«Βράζει» η Αττική, με τον καύσωνα «Κλέωνα» να είναι ακόμα στην αρχή και τους μετεωρολόγους να προβλέπουν θερμοκρασίες μέχρι και… 43 βαθμούς Κελσίου!

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του το μεσημέρι της Πέμπτης (13/07) ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας, το πρώτο 40άρι για φέτος στην Αττική σημειώθηκε περίπου στις 14:00 το μεσημέρι στη Νέα Φιλαδέλφεια.

«Το πρώτο 40άρι το 2023 πριν από λίγο για την Αττική σημειώθηκε στον σταθμό της ΕΜΥ στη Νέα Φιλαδέλφεια», γράφει ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας στην ανάρτησή του.

Δείτε την ανάρτηση:


Το πρώτο 40άρι το 2023 πριν από λίγο για την Αττική σημειώθηκε στο σταθμό της Ε.Μ.Υ στη νέα Φιλαδέλφεια. Alpha TV Weather ToGo

Δημοσιεύτηκε από Γιώργος Τσατραφύλλιας στις Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2023

Στις 14:30, σύμφωνα με την ΕΜΥ, οι θερμοκρασίες στην Αττική διαμορφώνονταν ως εξής:

kairos1



Στην υπόλοιπη χώρα, Λαμία και Λάρισα ήταν οι δύο πόλεις που κατέγραψαν 40άρια.

kairos2

H σημερινή πρόβλεψη του meteo για τον καύσωνα «Κλέωνα»

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, μικρή άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία στη χώρα σήμερα Πέμπτη 13/07, με τις μέγιστες να ξεπερνούν κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την έκθεση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού σε πολύ υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες. Όπως φαίνεται στον χάρτη, περίπου 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 37 °C, ενώ περίπου 620 χιλιάδες άνθρωποι θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 39 °C. Σημειώνεται ότι τα δημογραφικά στοιχεία αφορούν του μόνιμους κάτοικους κάθε περιοχής, ενώ οι οποιεσδήποτε μετακινήσεις (π.χ. λόγω θερινών διακοπών) που μεταβάλλουν πρόσκαιρα τους κατά τόπους πληθυσμούς δεν έχουν ληφθεί υπόψη.

meteo


Παράλληλα, με βάση τα προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής ομάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν σε αρκετές περιοχές της χώρας, και ιδιαίτερα σε τμήματα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Κολυδάς: Το μελτέμι θα ρίξει τη θερμοκρασία από το απόγευμα του Σαββάτου

Σε ανάρτησή του ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, επισήμανε ότι «υπάρχουν και καλά νέα» σε ό,τι αφορά τον καύσωνα, καθώς «το μελτέμι εντάσεως 6 με 7 Μποφόρ από το Σάββατο στο Αιγαίο θα δράσει όχι μόνο ανασταλτικά στην άνοδο του υδραργύρου, αλλά θα προκαλέσει και πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως στα ανατολικά».

Ο κ. Κολυδάς διευκρίνισε πως παρότι το μελτέμι θα μπει από το μεσημέρι του Σαββάτου «λόγω θερμικής αδράνειας, η πτώση της θερμοκρασίας στα ανατολικά θα φανεί Κυριακή και Δευτέρα».