Ελεύθερη αφέθηκε η χήρα του εκδότη και δημοσιογράφου Γιώργου Τράγκα με μοναδικό περιοριστικό όρο την καταβολή εγγύησης 50.000 ευρώ, με τη σύμφωνη γνώμη της 3ης τακτικής ανακρίτριας Αθηνών και του αρμόδιου εισαγγελέα.

Η Μαρία Καρρά κατηγορείται για δύο κακουργήματα που αφορούν απόκρυψη στα «πόθεν έσχες» της περιουσιακών στοιχείων άνω των 300.000 ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, το φερόμενο χρονικό διάστημα τέλεσης των συγκεκριμένων αδικημάτων είναι από το 2012 έως και το 2021.

Πρόκειται ουσιαστικά για το βασικό σκέλος της κατηγορίας σχετικά με τις δηλώσεις «πόθεν έσχες», απ’ όπου η χήρα του Γιώργου Τράγκα περνά δικαστικά «αλώβητη», ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα από το αρμόδιο οικονομικό τμήμα για τα άλλα αδικήματα. Γι’ αυτό, άλλωστε, και ο συνήγορός της Θόδωρος Μαντάς εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς «δικαιώθηκε η θέση μας από την πρώτη στιγμή ότι η Δικαιοσύνη θα έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο και όχι η δημόσια αντιπαράθεση. Εξαρχής ακολουθήσαμε τη θεσμική υπεράσπιση και όχι την υπεράσπιση σε κοινή θέα».

Το ετήσιο εισόδημα

Με ένα μακροσκελές υπόμνημα η κ. Καρρά επιχείρησε να απαντήσει στις κατηγορίες πως δεν υπέβαλλε ή υπέβαλλε ανακριβείς δηλώσεις «πόθεν έσχες», υποχρέωση που απορρέει από τη δημοσιογραφική ιδιότητά της. Η κατηγορουμένη αναφέρει πως από το 2016 και μετά δεν υποχρεούται να υποβάλλει δήλωση «πόθεν έσχες», διότι τόσο η ίδια όσο και ο θανών σύζυγός της είναι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού. Μάλιστα, αναφέρει πως επί της ουσίας είχε μηδενικά εισοδήματα πλην ενός ενοικίου 13.000 ευρώ τον χρόνο. Για να αποδυναμώσει περαιτέρω τις κατηγορίες (περί μη υποβολής «πόθεν έσχες») αναφέρει πως έχει απολέσει τη δημοσιογραφική ιδιότητα από το 2015.

Σχετικά με την κατηγορία ότι απέκρυψε την κατοχή ποσοστού 50% εξ αδιαιρέτου στο Παρίσι (Αψίδα Θριάμβου), αναφέρει πως ουδέποτε της ανήκε και πως αυτό αποδεικνύεται από τη διαθήκη του συζύγου της Γιώργου Τράγκα, καθώς το αφήνει σε ποσοστό 100% στον έναν του γιο.

Επίσης, σχετικά με την κατηγορία ότι απέκρυψε την κατοχή ποσοστού 50% εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτησίας σε ένα ακίνητο στη Νίκαια, διευκρινίζει πως «εάν πράγματι κατείχα το 50% της εν λόγω ιδιοκτησίας, δεν θα ήταν δυνατόν ο αποθανών σύζυγός μου στην από 1-8-2018 ιδιόχειρη διαθήκη του να μου καταλείπει ποσοστό 70%».

Σχετικά με την απόκρυψη τραπεζικού λογαριασμού της τράπεζας BNP Paribas, ως συνδικαιούχος με τον θανόντα σύζυγό της (αγνώστου ποσού), σημειώνει: «Ο εν λόγω τραπεζικός λογαριασμός είναι αποκλειστικά τρεχούμενος και ανοίχτηκε το έτος 2005 με σκοπό αποκλειστικά την αγορά του ως άνω ακινήτου στη Νίκαια, τροφοδοτηθείς αποκλειστικά από λογαριασμό Γεωργίου Τράγκα, ο οποίος διέθετε προς τούτο φορολογικό διαθέσιμο υπόλοιπο. Δεν υπήρξε ποτέ επενδυτικός λογαριασμός και ως εκ τούτου δεν αποτέλεσε ποτέ νέο περιουσιακό στοιχείο, σε τρόπο ώστε να πρέπει να συμπεριληφθεί σε Δήλωση Περιουσιακής Καταστάσεως».

Σχετικά με την απόκρυψη τραπεζικού λογαριασμού υποκαταστήματος τραπέζης στο Μονακό, αναφέρει πως διαχειριστής ή οικονομικός δικαιούχος ήταν ο Γιώργος Τράγκας.

Τα ακίνητα

Σχετικά με την κατηγορία πως το ακίνητο στη Μύκονο, όπως και οι δύο μεζονέτες στην Κηφισιά Αττικής, δεν δικαιολογούνται από τα νομίμως αποκτηθέντα εισοδήματά της, απαντά πως το σπίτι της Μυκόνου μεταβιβάστηκε στην ίδια από τον θανόντα σύζυγό της με συμβόλαιο αγοράς το οποίο εξοφλήθηκε το 2018, όταν πλέον ο Γεώργιος Τράγκας ήταν κάτοικος εξωτερικού.

Για τις μεζονέτες της Κηφισιάς, αναφέρει: «Επειδή δεν διέθετα την οικονομική δυνατότητα αγορά τους, ο σύζυγός μου δήλωσε ότι το δικό του “πόθεν έσχες” κάλυπτε την αγορά στην οποία είχα προβεί και άρα ο ίδιος προέβη σε δωρεά, χαρακτηριζόμενη μάλιστα και από την υπηρεσία της εφορίας ως “άτυπη δωρεά” συζύγου προς σύζυγο, με συνακόλουθο καταλογισμό προστίμου το οποίο και πληρώθηκε, θεωρούμενης πλέον της υποθέσεως λήξασας».

Ο Γιάννης έπιασε τη χήρα να πουλάει το σπίτι στο Λας Βέγκας

Στο μεταξύ, την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου ο γιος του Γιώργου Τράγκα, Γιάννης, με την κατάθεσή του στο Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Εφετών ως μηνυτής-μάρτυρας κατηγορίας «καίει» τη Μαρία Καρρά. Η κατάθεσή του στρέφεται κατά της τελευταίας συζύγου του πατέρα του για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της, αφού, εκτός των όσων κατέθεσε, παρέδωσε στις εισαγγελικές αρχές και έναν ογκώδη φάκελο με στοιχεία για όσα επικαλέστηκε. Σε αυτά περιλαμβάνονται η λίστα των εξόδων με τα οποία έχει επιβαρύνει την κληρονομιά η χήρα του εκλιπόντος, αλλά και έγγραφα που αποδεικνύουν ότι πούλησε ακίνητα στις ΗΠΑ, κάτι το οποίο η ίδια αρνιόταν κατηγορηματικά.

Η Μαρία Καρρά μέσω των δικηγόρων της φέρεται να εμμένει στη νομιμοποίηση της κληρονομιάς, χωρίς σε αυτή να συμπεριληφθούν τα ακίνητα της Αμερικής. Κάτι που δεν δέχεται ο Γιάννης Τράγκας, ο οποίος επιθυμεί να γίνουν όλα σύμφωνα με τον νόμο, γι’ αυτό άλλωστε φέρεται να συμπεριέλαβε στον φάκελο και όλη την αλληλογραφία «πίεσης» από την πλευρά Καρρά. Τη στάση αυτή την κρατάει από το περσινό καλοκαίρι, όταν ο Γιάννης Τράγκας ζητούσε στοιχεία για τα ακίνητα σε Νέα Υόρκη, Ουάσινγκτον, Λας Βέγκας, Μαϊάμι, με τη Μαρία Καρρά να μην απαντά στα αιτήματά του.

Ο γιος Τράγκα υποψιαζόταν ότι η Μαρία Καρά είχε αρχίσει να εκποιεί την περιουσία του πατέρα του στην Αμερική, γι’ αυτό και πούλησε τη βίλα στη Μύκονο που του είχε παραχωρήσει ο πατέρας του εν ζωή, για ένα εκατομμύριο ευρώ, προκειμένου να απευθυνθεί σε νομικό γραφείο για να ερευνήσει την υπόθεση. Το αποτέλεσμα των ερευνών, σύμφωνα με την κατάθεσή του, δικαίωσε απόλυτα τις υποψίες του, καθώς η Μαρία Καρρά φέρεται να έχει πουλήσει δύο τουλάχιστον ακίνητα, την κατοικία στην Ουάσινγκτον και το διαμέρισμα στο Λας Βέγκας.

Μετά την κατάθεση του Γιάννη, αναμένεται να καταθέσει σύντομα στο Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος ως μάρτυρας για την υπόθεση της περιουσίας του πατέρα του και ο μικρός γιος του εκλιπόντος Φρέντυ Τράγκας. Τελευταία θα προσέλθει η Μαρία Καρρά.

Δημοσιεύτηκε στην ΟΝ ΤΙΜΕ στις 18/7