Οι φωτιές που μαίνονται σε Κέρκυρα, Εύβοια και Ρόδο και η μεταφορά του καπνού είναι oρατά από τον ευρωπαϊκό μετεωρολογικό δορυφόρο METEOSAT-10.

Σύμφωνα με το meteο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, όπως φαίνεται στην εικόνα που ελήφθη στις 09:55, η μεταφορά του καπνού από την πυρκαγιά της Κέρκυρας προσεγγίζει τα 400 km, από την πυρκαγιά της Εύβοιας (Κάρυστος) τα 300 km και από την πυρκαγιά της Ρόδου τα 430 km (σύνολο 1.130 χιλιόμετρα!).



Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των πυρομετεωρολικών συνθηκών στις περιοχές όπου εξελίσσονται δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας, τα υψηλής ανάλυσης προγνωστικά στοιχεία που έχει διαθέσιμα η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ δείχνουν ότι οι συνθήκες θα παραμείνουν δυσμενείς έως και αργά το απόγευμα της Δευτέρας.

Ειδικότερα, όπως φαίνεται στον επόμενο χάρτη (Εικόνα 2), σε Κέρκυρα και Αχαΐα περιμένουμε Β/ΒΔ ανέμους με εντάσεις 4-5 μποφόρ (τοπικά 6 μποφόρ), ενώ σε Εύβοια (Κάρυστο) και Ρόδο οι άνεμοι θα πνέουν με εντάσεις 5-6 μποφόρ (τοπικά 7 μποφόρ) από Β/ΒΑ και ΒΔ διευθύνσεις, αντίστοιχα.



Επισημαίνεται ότι λόγω των πολύ θερμών και ξηρών συνθηκών η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων είναι εξαιρετικά υψηλή, με αποτέλεσμα να ευνοείται η ραγδαία εξάπλωση της φωτιάς και η εκδήλωση πυκνών κηλιδώσεων (παραγωγή καυτρών, μεταφορά τους και έναρξη νέων εστιών σε απόσταση από τα κύρια μέτωπα).