Υγείας. Απαγορεύεται η είσοδος στους επισκέπτες που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού.