ελεγχόμενη έκρηξη κατέστρεψαν τελικά οι πυροτεχνουργοί το ύποπτο κουτί που βρέθηκε μέσα στην Τεκτονική Στοά Αθηνών, επί της οδού Αχαρνών, σήμερα το πρωί. Λίγο νωρίτερα ακόμα μία βόμβα εξερράγη έξω από το ίδιο κτίριο.

Η προειδοποίηση του δράστη

Υπενθυμίζεται ότι η έκρηξη του πρώτου μηχανισμού έγινε λίγο μετά τις 06:30 το πρωί στο Τεκτονικό Μέγαρο Αθηνών, μεταξύ των οδών Αχαρνών και Σουρμελή. Όπως έχει γίνει γνωστό, ο δράστης είχε προειδοποιήσει λίγα λεπτά νωρίτερα με τηλεφώνημά του στο 112 για την έκρηξη, δίχως να αναφέρει ακριβή ώρα.

«Εκκενώστε, δεν είναι φάρσα», είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο σύντομο τηλεφώνημά του, προκαλώντας συναγερμό στις αστυνομικές Αρχές.

Γυναίκα είδε τον δράστη να αφήνει τη βόμβα 

Αυτόπτης μάρτυρας που είδε τον δράστη περιέγραψε στους δημοσιογράφους που έφτασαν στο σημείο το πώς ο δράστης τοποθέτησε τη βόμβα στην Τεκτονική Στοά, αλλά και το τι ακολούθησε μετά την πρώτη έκρηξη. 

«Την ώρα που πέρναγα από την οδό Σουρμελή είδα κάποιον που ακούμπησε κάτι κάτω, αλλά προχώρησα με τον σκύλο. Μόλις έφτασα στη γωνία Αλκιβιάδου και Σουρμελή έγινε η έκρηξη. Ήταν πάρα πολύ δυνατή. Είπα στην Αστυνομία τι φόραγε αυτό το άτομο. Αμέσως έτρεξε στη γωνία Σουρμελή και Αχαρνών και άρχισε να φωνάζει: ''Γ@@ώ τη μασονία σας'' τρεις φορές και έφυγε. Ήταν νεαρής ηλικίας. Δεν ξέρω τι άφησε, είτε άφησε σακίδιο πλάτης είτε σακούλα. 06:35 ακριβώς έγινε η έκρηξη. Οι αστυνομικοί δεν πρόλαβαν να έρθουν, ήρθαν αμέσως μετά την έκρηξη», σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Τα στοιχεία δεν παραπέμπουν σε γνωστές ομάδες 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι μηχανισμοί ήταν πολύ μικρής ισχύος, αποτελούνταν από κροτίδες, μεταλλικά δοχεία με εύφλεκτο υγρό και άλλα υλικά σε μια πρόχειρη συνδεσμολογία, που δεν παραπέμπει σε κάποια από τις γνωστές ομάδες που έχουν απασχολήσει κατά καιρούς με βομβιστικές ενέργειες.

Μάλιστα, όπως λένε αρμόδιοι αξιωματικοί, ο δεύτερος μηχανισμός, που ήταν μέσα σε ένα ξύλινο κουτί, είχε τέτοια συνδεσμολογία που δεν θα μπορούσε να εκραγεί.

Την προανάκριση για την υπόθεση ανέλαβε η Κρατική Ασφάλεια. Επίσης για την υπόθεση ενημερώνεται και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.