Στο προσκήνιο βρίσκονται για άλλη μία φορά τα εξοπλιστικά Ελλάδας και Τουρκίας, μετά την απόφαση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών για πώληση των μαχητικών F-16 στην Άγκυρα, η οποία ήρε το βέτο για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Αθήνα παρακολουθεί προσεκτικά τις κινήσεις της γείτονος και συνεχίζει να ανανεώνει το οπλοστάσιό της. Είναι γεγονός ότι η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο από το 2009 και μετά επιδεινώθηκε εις βάρος της χώρας μας, λόγω της διακοπής των εξοπλιστικών δαπανών, αποτέλεσμα της πολυετούς δημοσιονομικής προσαρμογής και των μνημονίων.

Αλλαγή συσχετισμών

Όμως, το 2021 ξεκίνησε μια γιγαντιαία προσπάθεια επανεξοπλισμού της χώρας, ειδικά στην Πολεμική Αεροπορία, που αποτελεί σήμερα τον νούμερο ένα παράγοντα αποτροπής. Για πρώτη φορά έχει αλλάξει ο συσχετισμός στρατιωτικής ισχύος στους αιθέρες υπέρ της Ελλάδας.

Έως το 2024 η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει συνολικά 24 Rafale, με όπλα στρατηγικού χαρακτήρα, τους πανίσχυρους πυραύλους Meteor, που μπορούν να εξοντώσουν οποιονδήποτε στόχο μέχρι 200 χιλιόμετρα. Αν στην αεροπορική εξίσωση προστεθούν και τα 83 αεροσκάφη F-16 που αναβαθμίζονται σε επίπεδο Viper, που η παράδοσή τους θα ολοκληρωθεί το 2027, φαίνεται ότι τουλάχιστον στους αιθέρες το ισοζύγιο ισχύος γέρνει συντριπτικά υπέρ μας.

Πανίσχυρος στόλος

Συνολικά η Πολεμική Αεροπορία μέχρι το 2030 θα διαθέτει έναν πανίσχυρο αεροπορικό στόλο. Αυτός θα αποτελείται από 24 Rafale, 83 αεροσκάφη F-16 Viper, 30 Mirage 2000-5, καθώς και 38 αναβαθμισμένα F-16 Block 50. Εάν σε αυτόν προστεθούν και τα είκοσι μαχητικά Stealth F-35 που αναμένεται να εγκριθεί η πώλησή τους στην Ελλάδα σύντομα, η χώρα αποκτά αεροπορική υπεροχή σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία

Στον αντίποδα, και η Τουρκία έχει έναν αρκετά μεγάλο αεροπορικό στόλο που αποτελείται από 232 F-16. Το πρόβλημα όμως της Τουρκίας είναι οι χαμηλές διαθεσιμότητες, που πέφτουν κάτω από το 60% σε ό,τι αφορά τα ανταλλακτικά, λόγω των κυρώσεων που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του προέδρου Μπάιντεν, οι Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του Κογκρέσου θα εγκρίνουν τελικά τη συμφωνία ύψους 20 δισ. δολαρίων για την προμήθεια 40 νέων F-16 Block 70 Viper και την αναβάθμιση άλλων 80 F-16 σε επίπεδο Viper του στόλου της.

Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι η Lockheed Martin ήδη έχει έναν όγκο παραγγελιών περίπου 150 μονάδων για το F-16 Block 70. Στην καλύτερη περίπτωση, λοιπόν, προβλέπεται ότι θα χρειαστούν τρία χρόνια μέχρι να αρχίσουν οι παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70 στην Τουρκία. Το γεγονός αυτό δίνει πλεονέκτημα στην Πολεμική Αεροπορία να έχει το πάνω χέρι έναντι της τουρκικής για αρκετό καιρό ακόμα.

Μη επανδρωμένα οχήματα

Δυστυχώς όμως η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω στον τομέα των μη επανδρωμένων οχημάτων, που πλέον είναι σημαντικός παράγοντας ισχύος μιας χώρας. Η χρήση των τουρκικής κατασκευής και τεχνολογίας Bayraktar, ANKA-S από το σύνολο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούν πολλαπλασιαστή ισχύος για την Άγκυρα που μπορεί να κάνει και εξαγωγές. Οι ελληνικές δυνατότητες στον τομέα των UAV εξαντλούνται από μισθωμένα UAV από το Ισραήλ τύπου Heron και κάποια απαρχαιωμένα Sperwer, τα οποία αντικαταστάθηκαν πρόσφατα από τα γαλλικά Patroller της Safran.

Το 2023 αναμένεται να ολοκληρωθεί και η παραλαβή των τεθωρακισμένων οχημάτων Μ-1117, φτάνοντας τα 1.200 οχήματα, από το απόθεμα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Ήδη έχουν παραληφθεί από τον Στρατό και ενσωματωθεί πάνω από 800 και έχουν κάνει τη διαφορά τόσο στα νησιά του Αιγαίου όσο και στον Έβρο.

Από το Ισραήλ

Ταυτόχρονα, τρέχει το πρόγραμμα αναβάθμισης των επιθετικών ελικοπτέρων Apache AH-64A από το Ισραήλ, ενώ στα σκαριά είναι η απόκτηση επιπλέον εννέα καινούργιων ελικοπτέρων Apache τύπου «E» από την Boeing, μέσω διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Από το απόθεμα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ο Στρατός έχει προμηθευθεί και μια σειρά οχημάτων. Πρόκειται για βυτιοφόρα, οχήματα περισυλλογής, αρματοφορείς και τρέιλερ. Όλα πολύτιμα για τη μεταφορά υλικών προσωπικού και πυρομαχικών, που διευκολύνουν το έργο των δυνάμεων πρώτης γραμμής στο πεδίο της μάχης.

Μετά την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας - Γαλλίας, η οποία προβλέπει την αγορά 3 φρεγατών Belharra (με την πρώτη να αναμένεται να παραδοθεί το 2025), το Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτήσει και τέσσερα περιπολικά σκάφη κλάσης Island από τις ΗΠΑ. Δύο ήδη βρίσκονται στον Ναύσταθμο, ενώ έως το τέλος της χρονιάς υπολογίζεται ότι θα αρχίσει και η σταδιακή παραλαβή των νέων τορπιλών βαθέος τύπου για τα υπερσύγχρονα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού.

Τέλος, αναμένεται και η παραλαβή των πρώτων τριών «φονιάδων των υποβρυχίων», των ελικοπτέρων ΜΗ-60 Romeo, από το σύνολο των 7 που υπολογίζεται να παραληφθούν έως το 2024.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή