Ακόμα και η φαντασία έχει τα όριά της -ή μάλλον η πραγματικότητα μπορεί να τα υπερκεράσει. Οι ομογενείς έχουν την Ελλάδα στην καρδιά τους και το μυαλό τους, την σχηματίζουν από τις αφηγήσεις και την μετασχηματίζουν τα χρόνια που έρχονται, δημιουργώντας οι ίδιοι εικόνες, όμως το να πατήσουν στην πατρίδα των προγόνων τους, οι οποίοι «έφυγαν» με τον πόνο της ξενιτιάς, είναι μια στιγμή που φτάνει να τους σημαδέψει για μια ζωή. 

Θα πρέπει να υποτεθεί ότι ο 89χρονος ομογενής, που τον Ιούνιο έφτασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα με το μπαστουνάκι του, ανέβηκε τα σκαλιά της γνωστής βυζαντινής εκκλησίας του Αγίου Νικολάου του Ραγκαβά στην Πλάκα αλλά και την Ακρόπολη, περπάτησε στο αρχαίο μνημείο και επισκέφτηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο, είναι κάτοικος Ιρλανδίας, κατά πώς φαίνεται από την εγγονή του, η οποία έχει ανεβάσει ελάχιστα βίντεο στο tiktok «annamg24». 

Ο παππούς της, όμως, δεν είχε πάει ποτέ στην Ελλάδα. Και γι' αυτό, η στιγμή της άφιξής του -αλλά και μιας επιστροφής, μιας οφειλής στους προγόνους του- δεν γινόταν να μην ενέχει το στοιχείο της συγκίνησης. Όταν πια αυτή πέρασε, οι διακοπές στη Σαντορίνη ήταν ελληνικές για τον υπερήλικα, ο οποίος ήπιε ούζο και χόρεψε. Όλα, με την ελληνική σημαία στα χέρια. 

«Του πήρε 89 χρόνια του παππού, αλλά τελικά πήγε στην Ελλάδα! Δεν μπορώ να μην κλάψω από τη χαρά και την περηφάνια», έγραψε η «annamg24» που ανέβασε το βίντεο εδώ και σχεδόν ένα μήνα.

@annamg24 It took our Papou 89 years, but he finally got to Greece!!!! Can’t not cry at his pure joy and pride 🥹🥹🥹🥹🇬🇷🇬🇷 #greece #papou #santorini #mykonos #athens #greektiktok #grandpa #grandparentsoftiktok #greecetiktok #familyvacation ♬ De Ginetai - Elli Kokkinou & Foivos


«Απόλυτη ευτυχία», είναι η λεζάντα που έβαλε η εγγονή του στην φωτογραφία του παππού που κλείνει το βίντεο. «Σε αγαπάμε παππού», γράφει σε άλλη φωτογραφία.

Η χρήστρια του tiktok είχε λίγους follower ακόμα και πριν από αυτό το βίντεο, μια και μέχρι το απόγευμα της Τρίτης είχε φτάσει τους 589. Ωστόσο, αυτό το βίντεο, που μπήκε στις 14 Ιουνίου, μετρά ένα εκατομμύριο θεάσεις, που σημαίνει ότι το τραγούδι της Έλλης Κοκκίνου, «Δε γίνεται», έχει ακουστεί κατά κόρον παγκοσμίως. Οι άνθρωποι στους οποίους αρέσει πλησιάζουν τους 110.000, έχει πάνω από 1.300 σχόλια, ενώ έχει αποθηκευτεί  -πιθανότατα επειδή θεωρούν ότι θα τους φτιάξει τη διάθεση- κοντά στις 4.900 φορές. 



«Την Ελλάδα φωλιασμένη στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου, την επισκέπτονται κατά μέσο όρο 30 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως, καθιστώντας το έναν δημοφιλή προορισμό διακοπών για όσους αναζητούν τον ήλιο κοντά και μακριά», αναφέρεται σε κείμενο του «Newsweek», που ουσιαστικά υπερθεματίζει στη συναισθηματική αξία των συγκεκριμένων στιγμιοτύπων. Ο 89χρονος έζησε μια υπέροχη στιγμή και ποιος ξέρει πόσους θυμήθηκε σε αυτό το ταξίδι σε μια πατρίδα υπερμεγέθη από τις περιγραφές.