Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και παροχής βοήθειας (κτηνιατρικής και φιλοξενίας) σε πυρόπληκτα ζώα από τις περιοχές που επλήγησαν και συνεχίζουν να δοκιμάζονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Σύμφωνα με το Dogs' Voice, το οποίο δραστηριοποιείται υπό την αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, μέχρι χθες στον σταθμό του Γαλατσίου έχουν καταγραφεί 428 ζώα προερχόμενα από πυρόπληκτες περιοχές.

Η ανακοίνωση του Dogs' Voice

Στην ανάρτηση-ανακοίνωση του Dogs' Voice αναφέρεται: «Όλα τα ζώα που είχαν θέματα υγείας, σοβαρά τραύματα, εγκαύματα ή αναπνευστικά προβλήματα βρίσκονται ασφαλή σε κτηνιατρεία και κλινικές σε όλη την Αττική. Ολες οι γάτες που καταγράφηκαν μεταφέρθηκαν σε φιλοξενίες ή κτηνιατρεία. Τα ζώα του σταθμού είναι σε σκιά, με cooling mats ασφαλή. Στόχος μας είναι μέχρι την Κυριακή που αναμένεται η κορύφωση του καύσωνα να έχουμε μεταφέρει τα περισσότερα ζώα σε φιλοξενίες. 

Όσα ζώα παραμένουν στον σταθμό είναι είτε ανθρώπων που αναμένουμε να έρθουν να τα πάρουν, είτε επιβεβαιωμένα αδέσποτα, είτε ζώα που έχουν προκύψει από εκκενώσεις χωρών συλλεκτών. ΘΑ ΑΝΕΒΕΙ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΠΛΗΡΕΣ ΑΛΜΠΟΥΜ ΜΕ ΟΣΑ ΖΩΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΚΗΔΕΜΟΝΑ.

Δίπλα μας όπως πάντα είναι οι εξαιρετικοί γιατροί της @edke.gr Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος (Ε.Δ.Κ.Ε.). ΟΜΩΣ: κάποια ζώα χρειάζονται νοσηλείες και θα θέλαμε να παρακαλέσουμε τους κτηνιάτρους που θέλουν να προσφέρουν διαθέσιμες θέσεις σε ζώα που τυχόν προσκομιστούν αύριο να επικοινωνήσουν μαζί μας στο info@dogsvoice.gr για να δηλώσουν διαθεσιμότητα. 

Είμαστε καλυμμένοι από τροφή και προς το παρόν και από crates. Ευχαριστούμε παρά πολύ όλο τον κόσμο που έφερε πράγματα αλλά τον παρακαλούμε θερμά να σταματήσει να φέρνει αυτά για τα οποία δεν υπάρχει ανάγκη και σχετική ανακοίνωση. Ευχαριστούμε πολύ και τις εταιρείες που έφεραν πράγματα, είναι αρκετές και θα τις καταγράψουμε στην τελική ενημέρωση. 

Ο σταθμός λειτουργεί 24 ώρες και θα παραμείνει ανοικτός για να εξυπηρετήσει ανάγκες καταγραφής των πυρόπληκτων ζώων και μετέπειτα κτηνιατρικής φροντίδας σε όσα χρειαστούν. Θα ακολουθεί συνεχής ενημέρωση για ανάγκες».

Η ανακοίνωση της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς

Υπενθυμίζουμε σε όλους όσοι χρειάζονται βοήθεια για τον απεγκλωβισμό των ζώων που τους είναι αδύνατο να εκκενώσουν να μας καλούν όλο το 24ωρο στην Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς και στα υπηρεσιακά τηλέφωνα του ΥΠΕΣ 2131364020 ή 2131364933 ή 2131364935 ή 2131364036. Η επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική, κάποιους δήμους της Αττικής, ομάδες διάσωσης και απεγκλωβισμού, pet taxi, μικρά και μεγάλα φορτηγά.

Παρακαλούμε θερμά όσοι έχετε ζώα να τα παίρνετε μαζί σας, μην τα εγκαταλείπετε πίσω και σε καμία περίπτωση μην τα αφήνετε εγκλωβισμένα και αλυσοδεμένα. Όσοι έχετε μεγάλο όγκο ζώων εκκενώστε άμεσα, ακόμη και προληπτικά. Δυστυχώς όσο πλησιάζει η φωτιά ο απεγκλωβισμός των ζώων γίνεται ακόμη δυσκολότερος. Μην υποτιμάτε την ένταση της φωτιάς και την εξάπλωσή της.

Όλα τα ζώα συντροφιάς (σκύλοι και γάτες) μεταφέρονται στη δομή πυρόπληκτων ζώων ΛΑΤΟ στο Γαλάτσι που έχει τεθεί σε λειτουργία από την Dogs’ Voice. Σημειωτέον ότι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών όλα τα ζώα στη δομή του Γαλατσίου βρίσκονται διαρκώς σε σκιά, έχουν στρώματα δροσιάς (cool mat) που ψύχονται σε πάγο, άφθονο εμφιαλωμένο δροσερό νερό που ανανεώνεται διαρκώς, έχουν στηθεί τέντες, καταφθάνουν σκηνές του στρατού και υδροφόρες. Περισσότερα από 40 ζώα με εύθραυστη υγεία έχουν μεταφερθεί σε κτηνιατρεία και κλινικές. Όλες οι γάτες μέχρι στιγμής βρίσκονται σε φιλοξενίες. Τα ζώα φροντίζονται με ιδιαίτερη αφοσίωση από τους εθελοντές που καταφθάνουν, τους παρέχεται κτηνιατρική περίθαλψη και υπάρχει συνεχής κτηνιατρική παρακολούθηση από την Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας (ΕΔΚΕ) εντός της δομής. 

Όσον αφορά τα ιπποειδή και όλα τα παραγωγικά ζώα, υπάρχει ειδική πρόβλεψη σε συνεργασία με το A Little Shelter το οποίο δέχεται στο καταφύγιό του στο Πολυδένδρι. 

Ένα τεράστιο ευχαριστώ στο Dogs' Voice, το A little Shelter, στην ομάδα διάσωσης της Alma Libre και στους εκατοντάδες εθελοντές που σώζουν ζωές.