Με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς προχωρούν οι δικαστικές εξελίξεις για την υπόθεση του γηροκομείου «Αγία Σκέπη» στα Χανιά.

Πρόκειται για την υπόθεση δεκάδων θανάτων ηλικιωμένων, όλοι με την ίδια αιτία, που έφερε στην επιφάνεια μία δαιδαλώδη ιστορία με βασανισμούς και κακομεταχειρίσεις, με περίεργες διαθήκες και μεταβιβάσεις περιουσιών. Η καθυστέρηση έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς οι καταγγέλλοντες και συγγενείς των παθόντων ήλπιζαν στην ολοκλήρωση της έρευνας και, βεβαίως, στον ορισμό της δίκης που θα ρίξει φως σε αυτή την εξωφρενική ιστορία. Παρ’ όλα αυτά, όμως, στα μέσα του Αυγούστου παρέρχεται το δεκαοκτάμηνο της προσωρινής κράτησης των κατηγορουμένων, οι οποίοι μεν διώκονται, ωστόσο δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την εκδίκαση της υπόθεσης!

Κατηγορούμενες είναι οι ιδιοκτήτριες της δομής, μητέρα και κόρη, όπως και δύο γιατροί, ένας γενικός γιατρός και ένας ψυχίατρος. Μέχρι και σήμερα δεν έχει αποσαφηνιστεί αν η καθυστέρηση οφείλεται σε κάποιο «τεχνικό» ζήτημα αναφορικά με τη λειτουργία των δικαστηρίων ή αν υπάρχει ουσιώδες ζήτημα αναφορικά με την υπόθεση, το οποίο θέτει εμπόδια στη διεξαγωγή της δίκης. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με αναφορές, το δικαστικό συμβούλιο με βούλευμά του παραπέμπει σε δίκη τους τέσσερις κατηγορούμενους, αλλά χωρίς ημερομηνία.

Θυμίζουμε πως, σύμφωνα με όσα φέρονται να περιγράφονται στο βούλευμα, τα τέσσερα άτομα χαρακτηρίζονται ως εγκληματική οργάνωση, με τη συμμετοχή δύο ακόμη ελαφρύτερα κατηγορουμένων, οι οποίοι ανήκαν στο νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι εξευτελισμοί

Όσα βίωναν οι ηλικιωμένοι πραγματικά σοκάρουν. Όπως αναφέρουν τα δικαστικά έγγραφα, υπεύθυνοι της δομής έδιναν ελάχιστη τροφή, κι αυτή μάλιστα ακατάλληλη, στους τροφίμους, ενώ και η ενυδάτωσή τους γινόταν αραιά μέσα στην ημέρα.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως χορηγούνταν στους ηλικιωμένους ελάχιστη ποσότητα αλεσμένης τροφής (ένα φλιτζάνι καφέ, μόλις δύο ή τρεις κουταλιές φαγητού), ενώ κάποια κρέατα, όπως εντόσθια ζώων, ήταν ακατάλληλα προς βρώση. Επίσης η δομή φέρεται να μη χορηγούσε ούτε τα απαραίτητα αναλώσιμα για την υγιεινή των φιλοξενουμένων, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι τρόφιμοι ναρκώνονταν με ηρεμιστικά ή υπνωτικά ή καθηλώνονταν σε κρεβάτια και καροτσάκια με ουροκαθετήρες ή σιτίζονταν με παροχέτευση τροφής, ακόμη και όταν δεν χρειαζόταν. Βεβαίως, ούτε λόγος για μεταφορά στο νοσοκομείο, εάν και εφόσον προέκυπτε κάποιο πρόβλημα. Στο βούλευμα περιγράφεται πως κάποιοι υπεύθυνοι του γηροκομείου φέρονταν εξευτελιστικά απέναντι στους τροφίμους.

Εννοείται, φυσικά, πως τα επισκεπτήρια ήταν πλήρως ελεγχόμενα, για να μη γνωρίζουν οι συγγενείς την κατάσταση που βίωναν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Δημοσιεύτηκε στην ΟΝ ΤΙΜΕ στις 14/7