Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις υπό τον κίνδυνο των αναζωπυρώσεων στα μέτωπα της Δυτικής Αττικής και της Λακωνίας. Μεγάλη είναι η οικολογική καταστροφή που προκάλεσαν οι πυρκαγιές τα τελευταία 24ωρα.

Σε ύφεση είναι το πύρινο μέτωπο στη Δυτική Αττική και στο Λευκόχωμα Λακωνίας. Ενεργό παραμένει το μέτωπο στη Ρόδο. Σε επιφυλακή βρίσκονται οι Αρχές, καθώς ιδιαίτερα αυξημένος είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης νέων πυρκαγιών, λόγω και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που καταγράφονται.

Στη Μάνδρα δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ούτε μικροεστίες, ενώ η νύχτα ήταν ήρεμη, αφού πρώτα είχε δοθεί εντολή εκκένωσης για τους οικισμούς Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα και Παλαιοχώρι και συνέχεια και για τις περιοχές της Οινόης, του Αγίου Ιωάννη Κόρακα, του Αγίου Παντελεήμονα και της Κιάφας. Στη Μάνδρα τρία σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες μετά τη χθεσινή αναζωπύρωση. Στη Δυτική Αττική επιχειρούν 300 πυροσβέστες με 120 οχήματα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Στη Ρόδο η εικόνα είναι επίσης βελτιωμένη, αν και υπάρχει ένα ενεργό μέτωπο μεταξύ των Απολλώνων και της Έμπονας. Ελέγχεται πάντως η κατάσταση και υπάρχει αισιοδοξία για πλήρη αντιμετώπιση του προβλήματος. Επιχειρούν 102 πυροσβέστες με 26 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Χθες η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώθηκε στο μέτωπο των Λαέρμων προς Αγ. Ισίδωρο, που ξέσπασε σε δύσβατη περιοχή και το οποίο τελικά περιορίστηκε και βρίσκεται οριοθετημένο. Ένα άλλο μέτωπο, αυτό στον Προφήτη Ηλία, ελέγχθηκε και δεν είναι ενεργό.

Σε ύφεση παραμένει το πύρινο μέτωπο στην περιοχή Λευκόχωμα – Δαφνί Λακωνίας που ξέσπασε το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης και χθες σημειώθηκε σημαντική αναζωπύρωση. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προσπαθούσαν να σβήσουν και τις μικρές εστίες ώστε να περιορίσουν τις πιθανότητες αναζωπυρώσεων. Με το πρώτο φως της ημέρας στο μέτωπο επιχειρούν 4 αεροσκάφη καθώς και ένα ελικόπτερο. Μέλημα των πυροσβεστικών δυνάμεων ειναι η φωτιά να μην περάσει τον επαρχιακό δρόμο από το Λευκόχωμα προς το Βρονταμά.

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες σε δύσβατη περιοχή στον Μέγα Εύμοιρο Ξάνθης. Στις προσπάθειες αντιμετώπισης της φωτιάς συμμετείχαν δύο αεροσκάφη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τύπου πετζετέλ και δώδεκα πυροσβέστες με πέντε οχήματα. Οι εστίες έκαψαν θαμνώδεις εκτάσεις και πουρνάρια, ενώ νωρίτερα στην περιοχή εκδηλώθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα με έντονες βροχοπτώσεις και κεραυνούς.

Την ίδια ώρα, σε συλλήψεις τριών ατόμων προχώρησαν οι αρχές στην Κρήτη, επειδή πραγματοποιούσαν υπαίθριες εργασίες, επικίνδυνες για πρόκληση πυρκαγιάς. Ακόμη, επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα σε δύο άνδρες στον Άγιο Αθανάσιο του Δήμου Χαλκηδόνος Θεσσαλονίκης και στα Χάνια Πηλίου, οι οποίοι έκαναν χρήση ράβδου καύσης οξυγόνου για κοπή μετάλλων.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα για πέντε περιφέρειες της χώρας

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα, Παρασκευή 21 Ιουλίου, για πέντε περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) (civilprotection.gov.gr).

Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

- Περιφέρεια Αττικής

- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

- Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

- Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Πυροσβεστική, σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Επίσης, εφαρμόζεται το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του ΠΣ και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές εφαρμόζεται το Σχέδιο Δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Ακόμη, απευθύνεται έκκληση στους πολίτες: 

  1. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
  2. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

«Παρακαλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών», τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η Πυροσβεστική.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών είναι πολύ υψηλός σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς θα επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωσή τους. 

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.