Κατηγορηματικός ότι η 9χρονη Τζωρτζίνα πέθανε από μεγάλη δόση κεταμίνης, που της χορηγήθηκε όσο ήταν στη ζωή, εμφανίστηκε στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης.

Ο άνθρωπος που ουσιαστικά άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στην πολύκροτη υπόθεση της Πάτρας, όταν με το πόρισμά του μετά τη νεκροψία-νεκροτομή που διενήργησε στο παιδί ανέδειξε ως αιτία θανάτου του άτυχου κοριτσιού τη φονική ουσία, ανέβηκε χθες στο βήμα του μάρτυρα. Η κατάθεσή του χαρακτηρίστηκε κομβικής σημασίας και, όπως ήταν φυσικό, δέχτηκε βροχή ερωτήσεων όχι μόνο από την έδρα αλλά και από τον Αλέξη Κούγια.

Ο ιατροδικαστής επέμεινε ότι το κοριτσάκι πέθανε από την κεταμίνη, την οποία είχε εντοπίσει σε συγκέντρωση ίση με 6,5 μικρογραμμάρια ανά ml ο διευθυντής του εργαστηρίου ιατροδικαστικής και τοξικολογίας του ΑΠΘ, Νίκος Ράικος.

«Αιτία θανάτου είναι η κεταμίνη. Δεν διαφοροποιώ την αιτία θανάτου. Υπάρχει, δεν μπορώ να το αγνοήσω… Η συγκεκριμένη ουσία έπειτα από τρεις ώρες δεν ανιχνεύεται, εντοπίζεται όταν τα όργανα λειτουργούν κανονικά ώστε να τη μεταβολίσουν. Για το λόγο αυτό βρέθηκε ο μεταβολίτης της κεταμίνης» εξήγησε ο ιατροδικαστής, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο μεταβολισμός της κεταμίνης είναι ταχύς. «Αν δόθηκε ενδοφλέβια μεταβολίζεται σε ένα λεπτό, αν δόθηκε ενδομυϊκά ανεβαίνει ο χρόνος, αν δόθηκε από το στόμα ανεβαίνει πολύ ο χρόνος στα 15-20 λεπτά» είπε.

Πρόεδρος: Όταν κάποιος δεν έχει ζωτικά σημεία μεταβολίζει;

Μάρτυρας: Δεν μεταβολίζει τίποτα. Μόνο ο ζωντανός οργανισμός.

Πρόεδρος: Για να ανιχνευθεί η κεταμίνη στο αίμα, απαιτείται ειδικός εξοπλισμός ή εντολή για το συγκεκριμένο φάρμακο;

Μάρτυρας: Όχι, ψάχνει γενικά το εργαστήριο. Το πιο εξελιγμένο είναι του κ. Ράικου.

Εισαγγελέας: Αιτία θανάτου αναγράφεται δηλητηρίαση από κεταμίνη. Το συμπέρασμα αυτό συνδυάζεται με άλλα ευρήματα;

Μάρτυρας: Λόγω της ουσίας που βρέθηκε σε ποσότητα μεγαλύτερη από το κανονικό, έχουμε υποξία, ο οργανισμός δεν έπαιρνε όσο οξυγόνο έπρεπε. Γι’ αυτό υπάρχει εύρημα στο συκώτι.

Σύνεδρος: Εάν έχει χορηγηθεί ενδοφλέβια, στο οξύμετρο πόσο γρήγορα θα είχαμε ένδειξη;

Μάρτυρας : Μετά από 3-5 λεπτά. Πρέπει να δούμε πώς χορηγήθηκε, αν δόθηκε όλη μαζί ή σταδιακά.

Ο μάρτυρας ανέφερε ακόμα πως όποιο φάρμακο δόθηκε κατά τη διάρκεια της ανάνηψης δεν μεταβολίζεται και για το λόγο αυτό δεν εντοπίστηκαν το ροκουρόνιο και η αδρεναλίνη.

Συν. Υπ. Κατ. (Γεωργακόπουλος): Εάν είχε δοθεί κεταμίνη από γαστροστομία, θα υπήρχε υπόλειμμα στο στομάχι;

Μάρτυρας: Πιθανότατα ναι.

Συν. Υπ. Κατ. (Γεωργακόπουλος): Ο χρόνος μεταβολισμού πώς συνδέεται με το χρόνο πλήρους αποβολής από τον οργανισμό;

Μάρτυρας: Νομίζω ότι η κεταμίνη μετά από τρεις ώρες δεν ανιχνεύεται.

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου, εξήγησε πως όταν του ζητήθηκε από τον κ. Ράικο να του προσκομίσει τη φαρμακευτική αγωγή της Τζωρτζίνας, απευθύνθηκε στον αρμόδιο αστυνομικό, ο οποίος με τη σειρά του του έστειλε μια λίστα του νοσοκομείου, στην οποία δεν συμπεριλαμβανόταν η κεταμίνη. Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν υπήρχε λόγος διασωλήνωσης του παιδιού από τη στιγμή που ήταν νεκρό.

Αλ. Κούγιας: Πριν τα στοιχεία του κ. Ράικου είχατε υποψία δηλητηρίασης;

Μάρτυρας: Όχι. Δεν πήγαινε πουθενά το μυαλό μου… Έπρεπε να κάνω το μάγο.

Αλ. Κούγιας: Σας ανέφεραν ποτέ πως υποπτεύονται ότι η κατηγορουμένη έχει αφαιρέσει ζωές άλλων δύο παιδιών;

Μάρτυρας: Όχι.

Σε άλλο σημείο ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου ρώτησε το μάρτυρα αν «σε νεκρό σώμα μπορεί να καταγραφεί κάκωση ή εκχύμωση ή οίδημα».

Μάρτυρας: Ό,τι και να καταγραφεί μπορούμε να βρούμε αν είναι μετά θάνατον. Οίδημα δεν μπορεί να υπάρξει σε νεκρό σώμα.

Κούγιας: Δηλαδή, μπορεί να προκληθεί οίδημα μετά θάνατον;

Μάρτυρας: Μόνο εν ζωή το οίδημα και η εξαγγείωση, η μελανιά, κοινώς.

Ο Αλέξης Κούγιας επανέλαβε τη θέση της υπεράσπισης πως το παιδί ζούσε κατά τη διάρκεια της ανάνηψης και του δόθηκε κεταμίνη, είτε κατά λάθος είτε κατά τη διασωλήνωση, με αποτέλεσμα να πεθάνει από ανακοπή. Η δίκη συνεχίζεται στις 18 Ιουλίου.

Δημοσιεύτηκε στην ΟΝ ΤΙΜΕ στις 13/7