Στο Open μίλησε από τη Ρόδο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος χρησιμοποίησε μελανά χρώματα προκειμένου να περιγράψει την εν γένει κατάσταση, ενώ εκτίμησε ότι η Κυριακή και η Δευτέρα είναι δύσκολες μέρες για το νησί. 

«Ασχολούμαστε 30 χρόνια με τη Ρόδο. Τα πράγματα ήταν δύσκολα από την αρχή, το δάσος ήταν πυκνό και μεγάλο σε έκταση, οι εστίες ήταν διάσπαρτες και η φωτιά σε ορισμένα σημεία ήταν στο κατώτατο επίπεδο, άρα ήταν δύσκολο να επιχειρήσουν τα αεροπλάνα. 

Το βύθισμα που υπάρχει και η μορφολογία του εδάφος ευνοεί την ένταση των ανέμων. Πολύ φοβάμαι ότι η φωτιά δεν θα σβήσει εύκολα, υπάρχει μια συντονισμένη διαδικασία, αλλά τα πράγματα θα είναι πολύ πολύ πολύ πολύ δύσκολα. Εύχομαι να έχουμε θετικό νέο, οι συνθήκες είναι δυσμενείς για τη Ρόδο και την Κυριακή και τη Δευτέρα. 

Είναι πολύ σύνθετη η κατάσταση, θα την εκθέσω σε ανακοίνωση, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Καίγεται ο πνεύμονας της Ρόδου, πολύ φοβάμαι μήπως η προέκταση της ερημοποίησης σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο είναι καταστροφική για τη Ρόδο. Σημαίνει τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις, η περιοχή θα είναι ερημοποιημένη, ο τουρισμός θα είναι χαμηλού επιπέδου. 

Το δάσος έχει καταστραφεί το 2008, σε μια περίοδο αναγέννησης, τώρα θα είναι ακόμα δυσκολότερο. 

Δεν φοβάμαι για αναζωπυρώσεις, έχει κλείσει η ιστορία των δασών στη δυτική Αττική, μένει μόνο η Πάρνηθα. Η διαδρομή μεταξύ Μάνδρας, Οινόης και Θήβας έχει καταστραφεί εντελώς. Είναι πράγματα τα οποία δύσκολα επανέρχονται. Δεν είναι μόνο η αισθητική πλευρά του δάσους, σε λίγο δεν θα έχουμε υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, είναι η μόλυνση, η απογύμνωση του εδάφους. Τα φαινόμενα, πυρκαγιές, καύσωνας, πλημμύρες, εναλλάσσονται και δεν μπορούμε να τα προλάβουμε πια. 

Η φωτιά πήρε τον ίδιο δρόμο με την πλημμύρα του 2017. Είμαστε πολύ προβληματισμένοι για το τι μπορούμε να κάνουμε ως πανεπιστημιακή κοινότητα και ως υπηρεσιακοί φορείς για να μειώσουμε τις επιπτώσεις.