Η Κρήτη βρέθηκε σε πύρινο κίνδυνο τη Δευτέρα, ωστόσο εναέρια μέσα, με το ρεπορτάζ να κάνει λόγο για τέσσερα ελικόπτερα, και πυροσβέστες έσπευσαν και έδρασαν ταχέως, προκειμένου οι φωτιές σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Ιεράπετρα να μην καταστούν επικίνδυνες για ανθρώπους και σπίτια. 



Συγκεκριμένα, στον Πρινιά, ένα χωριό που βρίσκεται στον Γορτύνα Ηρακλείου, αλλά και το Αρκαλοχώρι, επίσης στο Ηράκλειο, που είναι γνωστό για τον αγώνα απόστασης που διεξάγεται εκεί, αλλά και για τον σεισμό που έδιωξε τους ανθρώπους από τα σπίτια τους στις 27 Σεπτεμβρίου 2021, οι φωτιές έχουν οριοθετηθεί. Στον πρώτο επιχείρησαν αρχικά ένα ελικόπτερο, εννιά οχήματα της Πυροσβεστικής, 37 πυροσβέστες και δύο ομάδες πεζοπόρου τμήματος. Στο δεύτερο, δύο ελικόπτερα, πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής με 29 πυροσβέστες και ομάδες πεζοπόρου τμήματος.

Ίδιο το μοτίβο και στον επαρχιακό δρόμο Ιεράπετρας-Μακρυλιάς, όπου εκδηλώθηκε πυρκαγιά νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας. Επτά οχήματα με 10 πυροσβέστες επιχείρησαν, με τους ανέμους να δυσκολεύουν το έργο τους, παρ' όλα αυτά έγινε κατορθωτό η φωτιά να βρίσκεται σε ύφεση

Στον Άγιο Βασίλειο Ρεθύμνου η φωτιά κατέκαψε μεγάλη έκταση και στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους. Στο σημείο επιχειρούν, πλην της Πυροσβεστικής, η Αστυνομία και ασθενοφόρα. 

Οι επιχειρήσεις συνεχίζονταν έως και αργά το απόγευμα της Δευτέρας 10 Ιουλίου. Η Πολιτική Προστασία επισημαίνει ότι ο κίνδυνος για πυρκαγιές παραμένει πολύ υψηλός.