Η σκανδαλώδης δραστηριότητα αρχιμανδρίτη της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης έχει μπει στο «μικροσκόπιο» των δικαστικών Αρχών, ύστερα από καταγγελίες που αφορούν υφαρπαγή τεράστιων ποσών από δωρητές επιχειρηματίες, που εικάζεται ότι φτάνουν στο ύψος του 1.000.000 ευρώ, ενώ εξετάζονται με προσοχή πληροφορίες που θέλουν τον ρασοφόρο να εμπλέκεται σε κύκλωμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης νεαρών ατόμων.

Η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας ότι συνεργάζεται με την Αστυνομία και τις εισαγγελικές Αρχές, «ενώ παράλληλα εκκινούνται πλέον και οι αντίστοιχες κανονικές εκκλησιαστικές διαδικασίες».

Ο ιερός ναός στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, μια από τις πιο λαμπερές εκκλησίες της συμπρωτεύουσας, προσελκύει εκατοντάδες πιστούς ενώ στο δυναμικό του αριθμεί δύο αρχιμανδρίτες κι έναν πρωτοπρεσβύτερο. Πληροφορίες θέλουν τα έσοδα του ναού να είναι πολλά από δωρεές πιστών, μεταξύ των οποίων γνωστοί επιχειρηματίες της πόλης. Τουλάχιστον τρεις από αυτούς κατήγγειλαν πως έπεσαν θύματα εξαπάτησης από τον συγκεκριμένο ιερέα.

Στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης μέχρι στιγμής έχουν φτάσει τρεις γραπτές καταγγελίες, μία για 5.000 ευρώ, η δεύτερη για ποσόν 20.000 ευρώ, το οποίο ο υπό έλεγχο ιερέας είχε υποσχεθεί στην οικογένεια που του τα έδωσε ότι θα τα επέστρεφε μέχρι το τέλος του 2022, και η τρίτη έγινε από εταιρεία, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται το ακριβές ποσόν. Ωστόσο, φέρεται πως τα ποσά αυτά ο κληρικός τα χρησιμοποιούσε για να αυξήσει την προσωπική του περιουσία, αλλά και για σκοπούς που σχετίζονταν με σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που έφεραν στο φως την υπόθεση, όλα άρχισαν το 2018, όταν ο συγκεκριμένος ιερέας άρχισε είτε να δανείζεται ποσά είτε με τη δικαιολογία ότι προοριζόταν για μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ζητούσε χρήματα τα οποία δήθεν μετά την εκλογή του θα επέστρεφε.

Μετά την καταγγελία, ξεκίνησε σε βάθος έρευνα που έφτασε μέχρι την Αθήνα, με τα στοιχεία που προέκυψαν να δείχνουν ότι τα χρήματα που προσφέρθηκαν (περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ) σχετίζονται και με σεξουαλική εκμετάλλευση νεαρών ατόμων. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., που έχουν αναλάβει την υπόθεση, ζήτησαν τη συνδρομή της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες κι εκεί η έρευνα οδήγησε σε αποτελέσματα που κόβουν την ανάσα, αφού στο επίκεντρο βρέθηκε ο εν λόγω αρχιμανδρίτης, ο οποίος φέρεται ότι διακινούσε τα ποσά των δωρεών σε δραστηριότητες άσχετες με την ιεροσύνη.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 21/7