Την πρώτη θεσμική συνάντησή του με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), προφανώς με επικεφαλής το πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Μιχάλη Γιαννάκο, θα έχει σήμερα νωρίς το πρωί, συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 9 π.μ., ο νέος υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί, στις 8.30 π.μ., θα λάβει χώρα η πανελλαδική συγκέντρωση, την οποία διοργανώνει  της ΠΟΕΔΗΝ έξω από το υπουργείο Υγείας, ενώ, στη συνέχεια, οι διαδηλωτές θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Οικονομικών.

Όσον αφορά την Αττική, η ΠΟΕΔΗΝ έχει εξαγγείλει για σήμερα στάση εργασίας από τις 8 η ώρα το πρωί έως τις 3 η ώρα το μεσημέρι, καθώς και εικοσιτετράωρη απεργία για τους εργαζόμενους στις δομές Υγείας της περιφέρειας.

Η ανακοίνωση 

Στη σχετική ανακοίνωσή της, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η ΠΟΕΔΗΝ στηλιτεύει στην έλλειψη του προσωπικού, στον κτιριακό εξοπλισμό ο οποίος είναι σε άσχημη κατάσταση με επικινδυνότητα για την ανάπτυξη ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Στο θεσμό του προσωπικού γιατρού που έμεινε μετέωρος και στα επείγοντα των εφημερεύων Νοσοκομείων με την πολύωρη ταλαιπωρία των ασθενών όπου διαπιστώνει κανείς την κατάσταση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης που στενάζει από ελλείψεις προσωπικού, και υλικοτεχνικές υποδομές. Όπως εξηγεί η ΠΟΕΔΗΝ γενεσιουργός αιτία των ανυπέρβλητων προβλημάτων είναι το χαμηλότατο ύψος των Δημόσιων Δαπανών Υγείας που είναι 5% του ΑΕΠ. Ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Δημόσιες Δαπάνες Υγείας είναι 7,5% του ΑΕΠ. Με τέτοιο ύψος δαπανών υποβαθμίζεται συνεχώς η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, η πρόσβαση καθίσταται δύσκολη και άνιση και εκτινάσσονται οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Στη χώρα μας οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας βρίσκονται στο 40% των συνολικών δαπανών για την υγεία από τις τρεις μεγαλύτερες της Ευρώπης. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στα Νοσοκομεία υπερβαίνουν το 1,2 δις ευρώ».