O πυρομετεωρολόγος Θεόδωρος Γιάνναρος εξήγησε σε συνέντευξή του πού οφείλονται οι πυρκαγιές στην Ελλάδα, εστιάζοντας στο φαινόμενο «Hot-Dry-Windy» που μπορεί να οδηγήσει πολύ εύκολα στην εξάπλωση δασικών πυρκαγιών.

«Παρότι θα υποχωρήσουν οι άνεμοι από αύριο (Πέμπτη), αυτό δεν σημαίνει ότι η επικινδυνότητα για τις πυρκαγιές θα μειωθεί. Θα υπάρξει μία κάμψη της επικινδυνότητας ίσως αύριο, αλλά μέσα στο Σαββατοκύριακο η επικινδυνότητα θα είναι πολύ υψηλή», ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Γιάνναρος, σημειώνοντας ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά μας». 

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» προειδοποίησε, μάλιστα, ότι οι κλιματολογικές συνθήκες θα θυμίζουν το 2021, χρονιά που η χώρα μας αντιμετώπισε τεράστιες δασικές πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο.

Φαινόμενο «Hot-Dry-Windy»

Μελετώντας πώς η πυρκαγιά αλληλεπιδρά με τον καιρό, ο εντεταλμένος ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνών αναφέρθηκε στον συνδυασμό θερμού και ξηρού καιρού, που σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους μπορεί να προκαλέσει την εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών, ιδίως όταν έχουμε μελτέμια.

Όπως είπε, το καιρικό αυτό φαινόμενο ακολουθεί συνήθως την εμφάνιση ενός καύσωνα, αποκαλύπτοντας ότι την ερχόμενη εβδομάδα (Δευτέρα) οι μετεωρολόγοι περιμένουν την εμφάνιση ενός αντίστοιχου φαινομένου. 

«Πάμε σε ένα νέο κύμα καύσωνα από αύριο (Πέμπτη), που θα κορυφωθεί το Σαββατοκύριακο με θερμοκρασίες κοντά στους 43-44 βαθμούς Κελσίου και τη Δευτέρα η υποχώρηση που θα υπάρξει θα συνδυαστεί με ισχυρούς ανέμους. Εκεί θα μιλάμε για έναν τύπο καιρού Hot–Dry–Windy», ανέφερε ο ειδικός που μελετά τις ακραίες καιρικές συνθήκες που προκαλούν φωτιές.

Αναφερόμενος στο μικροκλίμα που δημιουργείται στις περιοχές που εμφανίζονται φωτιές, τόνισε ότι στις πυρκαγιές, όπως αυτές που είχαμε στον Κουβαρά στα Δερβενοχώρια, μπροστά από τα κύρια μέτωπα της φωτιάς, παρατηρήθηκαν συγκλίσεις του ανέμου.

Πρόληψη

Όσον αφορά στον τρόπο αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγών, σημείωσε ότι τα εναέρια μέσα δεν αποτελούν κάποια πανάκεια για τις δασικές πυρκαγιές. «Δασικές πυρκαγιές οι οποίες λαμβάνουν την έκταση που έλαβαν για παράδειγμα στον Καναδά και χαρακτηρίζονται ως ακραίες δασικές πυρκαγιές, μέγα-πυρκαγιές. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι αποτελούν γεγονότα τα οποία στην πραγματικότητα θα σταματήσουν να καίνε μόνο όταν δεν υπάρχει άλλη δασική καύσιμη ύλη να κάψουν. Μόνο όταν υδρολογικές συνθήκες το επιτρέψουν θα πρέπει να αλλάξουν στην ουσία τον τρόπο διαχείρισης αυτών των συμβάντων. Θα πρέπει να επενδύσουμε πολύ περισσότερο στην πρόληψη και στην καλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση. Αυτά είναι τα εργαλεία τα οποία έχουμε. Τα εναέρια φυσικά αποτελούν ένα πολύ ισχυρό μέσο και θα πρέπει να συνεχίσει και η χώρα μας να επενδύει σε αυτά. Ωστόσο δεν είναι το μόνο».

Και όπως πρόσθεσε, «πρόληψη σημαίνει διαχείριση των δασικών καυσίμων μέσα στα δάση και σημαίνει και ευαισθητοποίηση του κοινού για να μπορέσουμε να ελαττώσουμε την έναρξη φωτιάς από αμέλεια».

Αναλυτικά όσα είπε ο πυρομετεωρολόγος Θεόδωρος Γιάνναρος