Ο καύσωνας «Κλέων» σαρώνει τη χώρα. Aπό αύριο η κατάσταση θα χειροτερέψει, καθώς αναμένεται ο υδράργυρος να σκαρφαλώσει ακόμη και στους 44 βαθμούς σε ορισμένες περιοχές.

Οι μετεωρολόγοι χτυπούν καμπανάκι, καθώς, εκτός από τις ακραίες θερμοκρασίες που θα καταγραφούν το επόμενο τριήμερο, θα επικρατήσουν δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες με τον κίνδυνο για εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών να είναι τεράστιος, ειδικά σε τμήματα νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Πόσοι επηρεάζονται

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, μικρή άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία στη χώρα την Πέμπτη 13/07, με τις μέγιστες να ξεπερνούν κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου. Αυτό, όπως σημειώνεται, θα έχει ως αποτέλεσμα την έκθεση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού σε πολύ υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες.

Όπως φαίνεται στον χάρτη του Meteo, περίπου 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 37 °C, ενώ περίπου 620.000 άνθρωποι θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 39 °C. Σημειώνεται ότι τα δημογραφικά στοιχεία αφορούν τους μόνιμους κάτοικους κάθε περιοχής, ενώ οι οποιεσδήποτε μετακινήσεις (π.χ. λόγω θερινών διακοπών) που μεταβάλλουν πρόσκαιρα τους κατά τόπους πληθυσμούς δεν έχουν ληφθεί υπόψη.

Τεράστιος κίνδυνος για πυρκαγιές

Παράλληλα, με βάση τα προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής ομάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν σε αρκετές περιοχές της χώρας, και ιδιαίτερα σε τμήματα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Τριήμερο-φωτιά με 44άρια

Μετά τα 40άρια της Πέμπτης, η θερμοκρασία θα τραβήξει την… ανηφόρα από αύριο και για τις επόμενες τρεις ημέρες, φτάνοντας ακόμη και τους 44 βαθμούς. Ειδικότερα, αύριο Παρασκευή οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, στα πελάγη τοπικά 5 και στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο τοπικά 6 Μποφόρ.

Οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν. Πιο αναλυτικά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στην Κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 42 και της Θεσσαλίας τους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 31 και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Το Σάββατο οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν. Πιο αναλυτικά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στην Κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα τους 36 με 37 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 27 με 31 και στη νησιωτική χώρα περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

 

Την Κυριακή η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια. Πιο αναλυτικά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 38 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά περί τους 27 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Μαρουσάκης για καύσωνα: Σύντομο, αλλά ισχυρό κύμα ζέστης

Ως σύντομο αλλά ισχυρό κύμα ζέστης περιέγραψε τον καύσωνα που θα πλήξει τις επόμενες ημέρες τη χώρα ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης. 

Όπως εξήγησε στο OPEN, θερμή αέρια μάζα από την κεντρική Μεσόγειο φτάνει και στη χώρα μας, ενώ παράλληλα έρχονται πιο ψυχρές μάζες από τα Βαλκάνια. Αυτό «σημαίνει ότι ο υδράργυρος θα αρχίσει να υποχωρεί από το Σάββατο το απόγευμα και από βορρά προς νότο. Είναι ένα σύντομο, ναι μεν, ισχυρό αλλά σύντομο κύμα ζέστης που φαίνεται να υποχωρεί από Κυριακή και στη συνέχεια με βοριάδες και μελτέμια που σημαίνει ότι θα αυξηθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς».

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέφερε ότι από Δευτέρα οι θερμοκρασίες θα επανέλθουν κοντά στους 37 βαθμούς.

10 συμβουλές για τον καύσωνα

Την ώρα που η θερμοκρασία σκαρφαλώνει πάνω από τους 40 βαθμούς, η καθηγήτρια Θεραπευτικής, Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, συμβουλεύει τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

  • Βρισκόμαστε σε χώρους σκιερούς και αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις.
  • Αποφεύγουμε τη βαριά σωματική εργασία και ντυνόμαστε με ελαφριά ρούχα. Χρησιμοποιούμε γυαλιά ηλίου και καπέλο.
  • Ελαχιστοποιούμε τη χειρωνακτική εργασία σε εξωτερικούς χώρους.
  • Καταναλώνουμε πολύ νερό και ελαφριά γεύματα.
  • Αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης ή ζάχαρης.
  • Δεν αφήνουμε ποτέ ένα παιδί ή ένα κατοικίδιο μέσα σε ένα αυτοκίνητο γιατί αναπτύσσονται γρήγορα υψηλές θερμοκρασίες στο εσωτερικό του.
  • Όταν έχουμε βρεθεί σε χώρο με υψηλή θερμοκρασία καλό είναι να ακολουθήσει ένα χλιαρό μπάνιο.
  • Η τηλεργασία μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερες δυνατότητες αποφυγής υψηλών θερμοκρασιών, που μπορεί να υπάρχουν ειδικά κατά τη μετακίνηση.
  • Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε τρεις κατηγορίες: Άτομα άνω των 60 ετών, βρέφη και άτομα με νοσηρότητες, που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή.
  • Επειδή υπάρχει ο κίνδυνος αφυδάτωσης και θερμοπληξίας, τα πρώτα επικίνδυνα σήματα ότι κάτι δεν πάει καλά είναι η αδυναμία, η ζαλάδα, η ναυτία και ο πονοκέφαλος, αλλά και ο πυρετός.

  • Αφυδάτωση. Με τον ιδρώτα χάνονται πολλά υγρά μαζί με απαραίτητα μέταλλα, όπως νάτριο και κάλιο. Χρειάζεται μετάβαση σε δροσερό μέρος και η λήψη ενός πόσιμου διαλύματος ενυδάτωσης, π.χ. με αλάτι και ζάχαρη. Οι σοβαρές περιπτώσεις χρειάζονται επείγουσα φροντίδα, συμπεριλαμβανομένων ενδοφλέβιων υγρών.
  • Θερμοπληξία. Σε αυτήν την περίπτωση δεν μπορεί να ελεγχθεί η θερμοκρασία του σώματος. Το δέρμα γίνεται ζεστό και ξηρό. Το άτομο μπορεί να έχει γρήγορο σφυγμό, ναυτία και πονοκέφαλο. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις, κώμα και μπορεί να είναι απειλητική κατάσταση για τη ζωή.
  • Ηλιακό έγκαυμα. Το γυμνό δέρμα καίγεται εάν εκτεθεί πολύ στον ήλιο, ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες. Μπορεί να γίνει κοκκινωπό, επώδυνο και ζεστό στην αφή. Εάν είναι σοβαρό το έγκαυμα, μπορεί να έχει φουσκάλες. Μακροπρόθεσμα, το ηλιακό έγκαυμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Η αποτροπή των ηλιακών εγκαυμάτων γίνεται με ρούχα, καπέλα και αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30.

Οτιδήποτε προσέξουμε εκτός φυσιολογικού, καλό είναι να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό ή στον οικογενειακό γιατρό.