Για την κατάσταση που επικρατεί τώρα σε όλα τα πύρινα μέτωπα που κατακαίουν δασικές εκτάσεις σε όλη τη χώρα μίλησε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις», με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός.

Ο κ. Αρτοποιός επισήμανε ότι παραμένουν ενεργά τρία μέτωπα σε Δερβενοχώρια, Λακωνία και Ρόδο.

Μιλώντας για τα Δερβενοχώρια, ανέφερε ότι από το βράδυ της Πέμπτης 20/07 όλη η πυρκαγιά στο μέτωπο προς Οινόη είναι σε ύφεση.

Απαντώντας στο ερώτημα πώς ενώ επιχειρούσαν στην περιοχή μεγάλες πυροσβεστικές δυνάμεις γιγαντώθηκε η πυρκαγιά, απειλώντας περιουσίες, ο κ. Αρτοποιός υποστήριξε ότι οφείλεται στις ακραίες καιρικές συνθήκες που προκαλούσαν τη μεταφορά θερμών υλικών, μετακινώντας τη φωτιά, σε συνδυασμό με την αλλαγή κατεύθυνσης του ανέμου.


Αντίξοες οι συνθήκες

«Αυτή την ώρα είναι σε ύφεση όλο το κομμάτι της πυρκαγιάς», επισήμανε, διευκρινίζοντας ότι περισσότεροι από 300 πυροσβέστες επιχειρούν αδιάλειπτα.

«Υπάρχουν 3 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα, ενώ έχουμε χρησιμοποιήσει όλες τις μεθόδους που έχουμε στα χέρια μας τις κατασβεστικές, όπως είναι το αντι-πυρ και ανοίγουμε αντιπυρικές ζώνες όλο το βράδυ», σημείωσε.

«Αυτές τις ημέρες βρισκόμαστε στον απόλυτο βαθμό επιφυλακής. Όλα τα εναέρια μέσα επιχειρούσαν. Συνολικά είχαμε 23 εναέρια μέσα, μαζί με τα δύο καναντέρ των Ιταλών και τα δύο της γαλλικής αποστολής. Ήταν όλοι εκεί. Αντιμετωπίσαμε συνθήκες οι οποίες πολύ απλά υπερβαίνουν τις δυνάμεις ενός μηχανισμού δασοπυρόσβεσης. Χρησιμοποιήθηκαν όλες οι μέθοδοι κατάσβεσης», τόνισε ο κ. Αρτοποιός.


«Θα μπορούσε να είχε γίνει καλύτερη προσπάθεια στον καθαρισμό των οικοπέδων»

Ερωτηθείς εάν τα κονδύλια για τον καθαρισμό των δασικών εκτάσεων επαρκούν, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής υπογράμμισε ότι υπήρξαν αρκετά οικόπεδα τα οποία είναι ακαθάριστα και τα οποία μπορούν να δώσουν πιθανές εστίες εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών.

«Θα μπορούσε να είχε γίνει και μια καλύτερη προσπάθεια», ανέφερε.

Αναφερόμενος στην πυρκαγιά στη Ρόδο, τόνισε ότι έχει διασπαστεί σε δύο μέτωπα. Στο νησί επιχειρούν εκεί 102 πυροσβέστες, με 28 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Όσον αφορά στην πυρκαγιά στη Λακωνία, διευκρίνισε ότι βρίσκεται σε ύφεση, ωστόσο δεν έχουν σταματήσει και επιχειρούν εκεί 52 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 20 οχήματα και 4 αεροσκάφη.

Καταλήγοντας, ο κ. Αρτοποιός δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ του Πυροσβεστικού Σώματος, της Πολιτικής Προστασίας των Δήμων, των περιφερειών, των ίδιων των συμπολιτών μας, οι οποίοι δεν θα πρέπει να κάνουν θερμές εργασίες.

«Έχουμε 89 εναέρια μέσα, 49 μισθωμένα και 40 από τον εθνικό εναέριο στόλο», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι πυρκαγιές είναι τόσο μεγάλες και εξελίσσονται λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.

«Δεν έχει να κάνει με τον σχεδιασμό μιας χώρας. Έχει να κάνει με τη σφοδρότητα, την αβεβαιότητα του φαινομένου», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.