Έπειτα από την ανακοίνωση της ΕΜΥ για το νέο κύμα καύσωνα στη χώρα, το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε νέα εγκύκλιο σε σχέση με τα μέτρα προστασίας των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και το ωράριο λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών για σήμερα και αύριο.

Συγκεκριμένα, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα εργαστούν μέσω τηλεργασίας, αν αυτό είναι εφικτό, διαφορετικά δεν θα προσέλθουν στην υπηρεσία τους, αξιοποιώντας ειδική άδεια. Το αν υπάγονται στις ευπαθείς ομάδες διαπιστώνεται μέσω των στοιχείων που τηρούνται ήδη για τον υπάλληλο ή σε συνεργασία με τον ελεγκτή ιατρό της Υπηρεσίας ή τον ιατρό εργασίας ή κατόπιν προσκόμισης από τον ίδιο τον υπάλληλο σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης, από την οποία να προκύπτει η πάθηση.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες μπορούν να λάβουν οδηγίες από τις Υπηρεσίες Προσωπικού είτε για ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης είτε για παροχή τηλεργασίας. Σε σχέση με τους υπαλλήλους που η φύση των καθηκόντων τους απαιτεί την παροχή εργασίας σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να κάνουν χρήση των προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας, ενώ συστήνεται η αποφυγή εργασίας τις ώρες αιχμής του καύσωνα (12:00 - 17:00).

Για την προάσπιση της υγείας των πολιτών και την αποφυγή κάθε πιθανής ταλαιπωρίας, επισημαίνεται ότι  τυχόν ραντεβού με δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί κατά τις ώρες αιχμής του καύσωνα θα πρέπει να επαναπρογραμματιστούν με μέριμνα των υπηρεσιών.

Οι άνωθεν οδηγίες δεν αφορούν τους υπαλλήλους εκείνους τα καθήκοντα των οποίων συνδέονται άμεσα με την αντιμετώπιση των έκτακτων αυτών καιρικών συνθηκών.