Για μια ακόμη φορά ο πύρινος εφιάλτης χτύπησε και πάλι την Ελλάδα μετατρέποντας σε στάχτη αμέτρητες εκτάσεις δασών, πρασίνου και οικίες πολιτών. Από την προηγούμενη Δευτέρα (17/7) οι εικόνες από τα πύρινα μέτωπα συγκλόνισαν το πανελλήνιο. Όλα αυτά θα μείνουν χαραγμένα στο μυαλό όσων έζησαν από κοντά τις φωτιές σε Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Δερβενοχώρια, Μάνδρα και Λουτράκι. Οι φωτορεπόρτερ, οι άνθρωποι που με μία κάμερα στο χέρι βρίσκονται στα πιο δύσκολα σημεία προκειμένου να μεταδώσουν την εικόνα, βρέθηκαν στα πύρινα μέτωπα και αυτά που είδαν συγκλονίζουν.

Οι δύο έμπειροι φωτορεπόρτερ των πρακτορείων Intime και Eurokinissi, Γιάννης Λιάκος και Βασίλης Ρεμπάπης περιγράφουν στο parapolitika.gr τις συγκλονιστικές εικόνες που αντίκρισαν κατά την διάρκεια που βρίσκονταν μπροστά στην πυρκαγιά. Μιλούν για την καταστροφή που προκλήθηκε και για τον αγώνα των κατοίκων να σώσουν τα σπίτια τους από την πύρινη λαίλαπα με τα πενιχρά μέσα που διέθεταν. Όπως σημειώνουν, οι συνθήκες που επικράτησαν θύμιζαν μια πύρινη κόλαση με την θερμοκρασία και την στάχτη να κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

Γιάννης Λιάκος: «Στη Σαρωνίδα η φωτιά στην κυριολεξία έτρεχε»

Ο Γιάννης Λιάκος από την αρχή που ξεκίνησαν οι φωτιές βρέθηκε σχεδόν σε όλα τα πύρινα μέτωπα. Ο ίδιος έχει ζήσει πολλά όλα αυτά τα χρόνια που ασκεί το δημοσιογραφικό λειτούργημα και έχει πάει σε πολλές φωτιές, αυτή την φορά του έκανε εντύπωση η ταχύτητα που έτρεχαν οι πύρινες γλώσσες. Όπως είπε του ξύπνησαν μνήμες από την φωτιά της Βόρειας Εύβοιας το 2021. «Την Δευτέρα το μεσημέρι ξεκινήσαμε με τις φωτιές στη Σαρωνίδα και στην Ανάβυσσο. Βρέθηκα στα Καλύβια, στη συνέχεια στην Ανάβυσσο και στο Πανόραμα Σαρωνίδας. Την επόμενη μέρα ακριβώς βρέθηκα στα Δερβενοχώρια, Πουρνάρι, Στεφάνι και κατέληξα στη Νέα Σωτήρα και στη Νέα Ζωή στη Μάνδρα. Μετά από τόσα χρόνια δύσκολα μου κάνει κάτι εντύπωση σε τέτοιες καταστάσεις. Αυτή τη φορά τρόμαξα με το πόσο γρήγορα επεκτείνονταν οι φωτιές. Στη Σαρωνίδα η πυρκαγιά στην κυριολεξία έτρεχε. Η ανάφλεξη γινόταν πολύ γρήγορα και οι φλόγες ξεπετάγονταν ξαφνικά από το ένα σημείο στο άλλο. Θυμάμαι ακόμα το πόσο τρομοκρατημένοι ήταν οι άνθρωποι στο Πανόραμα της Σαρωνίδας. Έτρεχαν για να σώσουν τις περιουσίες τους. Εκεί η φωτιά έκαιγε δέντρα και αυλές σπιτιών. Προσπαθούσαν οι κάτοικοι με όσα μέσα διέθεταν να σώσουν τα σπίτια τους» ανέφερε στην αρχή ο φωτορεπόρτερ.

Και συνέχισε: «Στη Μάνδρα ήταν ένα τεράστιο μέτωπο. Πιστεύω ότι η συγκεκριμένη φωτιά ήταν ανάλογη με εκείνη της Βόρειας Εύβοιας πριν από 3 χρόνια. Εκείνη την ημέρα το μέτωπό της φωτιάς επεκτεινόταν σε γραμμή 50-60 χιλιομέτρων. Τα πάντα φλέγονταν ταυτόχρονα. Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια».

Liakos_Intime_FotiesAttiki4
Liakos_Intime_FotiesAttiki3
Liakos_Intime_FotiesAttiki2
Liakos_Intime_FotiesAttiki1


Στη συνέχεια ο ίδιος περιγράφει τις εικόνες καταστροφής που αντίκρισε στον οικισμό Τσακάλι. «Είδα πολλά καμμένα σπίτια και αυτοκίνητα στον οικισμό Τσακάλι. Μου κάνει τρομερή εντύπωση ότι οι άνθρωποι προσπαθούσαν να παραμείνουν ψύχραιμοι και ευγενικοί παρά την καταστροφή που είχαν υποστεί. Οι κάτοικοι εκεί αντί να μας πουν "αφήστε μας ήσυχους στον πόνο μας", μας έφεραν μέχρι και παγωμένο νερό. Εάν μπορούσα να τα περιγράψω όλα αυτά που είδα με μία φράση θα ήταν "η άνιση μάχη ενός τριτοκοσμικού κράτους με τη φύση"».

Βασίλης Ρεμπάπης: «Πραγματικά ήταν μία κόλαση επί γης»

Ο Βασίλης Ρεμπάπης εδώ και αρκετά χρόνια με την φωτογραφική μηχανή του βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης. Από όταν ξεκίνησαν οι φωτιές δε θα μπορούσε να μην βρεθεί στα πύρινα μέτωπα, ώστε να καλύψει φωτογραφικά για ακόμα μια φορά τις εξελίξεις στις περιοχές που πλήττονταν. Ο ίδιος μιλώντας στο parapolitika.gr ανέφερε ότι: «Στη φωτιά της Σαρωνίδας αυτό που έχω να πω είναι ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό των εικόνων που τράβηξα δεν υπήρχαν πυροσβέστες. Σε ελάχιστες εικόνες έχω απαθανατίσει πυροσβέστες που ενεργούν. Βλέπαμε εκεί το μεγάλο μέτωπο της φωτιάς να κατεβαίνει ανεξέλεγκτο από μία πλαγιά. Όταν έφτασα εκεί προσπάθησα να πλησιάσω τα καμένα σπίτια. Είδα με τα μάτια μου τον αγώνα των κατοίκων και μερικών εθελοντών να προσπαθούν μόνοι τους να σβήσουν τις φωτιές μέσα από τις αυλές των σπιτιών τους. Επικρατούσε ένα μεγάλος πανικός».

Rebapis_Foties_Attiki_Eurokinissi4
Rebapis_Foties_Attiki_Eurokinissi3
Rebapis_Foties_Attiki_Eurokinissi2
Rebapis_Foties_Attiki_Eurokinissi1

Αμέσως μετά ο φωτορεπόρτερ μίλησε και για την κατάσταση που συνάντησε στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας την επόμενη ακριβώς μέρα. «Την επόμενη μέρα κατευθύνθηκα προς τη Μάνδρα και έφτασα στη συνέχεια στον οικισμό Τσακάλι. Εκεί αντίκρισα τέσσερα με πέντε σπίτια τα οποία είχαν καεί. Οι άνθρωποι προσπαθούσαν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Υπήρχαν κι άλλες οικίες που είχαν υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές. Στους δρόμους του οικισμού μπορούσες να συναντήσεις και αρκετά καμμένα αυτοκίνητα. Ευτυχώς, εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε κάποιο έντονο ενεργό μέτωπο. Βλέπαμε καπνούς προς την Οινόη και τη Νέα Πέραμο» σημείωσε.

Η πρόσκαιρη ηρεμία που περιέγραψε ο ίδιος δεν άργησε να μετατραπεί σε μια νέα τραγωδία, καθώς μετά από λίγη ώρα οι φλόγες απείλησαν τον οικισμό Άνω Βλυχάδα «Αμέσως μετά κατευθύνθηκα προς τον οικισμό Άνω Βλυχάδα, καθώς εκεί είχε ξεκινήσει μία μικρή αναζωπύρωση και απειλούσε σπίτια. Δυστυχώς, ένα οίκημα παραδόθηκε στις φλόγες. Η φωτιά εκείνη τη στιγμή μεταπηδούσε από το ένα σημείο στο άλλο με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Τότε υπήρξε άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής μαζί με εθελοντές και κατοίκους. Κάποια στιγμή ήρθε ένας άνδρας με τρακτέρ στο οποίο ήταν εγκατεστημένος μηχανισμός ποτίσματος χωραφιών. Δίχως να το σκεφτεί, έπιασε το λάστιχο και ξεκίνησε να πολεμά τις πύρινες γλώσσες. Από τη μικρή αυτή αναζωπύρωση η φωτιά κατέληξε να γίνει ένα μικρό μέτωπο. Ο καπνός σε όλη την περιοχή ήταν πολύ έντονος και η ζέστη ήταν τρομακτική. Πραγματικά ήταν μία κόλαση επί γης. Μπορώ να πω ότι αυτό που είδα μου θύμισε έντονα τη φωτιά που είχα ζήσει στο Πευκί της Βόρειας Εύβοιας το 2021» δήλωσε χαρακτηριστικά.